Uitspraak
HET GERECHTSHOF ARNHEM- LEEUWARDEN
Locatie Leeuwarden
Beschikking in de zaak van
de bewindvoerder dan wel Kompas,
de rechthebbende,
Het geding in eerste aanleg
Het geding in hoger beroep
De beoordeling
De vaststaande feiten
de uitoefening van zijn taak verricht al dan niet voor afzonderlijke beloning in aanmerking kunnen komen, dient naar het oordeel van het hof in de regel acht te worden geslagen op de zogeheten "Aanbevelingen meerderjarigenbewind" zoals deze door het Landelijk Overleg Kantonsectorvoorzitters (LOVCK) met het oog op de gewenste uniformering in de rechtstoepassing binnen de bewindpraktijk zijn vastgesteld. Hierin zijn onder meer beloningsafspraken en het daarbij behorende takenpakket voor professionele bewindvoerders, aangesloten bij de Branche vereniging Professionele Bewindvoerders en Inkomenbeheerders (BPBI), vastgelegd.
In dit systeem is de beloning gemaximeerd en zijn de daarvoor te verrichten werkzaamheden nauwkeurig omschreven. Voor werkzaamheden die daarbuiten vallen kan, met voorafgaande machtiging van de (toezichthoudende) kanton-rechter, worden gedeclareerd tegen een eveneens vastgesteld maximumuurtarief.
dat voor het in aanmerking komen voor een vergoeding voor verrichtte (extra) werkzaamheden die niet binnen het tarief vallen niet verplicht is dat er sanerings-werkzaamheden zijn verricht, zoals door de kantonrechter in de bestreden beschikking is overwogen. In de richtlijnen is een opsomming gegeven van werkzaamheden die niet tot de gewone werkzaamheden behoren en die wel voor een vergoeding in aanmerking kunnen komen, waaronder werkzaamheden ten behoeve van het stabiliseren van problematische schuldsituaties in het voortraject en in het kader van de toeleiding tot een minnelijke- of wettelijke schulden-regeling. Voorts gaan de richtlijnen ervan uit dat voor extra werkzaamheden,
die niet binnen het tarief vallen, voorafgaand aan de te verrichten (extra) werk-zaamheden machtiging wordt gevraagd aan de kantonrechter. Deze werkzaam-heden worden dan vergoed tegen het uurloon.
de oorspronkelijke hoogte en de huidige hoogte van de schuldenlast is.
Daarnaast mogen de schulden gedurende de periode van de onderbewindstelling niet verder oplopen. Om de schulden te kunnen inventariseren en stabiliseren heeft Kompas werkzaamheden verricht die volgens hen niet behoren tot de gewone werkzaamheden en het voortraject zijn van een problematische schuldenregeling. Volgens Kompas waren de gemaakte uren en kosten noodzakelijk.
De (verblijfs)kosten bij [verblijfplaats] staan vast en de rechthebbende heeft geen
tot weinig extra kosten per maand. Het is dan ook onaannemelijk dat de saneringswerkzaamheden, voor zover deze de normale werkzaamheden overschrijden, blijven voortduren, aldus de rechthebbende.
de rechthebbende vier maal bijzondere bijstand door de bewindvoerder is aangevraagd, hetgeen namens de rechthebbende overigens is betwist.
dat Kompas werkzaamheden heeft verricht die buiten de normale werkzaamheden vallen om de schuldenlast van de rechthebbende stabiliseren. Namens de recht-hebbende is ter zitting van het hof wel erkend dat de rechthebbende vier maal is verhuisd. Naar het oordeel van het hof leidt dit gegeven echter niet zonder meer tot de conclusie dat er werkzaamheden zijn verricht die niet tot de gewone werk-zaamheden behoren en die wel voor een vergoeding in aanmerking kunnen komen.
De beslissing
D.J. Buijs, en is uitgesproken ter openbare terechtzitting van dit hof van 24 september 2013 in bijzijn van de griffier.