Uitspraak
mr. R.A.J.C. Huijs, kantoorhoudende te Eindhoven,
[A] ,
mr. O.J.W. Reijnders,kantoorhoudende te Eindhoven.
1.Het verloop van het geding
2.Inleiding en feiten
management feesin rekening gebracht. Lapis is gevestigd op het woonadres van [B] , volgens het handelsregister sinds haar oprichting. Eder Consult en Korund hadden bij de oprichting van Lapis voor ogen dat Lapis zich zou gaan bezighouden met projectontwikkeling, althans dat inkomsten uit projectontwikkeling via Lapis tussen hen zouden worden verdeeld. Onder projectontwikkeling moet in dit verband worden verstaan: het verwerven van grondposities om daarop te mogen bouwen, het aantrekken van bedrijven die een nog te ontwikkelen gebouw langjarig willen huren en vervolgens het aantrekken van investeerders aan wie het gebouw, na verhuur ervan, kan worden verkocht. De aandeelhouders hadden in het bijzonder het oog op de ontwikkeling van distributiecentra.
overeenkomstig artikel 1 van de aandeelhoudersovereenkomst de aanbreng fee voor Korund (…) bedraagt 300.000 euro
de aan dit project gerelateerde historische kosten voor Korund BV ca. 20.000 euro bedraagt
conform artikel 2 lid 3, toekomstige aan project ‘ [D] ’ gerelateerde kosten nog door Korund BV kunnen worden gedeclareerd na akkoord aandeelhouders.”
“Nee, Heb ik geregeld, Staat nu ergens Veilig”, waarna [B] zegt:
“Pff laat t maar naar mij overmaken, staat het heel veilig!”
“(…) de hok is bij [G] ter ondertekening. Hij regelt dat.”
“Thx HOK is nog niet door mij ondertekend. (…)”
“Maar Nippon hebben we terug sinds vanmiddag”
“Getekende contract bedoel je toch”en op 11 augustus 2021
: “getekende contract al terug ontvangen van Nippon?”
“ik weet niet hoe het me je gaat … maar zou je iets van je kunnen laten horen?”
“ben niet ok (…) Nippon binnen”
“thx”
“… denkt niet meer aan mij?”
“je doet mee, 50-50. Duidelijker kan het niet”
Nippon wordt woe a.s. afgerond”
ca. 33 mio” overblijft en dat dit bedrag, na aftrek van de kosten van “
max 300000” voor [B] en hemzelf is.
:
3.De gronden van de beslissing
a. Er zijn serieuze aanwijzingen dat er vermogensbestanddelen (inkomsten uit projecten) aan Lapis zijn onttrokken. Project Nippon is overgeheveld naar Korund. Er zijn daarnaast serieuze aanwijzingen dat FedEx voor het niet-doorgaan van het project Fedex een vergoeding heeft betaald, die door Korund c.s. bewust buiten Lapis is gehouden.
gentlemen’s agreementdie zij hebben gesloten naar aanleiding van de succesvolle afronding door Korund van het project voor Flextronics en de coöperatieve opstelling van [B] daarbij. De
gentlemen’s agreementhoudt in dat [B] een deel van het resultaat dat Korund met het Flextronics-project heeft behaald toekomt als zich een geschikt nieuw project zou aandienen. Het gaat om een conflict van zuiver vermogensrechtelijke aard tussen [B] (Eder Consult) en [A] (Korund), waarvoor het enquêterecht niet is bedoeld. Er is geen vermogen aan Lapis onttrokken, aldus – steeds – Korund c.s.
corporate opportunitiesin Lapis in te brengen. Van aanvang af is duidelijk geweest dat Korund c.s. hun eigen onderneming(en) op het gebied van projectontwikkeling niet zouden staken. In de aandeelhoudersovereenkomst is afgesproken dat het de aandeelhouders vrij stond projecten in Lapis in te brengen, maar dat zij daartoe niet verplicht waren.
corporate opportunitiesop het gebied van projectontwikkeling, zonder dat Eder Consult of [B] zich tot enige investering of tegenprestatie had verplicht, roepen bij de Ondernemingskamer vragen op. Met name is niet duidelijk waarom [B] in privé beloond zou moeten worden voor door hem als directeur van Flextronics verleende diensten bij het realiseren van een nieuwe bedrijfshuisvesting voor Flextronics op door [A] daartoe aangekochte grond van de gemeente Venray (zie 2.6). Hoe dat ook zij, partijen zijn het erover eens dat Korund de projecten Fedex en [D] (waarmee kennelijk is bedoeld: de
corporate opportunitiesdie aan deze projecten waren verbonden) daadwerkelijk heeft ingebracht in Lapis. [A] was degene die voor deze projecten – en ook voor de overige genoemde projecten – de contacten met derden, zoals grondeigenaren, huurders, investeerders en bouwers, onderhield. Daardoor was hij steeds op de hoogte van de stand van zaken, terwijl [B] en Eder Consult voor informatie daarover van [A] afhankelijk waren. Dit maakt dat [A] zijn medebestuurder [B] daarover periodiek diende te informeren en op ter zake doende vragen daaromtrent van [B] en/of 50%-aandeelhouder Eder Consult diende te antwoorden. Korund c.s. erkennen dat [A] met FedEx heeft gesproken over de afkoop van het Fedex-project, maar stellen dat FedEx uiteindelijk geen vergoeding van kosten of een afkoopvergoeding heeft betaald. [A] heeft het mislukken van de onderhandelingen over een afkoopvergoeding echter niet met stukken onderbouwd. Bovendien is onduidelijk gebleven wat is bedoeld met “het geld van Fedex” waarover [A] en [B] op 10 mei 2017 overlegden en dat [A] kennelijk op dat moment ergens “veilig” had ondergebracht (zie 2.12). Een en ander maakt dat niet kan worden uitgesloten dat van FedEx afkomstig geld aan Lapis is onttrokken. Ten aanzien van het project [D] stellen Korund c.s. dat dit niet is doorgegaan. Zij lichten weliswaar toe waarom dit niet is doorgegaan, maar hun stellingen zijn niet te verifiëren bij gebreke van stukken die die stellingen onderbouwen. Dat het project [D] opbrengsten heeft opgeleverd of zal opleveren die aan Lapis toekomen valt derhalve niet uit te sluiten. Het was aan [A] als bestuurder van Lapis geweest om daarover telkens aan zijn medebestuurder [B] en aandeelhouder Eder Consult genoegzaam duidelijkheid te verschaffen. [A] heeft dat ten onrechte niet gedaan.
CB[Coolblue, Ondernemingskamer]
kunnen we privé doen”, zonder dat [B] daarop afwijzend reageerde. Voor Basic Pharma blijkt uit e-mails van [B] aan [A] van 9 en 18 november 2020 ook dat [B] daar (enige) bemoeienis op de achtergrond mee heeft gehad, maar niet dat zij in Lapis waren ingebracht of dat [B] of [A] daarvan uitgingen.