Uitspraak
GERECHTSHOF AMSTERDAM
1.De zaak in het kort
2.Het geding in hoger beroep
3.Feiten
AGENCY[hof: bedoeld is ESS]
are in the business of locating, re-sourcing and supplying skilled technical contractors (hereinafter referred as “Contractor”) to their clients from time to time.
wish their Contractors, whom they have located for assignment with their clients businesses wishing to obtain the services of Contractors (hereinafter referred to as “Client”), to be employed by or contracted with TCP whilst on assignment.
Contract Relationships
shall inform the Contractor that TCP is[ESS]
’s supply partner company and refer the Contractor to TCP. The Contractor shall become either an employee of TCP if acting in their personal capacity or contracted to TCP if acting through a corporate entity whilst on assignment.
shall not enter into a contractual relationship with the Client. TCP shall use reasonable endeavours to agree terms with the Client, but shall have no liability for matters that cannot be concluded.
’s remuneration of margin whilst the Contractor is on
have the right to recover margin payments directly from the Client.
TCP’s Undertakings
. If the Client fails to make payment within the agreed payment term, TCP shall notify[ESS]
and[ESS]
shall coordinate efforts with TCP to assist in the recovery of the outstanding amounts.
margin no later than 7 days after receipt of payment from the Client.
’s Undertakings
shall indemnify TCP in relation to non-payment of TCP invoices by those Clients introduced by[ESS]
. (…)
Fees and Invoicing
with monthly information to enable[ESS]
to invoice TCP for their net Margin. TCP will pay the net margin invoice to[ESS]
within 7 days of receipt of cleared funds from the Client. (…)”
on the one side and the pay roll company[hof: TCP]
on the other side. As you may know, TCP was declared insolvent (…).
recourseclaim op de klant heeft. ESS heeft de klanten verzocht niets meer aan TCP of de curator te betalen, door te geven wat de klant nog verschuldigd was aan TCP en dat bedrag aan ESS te betalen.
ESS and the Liquidator establish that the current agreement only provides an interim solution and does not prejudice the underlying positions of ESS or the Liquidator, including their positions on the interpretation of article 3.4 of the SPA and/or the enforceability thereof.”
4.Eerste aanleg
primaireen verklaring voor recht dat ESS haar vordering op TCP succesvol in verrekening heeft gebracht met hetgeen zij uit hoofde van artikel 3.4 SPA aan TCP was verschuldigd in het licht van hetgeen de klanten als opgesomd in de hoofdstukken 6.3.1 tot en met 6.3.25 van de dagvaarding in eerste aanleg aan TCP behoorden te voldoen;
Under no circumstances, other than in case of insolvency of TCP, shall[ESS]
have the right to recover margin payments directly from the Client.”).
5.Vorderingen in hoger beroep
grief 1(onderverdeeld in grief 1A en grief 1B) voert ESS aan dat de rechtbank heeft miskend dat ESS uit hoofde van artikel 3.4 SPA een (niet opeisbare) schuld als borg had jegens TCP die ESS op grond van artikel 53 Fw in verrekening kon brengen.
Grief 2ziet op de vraag of ESS ingevolge artikel 1.8 SPA aanspraak heeft op de betalingen van de klanten op de escrow-rekening, voor zover deze betrekking hebben op de margins.
Grief 3ziet op de voorwaardelijke incidentele vordering van ESS tot verstrekking van gegevens en
grief 4op de proceskostenveroordeling.
6.Beoordeling
Inleiding
shall indemnify TCP in relation to non-payment of TCP invoices”)een borgtocht behelst en dat zij als borg een schuld had jegens TCP van in totaal € 2.796.828,91 (hierna: de schuld uit hoofde van de borgtocht);
non-paymentbehoefde TCP geen margin aan ESS te betalen c.q. af te dragen. De verplichting van ESS ingevolge artikel 3.4 SPA om in te staan voor de betaling van de facturen had eveneens betrekking op het geval van
non-payment. Omdat TCP in dat geval geen margin aan ESS behoefde te betalen, moet het ‘instaan voor de factuur’ in artikel 3.4 SPA redelijkerwijs zo worden uitgelegd dat ESS moest instaan voor de in de factuur begrepen (en door TCP gedragen) loonkosten en het payrolltarief. Partijen hebben artikel 3.4 SPA redelijkerwijs niet zo mogen begrijpen dat ESS ook in stond voor de in de factuur begrepen margin, die bestemd was voor ESS zelf. TCP behoefde in het geval van
non-paymentimmers geen margin aan ESS te betalen (deze was niet opeisbaar) en een borgstelling door ESS voor de in de factuur begrepen margin die voor haar bestemd is, was niet nodig en zinledig. De uitleg van ESS, die er op neerkomt dat ESS moest instaan voor de gehele factuur, wordt dus verworpen. Deze uitleg strookt weliswaar met de letterlijke tekst van artikel 3.4 SPA, maar leidt tot het ongerijmde en onbedoelde resultaat dat TCP, in het geval van
non-payment,enerzijds zou kunnen weigeren om margin aan ESS te betalen, maar anderzijds op grond van de borgstelling jegens ESS aanspraak zou kunnen maken op de gehele klantvergoeding, inclusief de daarin begrepen margin, die nu juist bestemd was voor ESS.
“including”volgt dat dit niet het enige discussiepunt was waarop de escrow-overeenkomst betrekking had (“
does not prejudice the underlying positions of ESS or the Liquidator,includingtheir positions on the interpretation of article 3.4 of the SPA and/or the enforceability thereof.”; onderstreping toegevoegd). Uit het woord “
including” volgt dat partijen de mogelijkheid hebben opengelaten dat er nog andere (nieuwe) standpunten zouden worden ingenomen. ESS heeft door het sluiten van de escrow-overeenkomst dan ook geen afstand gedaan van haar bevoegdheid om zich te beroepen op artikel 1.8 SPA, of enige andere bepaling. Evenmin is er sprake van rechtsverwerking.
7.Beslissing
maandag 22 april 2024 om 10.00 uur;