- In de begeleidende brief worden de volgende onderwerpen opgesomd: (1) Aanleiding en beweegredenen, (2) Organisatorische gevolgen en overwegingen, (3) Financiële gevolgen, (4) Personele gevolgen, (5) Vermijden negatieve gevolgen/maatregelen en (6) Bijbehorend tijdpad en communicatie. Per onderwerp wordt verwezen naar de specifiek daarop betrekking hebbende sheets, dan wel een toelichting gegeven. Bij onderwerp (4) wordt vermeld dat de huidige functies van directeur bedrijfsvoering en directeur Zorg & Behandeling komen te vervallen en dat de directeuren kunnen solliciteren op de nieuwe functies. Bij onderwerp (5) is vermeld dat waar mogelijk medewerkers binnen Pluryn worden herplaatst en dat het sociaal plan van Pluryn van toepassing is.
- In de bundel sheets wordt in hoofdstuk 1 onder het kopje “waar knelt het” uitgelegd dat de huidige organisatiestructuur niet aansluit bij het strategisch beleidsplan uit 2022: “
Doordat er teveel eiland-denken is, halen we de strategische doelstellingen niet.” Verder wordt uitgelegd dat de inmiddels getroffen interventies zoals de wijziging van resultaat verantwoordelijke eenheden (RVE’s) in zorg verantwoordelijke eenheden (ZVE’s) niet tot een significante verbetering hebben geleid. Onder het kopje “Samen naar één Pluryn” staat:
“Om de organisatiestructuur weer aan te laten sluiten bij de strategie, richt de herijking van het aansturingsmodel zich op drie lijnen: teamontwikkeling, de directiestructuur (zeggenschap) en de medezeggenschap (die de zeggenschap volgt). Deze volgorde is bewust gekozen om op deze manier bottom-up op te bouwen wat Pluryn nodig heeft, dan volgt de directiestructuur en vervolgens medezeggenschap. En zoals eerder aangegeven, de nieuwe organisatiestructuur wordt opgevolgd door een o.a. de medewerkersagenda die ingaat op het laten ontstaan van de gewenste houding en gedrag.”
- In hoofdstuk 2 (aanpak herijking) staat beschreven dat de planning van de herijking in 3 fasen is verdeeld. “
Deze notitie maakt deel uit van fase 1 advies en besluitvorming aansturingsmodel. Fase 2 richt zich op de realisatie van directiestructuur en medezeggenschap. Fase 3 bestaat uit 2 delen: eerst een inventarisatie van de teams per ZVE hoe de inrichting nu is, om vervolgens toe te werken naar de gewenste situatie.”
- In hoofdstuk 3 (lijn 1 - teamontwikkeling) wordt beschreven dat het voorgenomen besluit strekt tot verbetering van aandacht, nabijheid en verbinding. Daartoe introduceert het (1) zichtbare aanwezigheid van teammanagers op de groepen, (2) een vaste gedragswetenschapper (GW) per groep, (3) een coördinerend begeleider voor teams die 24-uurszorg verlenen en (4) verbinding tussen leiding, begeleiding en zorginhoud en (5) een hoofd behandeling per park, die leiding zal geven aan het behandelteam.
- In hoofdstuk 4 (lijn 2 - directiestructuur) staat vermeld dat het directieteam van 33 personen kleiner wordt gemaakt door vermindering van het aantal directeuren in het primair proces. Een directeur Zorg en Behandeling (Z&B) zal samen met een directeur bedrijfsvoering (BV) een ZVE aansturen. De ZVE’s worden opnieuw geordend en kunnen uit meerdere locaties bestaan; het voorgenomen besluit concretiseert welke bestaande ZVE’s door welke nieuwe zullen worden vervangen. Voor de nieuwe directeuren zullen de functieprofielen worden aangepast en er zal voor de nieuwe functies op kwaliteit worden geselecteerd.
- In hoofdstuk 5 (lijn 3 – medezeggenschap) wordt beschreven dat de huidige vier ondernemingsraden worden samengevoegd tot één ondernemingsraad voor Pluryn. Omdat de Justitiële Jeugdinrichting Lelystad (JJI Lelystad) geen onderdeel uitmaakt van het directieteam en een afzonderlijke verantwoordingslijn heeft met de DJI wordt alleen voor JJI Lelystad een aparte ondernemingsraad opgericht.