Uitspraak
mr. L.C.J. Sprengers, kantoorhoudende te Utrecht,
mrs. J.M. van Slootenen
D.E.J. van Wijk, beiden kantoorhoudende te Amsterdam.
1.Het verloop van het geding
- voor recht te verklaren dat AH e-Commerce bij afweging van alle betrokken belangen in redelijkheid niet heeft kunnen komen tot het besluit zoals kenbaar gemaakt op 15 januari 2024 over het groepsgewijs inlenen van uitzendkrachten binnen het onderdeel Fulfilment van AH e-Commerce (hierna: het Fulfilment-besluit), haar op te dragen dat besluit in te trekken en alle gevolgen daarvan ongedaan te maken, met uitzondering van het starten van de selectieprocedure ten aanzien van de uitzendbureaus en de concrete invulling van de contractvoorwaarden ter voorbereiding op een in fase 2 in te dienen adviesaanvraag bij de ondernemingsraad;
- voor recht te verklaren dat AH e-Commerce bij afweging van alle betrokken belangen in redelijkheid niet heeft kunnen komen tot het besluit zoals kenbaar gemaakt op 15 januari 2024 over de inschakeling van uitzendorganisaties in HSC Zwolle (hierna: het HSC Zwolle-besluit), haar op te dragen dat besluit in te trekken en alle gevolgen daarvan ongedaan te maken, met uitzondering van het maken van afspraken met de in dat besluit genoemde uitzendorganisaties met betrekking tot het inzetten van uitzendkrachten ten behoeve van Fulfilment en (het onderdeel) Delivery binnen HSC Zwolle.
2.Inleiding en feiten
home shop centers(hierna: HSC’s) verspreid over heel Nederland. De werkzaamheden in de HSC’s vallen uiteen in twee onderdelen:
Fulfilmenten
Delivery.
Fulfilmentzorgt ervoor dat online bestelde boodschappen worden overgepakt van pallets van leveranciers in kratten die bestemd zijn voor de klanten. Het onderdeel
Deliveryzorgt ervoor dat de boodschappen bij de klanten worden bezorgd. Binnen deze twee onderdelen werken momenteel in totaal circa 7.500 mensen, voornamelijk uitzendkrachten.
(…) met betrekking tot ons voorgenomen besluit tot samenwerking met uitzendorganisaties voor alle HSC’s (m.u.v. HSC Zwolle) ten behoeve van het groepsgewijs inlenen van uitzendkrachten met ingang van 17 juni 2024. Deze adviesaanvraag betreft de afdeling Fulfilment binnen Albert Heijn e-Commerce.” Dit wordt hierna het voorgenomen Fulfilment-besluit genoemd. Het advies is gevraagd met het oog op het aflopen van de huidige contracten over het groepsgewijs inlenen van uitzendkrachten die met de uitzendorganisaties zijn gesloten. Onder 3 van de adviesaanvraag (met kopje ‘
Percentages vast-flex’) staat: “
Zoals u weet hebben wij binnen totaal e-Commerce operations de ambitie om het percentage medewerkers op AH contract te verhogen naar 25%.”
Beweegredenen/percentage vast-flex”) van zijn advies, vindt dat de in de adviesaanvraag opgenomen intentie om toe te werken naar 25% AH medewerkers nog aan de lage kant is en verbindt aan zijn advies onder meer de volgende voorwaarde 1c:
Zoveel mogelijk zal door AH e-Commerce een arbeidsovereenkomst aangeboden worden aan uitzendkrachten die meer dan 1400 uur werkzaam zijn geweest bij Fulfilment per HSC. Mocht na een jaar blijken dat de ambitie om 25% AH medewerkers te halen, toch nog niet gehaald is in een HSC, dan zal vanaf dat moment tot einde looptijd van de raamovereenkomst iedere uitzendkracht die meer dan 1400 uur werkzaam is geweest voor Fulfilment het aanbod krijgen om op arbeidsovereenkomst voor AH e-Commerce werkzaam te zijn in die HSC, in ieder geval zolang het percentage van 25% nog niet is bereikt.”
Wij kunnen dit advies/voorwaarde helaas niet overnemen. Zoals uw raad weet, heeft Albert Heijn e-Commerce de ambitie om landelijk — en dus niet per HSC — tot 25% eigen medewerkers door te groeien (Fulfilment en Delivery samen). Wij hebben eerder in onze adviesaanvraag kenbaar gemaakt wat onze initiatieven zijn om deze ambitie waar te maken:
Alle Allrounders Fulfilment op contract
Visie vast/flex bij mechanisatie
Vast-flexpercentage agenderen op OV vergaderingen
OR betrekken in meer roulatie in een rol in HSC Zwolle als pilot
Aangezien uitzendbureaus huisvesting regelen en Albert Heijn e-Commerce dit niet kan bieden, hebben veel uitzendkrachten een voorkeur voor een dienstverband met het uitzendbureau. Een dienstverband met Albert Heijn zou namelijk betekenen dat de uitzendkrachten hun huisvesting kwijtraken, omdat ze dan niet langer aanspraak kunnen maken op huisvesting via het uitzendbureau. Pas indien uitzendkrachten besluiten om zich meer definitief in Nederland te vestigen, zijn zij bereid zelf een woning te gaan zoeken en willen zij een vast contract bij Albert Heijn overwegen. Daar komt nog bij dat het vinden van een woning op zich ook al een probleem is. Een groot deel van de uitzendkrachten heeft overigens een contract voor onbepaalde tijd bij de uitzendbureaus.
De vraag naar online boodschappen fluctueert enorm, waardoor Albert Heijn e-Commerce niet op voorhand een gegarandeerd aantal uur per dag kan verzekeren. Afhankelijk van soms moeilijk voorspelbare omstandigheden kan de vraag stijgen of dalen. Een arbeidsovereenkomst met een vaste omvang per dag of per week is daardoor bedrijfseconomisch niet altijd verantwoord. Dit brengt mee dat er altijd behoefte zal zijn aan een zekere flexibele schil.
Daarnaast hebben wij u al eerder medegedeeld dat het voor ons lastig is volledige diensten aan Shoppers aan te bieden. Onze ambitie is de diensten zo volledig mogelijk aan te bieden, maar in de praktijk blijkt dit niet altijd mogelijk. Wanneer wij een Albert Heijn-contract aan de uitzendmedewerker aanbieden, hebben wij mogelijk niet genoeg werk voor deze medewerkers en gaat onze voorkeur uit naar flexibel inzetbare uitzendkrachten.
Tevens zijn wij aan het onderzoeken of wij kort-parttimers kunnen inzetten.
We willen het aandeel vaste medewerkers wel verhogen, maar zijn tegelijkertijd ook aan het nadenken over hoe we dit op een duurzame manier vorm kunnen geven. Zoals u weet impliceert bijvoorbeeld de functie van Shopper zwaar fysiek werk. In Nederland woonachtigen willen dit werk niet doen. Om die reden worden veelal arbeidsmigranten ingezet die dit werk alleen op tijdelijke basis willen doen om vervolgens naar hun land van herkomst terug te keren. Er wordt momenteel een visie gevormd wat er verantwoord is wat betreft de duurzame inzetbaarheid bij een arbeidsovereenkomst met Albert Heijn binnen iedere functie. Wij zijn in afwachting van uw uitnodiging om een toelichting te geven op onze visie hoe naar 25% eigen medewerkers te groeien (uitkomsten KIK vast-flex).”
(…) met betrekking tot ons voorgenomen besluit tot samenwerking met de uitzendorganisaties (…) met betrekking tot het inzetten van uitzendkrachten bij Fulfilment en het inzetten van de uitzendbureaus (…) voor Delivery in het nieuwe HSC Zwolle.” Dit wordt hierna het voorgenomen HSC Zwolle-besluit genoemd. Het advies is gevraagd om met uitzendkrachten te kunnen werken bij het medio 2024 te openen nieuwe HSC in Zwolle. Onder 3 van de adviesaanvraag (met kopje ‘
Percentages vast-flex’) staat: “
Albert Heijn heeft de ambitie het percentage eigen medewerkers binnen e-Commerce Operations te verhogen naar 25%.”
3.De gronden van de beslissing
e-Commerce-operatie, dus niet bij de onderdelen Fulfilment en Delivery afzonderlijk, het percentage werknemers met een vast arbeidscontract te verhogen naar 25%. Dit is ambitieus gelet op de huidige krappe arbeidsmarkt, maar ligt wel binnen handbereik, nu de ‘vast/flex-ratio’ bij e-Commerce in de afgelopen twaalf maanden is gestegen naar 24,3%. AH e-Commerce heeft valide argumenten ten grondslag gelegd aan haar afwijzing van de door de ondernemingsraad gestelde voorwaarden 1c en 2c, die ertoe zouden leiden dat automatisch een vast arbeidscontract zou moeten worden aangeboden om het percentage van 25% ook bij Fulfilment te halen. Hiermee zou de ambitie van AH e-Commerce op onverstandige wijze worden aangescherpt, terwijl andere middelen naar verwachting effectiever zullen zijn en de bedrijfsvoering van AH e-Commerce minder zullen raken. Het past binnen de beleidsvrijheid van AH e-Commerce om de belangen af te wegen zoals zij heeft gedaan en zij heeft de ondernemingsraad hierover altijd voldoende geïnformeerd, aldus AH e-Commerce.
Zoals u weet hebben wij binnen totaal e-Commerce operations de ambitie om het percentage medewerkers op AH contract te verhogen naar 25%”.In de aan de ondernemingsraad voorgelegde concept-adviesaanvraag was het woord
‘totaal’nog niet opgenomen. Naar aanleiding van de opmerking van de ondernemingsraad dat deze adviesaanvraag ging over een tender bij Fulfilment en de vraag wat de ambities voor Fulfilment waren, is in de definitieve adviesaanvraag toegevoegd dat binnen
‘totaal’e-Commerce de ambitie bestond het percentage te verhogen naar 25%. Tegen die achtergrond kan de ondernemingsraad niet serieus gemeend hebben dat AH e-Commerce de ambitie had uitgesproken het percentage vaste werknemers binnen de afdeling Fulfilment en ook bij elk van de afzonderlijke HSC’s te verhogen naar 25%, zoals zij aan haar betoog in deze zaak ten grondslag heeft gelegd.