Uitspraak
mrs. R.C. de Molen
M.H.J. van Rest, beiden kantoorhoudende te Den Haag,
1.de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid
mrs. Y.A. Wehrmeijeren
L.H.J. Baijer, beiden kantoorhoudende te Rotterdam,
mrs. J.P.M. Borsboomen
C.F.W.A. Hamm, beiden kantoorhoudende te Rotterdam,
De zaak in het kort
2.Het geding in hoger beroep
3.De feiten
het aandeelhouderschap tevens de dienstverlening door de aandeelhouder of zijn vervanger eindigt en omgekeerd. Beëindiging van de dienstverlening betekent dus tevens beëindiging van het aandeelhouderschap van betreffende aandeelhouder. (…)
aan te geven welke maatregelen zij neemt, op basis waarvan wordt geborgd dat de administratie en de daarop gebaseerde declaraties bij het ziekenhuis voldoen aan wet- en regelgeving”. Verder heeft de RvB erop gewezen dat een volgende overtreding aanleiding kan zijn om de samenwerking met [B] te beëindigen. De RvB heeft [B] te kennen gegeven zijn collega’s binnen MKA op hoofdlijnen te zullen informeren over deze maatregelen, waarbij SFVG “
MKA onverkort verantwoordelijk houd[t] voor de borging van een zorgvuldige administratie”.
g]
ezien de ontwikkelingen leidende tot een waarschuwing door de RvB (…) niet langer gewenst of sterker nog: niet langer mogelijk[achten]
dat MKA gebruik kan maken van uw diensten als kaakchirurg”. Op het verzoek om overleg over de door [B] genoemde onderwerpen zijn zij niet ingegaan. [C] en [D] hebben het bericht aan [B] ook aan de RvB gezonden en daarbij gemeld: “
(…) Aangaande het borgen van de declaraties/ administratie van dr. [B] , kunnen wij dit uitsluitend waterdicht borgen als dr. [B] niet meer actief werkzaam is in het door u bestuurde ziekenhuis. Komende week zal dr. [D] (het enkele spreekuur dat bestaat wegens personeel tekort) overnemen op locatie gasthuis.” [B] heeft daarop bij e-mail van vrijdag 4 augustus 2017 aan [C] en [D] te kennen gegeven dat hij zijn gebruikelijke diensten gewoon zal blijven “draaien” en opgeroepen in overleg te treden over de diverse discussies die binnen MKA spelen. SFVG heeft lucht gekregen van de onenigheid over de vraag wie de diensten van [B] zou moeten verrichten en heeft daarover op 4 augustus 2017 een bezorgde e-mail aan partijen geschreven met de oproep snel tot een werkbare oplossing te komen, in ieder geval “voordat aanstaande afspraken met patiënten nagekomen moeten worden”.
Ik verwacht van de heren [D] , [C] en [B] dat u – al dan niet met behulp van een mediator – met elkaar in gesprek blijft totdat de verhoudingen zijn hersteld en kan worden voldaan aan hetgeen de Raad van Bestuur van MKA verlangt. De uitkomsten daarvan verwacht de Raad van Bestuur op 30 augustus a.s. (…) van u te vernemen. Daarin zullen wij uw bevindingen en aanpak betreffende dossiervoering, administratie en onderlinge samenwerking bespreken.”
(…) nogmaals de duidelijke opdracht gegeven om gezamenlijk een protocol op te stellen waarin de dossiervoering en administratie binnen de vakgroep MKA geborgd zou worden.” MKA heeft geen gezamenlijk protocol aangeleverd binnen de termijn die daarvoor aan het ziekenhuis was toegezegd. [C] heeft vervolgens bij e-mail van 7 september 2017 een “protocol declaraties MKA” aan de RvB gezonden. De RvB heeft daarop bij brief van 12 september 2017 te kennen gegeven zeer ontstemd te zijn over zowel de inhoud als de wijze van aanlevering van dit “
summiere en niet toereikende” protocol “
(…) dat (…), anders dan door de heer [C] gesteld, niet in onderlinge afstemming tussen alle bestuursleden van MKA tot stand is gekomen.” In deze brief staat verder:
De Raad van Bestuur geeft u een laatste kans om voor vrijdagmiddag 15 september a.s. voor 15.00 uur een gedegen, door u allen ondertekend, protocol aan te leveren. Indien dit protocol niet voor gestelde datum door de Raad van Bestuur is ontvangen, zal zij zich buigen over verdergaande maatregelen.
disfunctionerende vakgroep’ in werking gesteld. Met het oog hierop zijn [B] , [C] en [D] uitgenodigd voor een bespreking met het stafbestuur van SFVG die op 25 september 2017 zou worden gehouden. [C] en [D] hebben deze bijeenkomst voortijdig verlaten. Aan een verzoek van de RvB om te blijven om te horen wat er gezegd zou worden, hebben zij niet voldaan. Dit heeft SFVG ertoe gebracht om bij brief van 25 september 2017 aan [C] en [D] per direct en tot nader order de toegang tot het ziekenhuis van SFVG te ontzeggen. In deze brief schrijft de RvB ook wat hij tijdens de bespreking aan de orde had willen stellen, in welk verband wordt opgemerkt:
Er is een situatie ontstaan waarin MKA stuurloos is, waarin de bestuursleden van MKA niet of nauwelijks met elkaar kunnen overleggen en waarbij MKA niet kan voldoen aan zelfs maar de meest eenvoudige verzoeken van de Raad van Bestuur. De Raad van Bestuur heeft er geen enkel vertrouwen in dat die situatie zal verbeteren.
(…) 11. De Raad van Bestuur kan, terugkijkend naar hetgeen zich allemaal heeft afgespeeld, zich niet aan de sterke indruk onttrekken dat de heren [D] en [C] welbewust en met opzet zoveel mogelijk negatieve aandacht hebben willen genereren, daarbij de Raad van Bestuur en de heer [B] nodeloos beschadigend en zonder dat dit kon bijdragen aan een oplossing van de gerezen problemen. De Raad van Bestuur staat open voor kritiek op haar handelen, maar accepteert niet dat medisch specialisten zonder noodzaak de verhoudingen van de Raad van Bestuur met bijvoorbeeld DSW en/of de NZa opzettelijk in gevaar brengen. De door de heer [B] gepleegde fraude is ernstig, maar de wijze waarop de heren [D] en [C] in reactie op die fraude zijn opgetreden en hebben zorggedragen voor een vertrouwensbreuk tussen MKA en SFVG is in de visie van de Raad van Bestuur onbegrijpelijk. (…)”
6(…)
De[door [B] gepleegde; toev. OK]
fraude en met name de inhoud en vorm van die fraude staan weliswaar aan de voet van de conflicten die met MKA respectievelijk met [D] en [C] zijn gerezen, maar zijn niet de oorzaak van[de besluiten van SFVG van 25 september 2017 om [D] en [C] de toegang tot het ziekenhuis te ontzeggen en van 29 september 2017 om de Samenwerkingsovereenkomst met MKA op te zeggen]”.
(…)
[B] vertrekt per direct als kaakchirurg uit het[door SFVG geëxploiteerde ziekenhuis].
[B] zal jegens SFVG ter zake de in artikel 1 genoemde beslissing geen rechtsmaatregelen treffen en ziet jegens SFVG af van elke vorm van schadevergoeding.
[B] zal aan SFVG een nader in overleg te bepalen bedrag betalen als vergoeding van de schade van SFVG die het gevolg is geweest van de fraude, het onderzoek daarnaar en de afwikkeling van de gevolgen van de fraude.
SFVG zal de overige bestuurders van MKA direct na ondertekening van deze vaststellingsovereenkomst op de hoogte stellen van het vertrek van [B] als kaakchirurg uit het[door SFVG geëxploiteerde ziekenhuis].
[B] zal op geen enkele wijze in voor SFVG negatieve zin meewerken aan juridische procedures die (mogelijk) zullen worden gevoerd door MKA en/of [D] en/of [C] (al dan niet door middel van hun persoonlijke holdings) tegen SFVG, behoudens voor zover hij daartoe jegens MKA gehouden kan worden geacht.
SFVG zal, mits [B] volledig voldoet aan de in deze overeenkomst neergelegde afspraken, afzien van het aan [B] opleggen van een ontzegging van de toegang tot het[door SFVG geëxploiteerde ziekenhuis]
.
SFVG zal aan anderen dan [B] geen mededelingen doen over de fraude of over de inhoud of het bestaan van deze overeenkomst, tenzij contractuele verplichtingen dan wel wet- of regelgeving daartoe verplichten. Daaronder wordt in ieder geval begrepen noodzakelijke berichtgeving aan patiënten, verwijzers, de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, de Nederlandse Zorgautoriteit en zorgverleners.
Partijen zullen zich niet negatief over elkaar uitlaten of gedragen.
Mogelijke aansprakelijkstelling van de heer Van der Velden”. In de toelichting op de agenda staat hierover het volgende:
(…) mits die werkzaamheden niet concurreren met de werkzaamheden die MKA in het IJsselland verricht en mits die werkzaamheden ook overigens op geen enkele wijze een nadelige invloed hebben op de uitvoering door MKA van de werkzaamheden in het IJsselland.”
4.Beoordeling
“De aandeelhouder brengt bij de aanvang van MKA zijn tot dan toe gevoerde praktijk(deel) via zijn [praktijkvennootschap] in MKA niet in.”In lijn hiermee vermeldt de considerans van de Dienstverleningsovereenkomst:
“Partijen overwegen daarbij dat MKA zelf feitelijk geen eigen praktijk exploiteert maar slechts functioneert als gezamenlijke entiteit ten behoeve van de [praktijkvennootschappen] die is ‘tussengeschakeld’ teneinde de samenwerkingsovereenkomsten [met de ziekenhuizen] te sluiten en uit te voeren, derhalve zonder dat MKA daarbij enig risico voor zichzelf loopt maar zich in hoofdzaak beperkt tot doorbetaling van de ontvangen bedragen aan de [praktijkvennootschappen] waaraan de betreffende omzet is toe te rekenen.”In de Dienstverleningsovereenkomst wordt verder beschreven (zie hiervoor, in 3.5) hoe MKA de door haar van de ziekenhuizen ontvangen gelden voor medische diensten dient af te rekenen met de praktijkvennootschap die de bijbehorende diensten heeft verricht. MKA was dus in beginsel slechts een ‘doorgeefluik’, zoals Ankates c.s. ook steeds benadrukken en Facemed in haar betoog met enige regelmaat miskent.
- Facemed op Ankates c.s. wegens de rol van Ankates c.s. bij het verloren gaan van de Samenwerkingsovereenkomst;
- Ankates c.s. op Facemed wegens de rol van Facemed bij het verloren gaan van de Samenwerkingsovereenkomst.
mevrouw Kruijthof[een lid van de RvB, Ondernemingskamer]
maakt zich schuldig aan diefstal, stemmingmakerij en kwaadsprekerij” en “
het betreft hier een aantoonbaar frauderend management dat geheel op eigen initiatief en op eigen gezag de procedure heeft ingezet en volhard in het kwaad; fraudeert en intimideert.” Ook het weglopen van Ankates c.s. uit de cruciale bespreking met SFVG op 25 september 2017 draagt bij aan het oordeel dat Ankates c.s. onrechtmatig jegens Facemed hebben gehandeld. Op dat moment had SFVG weliswaar al besloten tot opzegging, zo blijkt uit de in 3.23 vermelde brief van de raad van bestuur van SFVG, zodat het weglopen niet in causaal verband staat tot de opzegging; maar dit voortijdig weglopen uit een cruciale bespreking zal voor SFVG het beeld hebben bevestigd dat door de eerdere gedragingen was ontstaan, welk beeld niet kon bijdragen aan de bereidheid om het genomen besluit te heroverwegen, ook niet in de onderhandelingen die later nog namens MKA door de OK-bestuurder met SFVG zijn gevoerd. Het voorgaande leidt in onderling verband en samenhang bezien tot de slotsom dat Ankates c.s., gelet op het belang van Facemed bij een voortzetting van de samenwerking tussen MKA en SFVG, verwijtbaar onrechtmatig jegens Facemed hebben gehandeld door hun rol in de verziekte verhoudingen binnen MKA, het onvermogen om in normaal overleg tot het vereiste protocol te komen en het uiteindelijk onherstelbaar beschadigen van de verhouding met SFVG.
- de geëiste verklaring voor recht dat Facemed jegens Ankates c.s. toerekenbaar tekort is geschoten in de nakoming van de Aandeelhouders- en Dienstverleningsovereenkomst,
- de vordering tot vergoeding van de schade die Ankates c.s. daardoor hebben geleden, op te maken bij staat.
dat het in de rede ligt dat [B] enerzijds en [C] en [D] anderzijds, gezien hun slechte onderlinge verstandhouding waarvan ook ter zitting is gebleken, uit elkaar gaan en dat derhalve gesproken zal worden over een aandelenoverdracht”. De situatie is daarna geenszins verbeterd. Zij bestoken elkaar sindsdien met procedures en beslagleggingen en overleggen nog slechts via hun advocaten, zonder dat zij elkaar naderen. Partijen willen zelf ook uit elkaar. Zij worden het echter niet eens over de financiële afwikkeling van hun samenwerking in MKA.