Uitspraak
GERECHTSHOF [plaats 4]
1.De zaak in het kort
2.Het geding in hoger beroep
3.Feiten
grieven 1 en 2heeft [appellant] betoogd dat deze feiten onjuist dan wel onvolledig zijn. Voor zover van belang zal het hof met deze grieven hierna rekening houden. De feiten behelzen, waar nodig aangevuld met feiten die als enerzijds gesteld en anderzijds niet of onvoldoende betwist zijn komen vast te staan, het volgende.
I will be excited to rejoin [geïntimeerde] in new role in Roaming company and open to have a call with [naam 8] at any time convienient for her”. Vervolgens geeft zij in deze e-mail aan dat zij in december 2022 en januari 2023 haar verlofdagen wil opnemen vanwege de verslechterde gezondheid van haar dochter.
“(…) Thank you for the list of current vacancies. (…) As agreed before, lets discuss relevant vacancies in March. At the moment I took all days off for 2023 till 28th of April. (…)”
“(…) Thank you for the conversation on Wednesday, as discussed, I would like to indicated my interest in the local positions, however, with the condition to continue working based on the same contract as I have now and with the similar compensation level, taking into account what is necessary additional abroad in the proposed locations (security, housing, international healthcare, international daycare, regular flights to home country, etc). (…)”
4.Eerste aanleg
5.Beoordeling
grief 3betoogt [appellant] dat de kantonrechter ten onrechte heeft overwogen dat [geïntimeerde] zich voldoende heeft ingespannen om [appellant] te herplaatsen. Ten eerste heeft de kantonrechter een onjuiste maatstaf gehanteerd. De herplaatsingsplicht rust op de werkgever, waardoor het aan de werkgever is om aan te tonen dat hij zich voldoende heeft ingespannen om de werknemer te herplaatsen. De actieve rol van de werkgever houdt in dat hij een mogelijk passende vacature aan de werknemer voorlegt. Dan kan vervolgens een actieve houding van de werknemer worden verwacht in die zin dat hij solliciteert op deze functie. Het is dan weer aan [geïntimeerde] om aan te tonen waarom herplaatsing niet mogelijk is. Als vacatures echter niet worden gedeeld (zoals de vacature(s) in [plaats 1] ), kan [appellant] niet worden verweten dat zij niet solliciteert. Ten tweede heeft de kantonrechter ten onrechte niet in de beoordeling meegenomen dat er geen herplaatsingspogingen zijn gedaan bij ondernemingen buiten het concern in Nederland. Het herplaatsingsvereiste strekt zich uit over het gehele internationale concern indien de werkgever deel uitmaakt van een groep en niet aantoonbaar is komen vast te staan dat een werknemer niet bereid is in het buitenland aan de slag te gaan. In de herplaatsingsgesprekken met [appellant] is door [geïntimeerde] echter geheel geen aandacht geschonken aan herplaatsingsmogelijkheden buiten Nederland. Dat zij een gelijke beloning als in Nederland wilde was geen belemmering gezien de vestigingen van [geïntimeerde] in [plaats 1] , [plaats 2] en [plaats 3] . [geïntimeerde] heeft onvoldoende aannemelijk gemaakt dat zij serieus heeft onderzocht of er passende functies buiten het concern in [plaats 4] waren. Nadat [appellant] interesse in buitenlandse functies toonde, heeft [geïntimeerde] alleen functies aangeboden die door het grote salarisverschil niet passend waren.
grief 4betoogt [appellant] dat de kantonrechter ten onrechte niet is ingegaan op haar verzoek tot toekenning van een billijke vergoeding op grond van artikel 7:682 lid 1 BW. [appellant] meent dat [geïntimeerde] ernstig verwijtbaar heeft gehandeld. [geïntimeerde] heeft herhaaldelijk gepoogd van haar af te komen. [geïntimeerde] heeft haar herplaatsingsverplichting terzijde geschoven en haar re-integratieverplichtingen gedurende ziekte geschonden. Door het handelen van [geïntimeerde] in zowel het herplaatsings- als re-integratietraject is er in de carrière van [appellant] een enorm gat ontstaan qua ervaring, hetgeen haar belemmert bij het vinden van een nieuwe baan. Volgens [appellant] heeft [geïntimeerde] derhalve ernstig verwijtbaar gehandeld en maakt zij aanspraak op een billijke vergoeding.