Uitspraak
GERECHTSHOF AMSTERDAM
1.De zaak in het kort
2.Het geding in hoger beroep
3.De feiten3.1. De kantonrechter heeft in de bestreden beschikking onder 1.1 tot en met 1.19 de feiten vastgesteld die hij tot uitgangspunt heeft genomen.
- dat op 18 september 2017 een ledenvergadering van de VvE heeft plaatsgevonden waarop de dakopbouw van [geïntimeerden] is besproken en wat daarover in de notulen van die vergadering is opgenomen;
- dat eind december 2017 onder begeleiding van de beheerder van de VvE overeenkomsten tot verbouwing zijn getekend door de toenmalige leden van de VvE en wat de inhoud van die overeenkomsten is;
- dat [appellant 1] bij zijn koopovereenkomst een kopie heeft ontvangen van de splitsingsakte en van de notulen van de vergadering van de VvE van 18 september 2017;
- dat [appellanten] bij dagvaarding van 12 juli 2023 verwijdering van de dakopbouwen hebben gevorderd.
- appartementsrecht A-1: negen/eenenvijftigste (9/51) onverdeeld aandeel in gemeenschap;
- appartementsrecht A-2: acht/eenenvijftigste (8/51) onverdeeld aandeel in gemeenschap;
- appartementsrecht A-3: negen/eenenvijftigste (9/51) onverdeeld aandeel in gemeenschap;
- appartementsrecht A-4: acht/eenenvijftigste (8/51) onverdeeld aandeel in gemeenschap;
- appartementsrecht A-5: negen/eenenvijftigste (9/51) onverdeeld aandeel in gemeenschap;
- appartementsrecht A-6: acht/eenenvijftigste (8/51) onverdeeld aandeel in gemeenschap.
Tot de gemeenschappelijke gedeelten en de gemeenschappelijke zaken worden onder meer gerekend, voor zover thans of te eniger tijd aanwezig:
(…) het geraamte van het gebouw, de gevels (daaronder begrepen de gevelbeplatingen en dilataties), (…), de daken (inclusief de waterkerende lagen), de dakbedekking (…);
Iedere op-, aan-, onder- of bij bouw zonder voorafgaande toestemming van de vergadering is verboden.
- A-1: [straat] 401 – sinds maart 2010 van [appellant 2]
- A-2: [straat] 399 – sinds januari 2021 van [belanghebbende 2] en [belanghebbende 1]
- A-3: [straat] 405 – sinds februari 2010 van [belanghebbende 3]
- A-4: [straat] 403 – sinds juni 2018 van [appellant 1]
- A-5: [straat] 409 – sinds februari 2010 van [geïntimeerde 1]
- A-6: [straat] 407 – sinds maart 2010 van [geïntimeerde 2] en [geïntimeerde 3]
Opbouw [geïntimeerde 2] en [geïntimeerde 1]Akkoord. In de VVE overeenkomst laten opnemen dat het onderhoud voor de opbouw buiten de VVE valt en dat [geïntimeerde 2] en [geïntimeerde 1] alle verantwoordelijkheid nemen voor schade of gevolgen van schade die voortvloeien uit de opbouw of te maken hebben met de opbouw.”
(I) Op 18 september 2017 heeft de eigenaar bij het bestuur van de VvE een aanvraag heeft ingediend voor het verlenen van toestemming voor de volgende opbouw.
Aangaande agendapunt 11 wordt opgemerkt dat er nog geen concept akte is opgesteld en er wordt geen akkoord gevraagd op een nieuwe splitsingsakte. De vraag ligt bij de leden of eenieder zich kan vinden in het proces van wijzigen. De volgende stap is om een notaris te benaderen, die een concept akte opstelt. Deze wordt vervolgens voorgelegd aan de leden in een nieuwe ledenvergadering. Men is in afwachting van de jurist van de heer [appellant 1] , sinds augustus is hier nog geen reactie op gekomen. (…)”
4.De procedure bij de rechtbank
- Het onderhoud aan ramen en kozijnen van de opbouw zal voor rekening van de eigenaren van de appartementsrechten met indexnummer 7 en 8 zijn;
- Het maximumaantal in de vergadering uit te brengen stemmen bedraagt: zes (6). De eigenaars brengen één (1) stem uit voor elke te hunnen naam staand appartementsrecht.
5.Beoordeling
kanverlenen, maar dat niet hoeft te doen. In deze bevoegdheid ligt besloten dat de kantonrechter de betrokken belangen afweegt en op basis daarvan beslist of het bevel kan worden verleend of niet. Bovendien kan de kantonrechter door voorwaarden aan het bevel te verbinden tegemoetkomen aan belangen van de andere eigenaren als de kantonrechter dat nodig vindt.
met uitzondering vanhet onderhoud van het dak. Het dak is niet in oppervlak toegenomen en het onderhoud daarvan is dus ook niet toegenomen. De VvE profiteert juist van het nieuwe dak van de opbouw, omdat dat gedeelte gelet op de latere realisering langer mee zal gaan dan de rest van het dak. Bovendien is het onwenselijk dat het onderhoud van het dak voor rekening van [geïntimeerden] is als de VvE daar mogelijk in de toekomst zonnepanelen op zou willen plaatsen.
oudebreukdelen zoals weergegeven in rechtsoverweging 3.1. Het hof acht het niet redelijk als [geïntimeerden] door hun grotere appartement ook een zwaardere stem binnen de VvE krijgen op basis van de nieuwe breukdelen. Alle eigenaren hebben hun appartement gekocht terwijl de stemverhouding werd bepaald door de oude breukdelen. Deze verdeling acht het hof dan ook het meest redelijk.