2.Feiten
De kantonrechter heeft in het bestreden vonnis onder 1.1 tot en met 1.21 de feiten vastgesteld die hij tot uitgangspunt heeft genomen. Ook het hof zal daar van uitgaan, voor zover in hoger beroep nog van belang. Die feiten zijn, aangevuld met andere relevante feiten die in deze procedure zijn komen vast te staan, de volgende.
a. [geïntimeerde] is van 14 januari 2013 tot 16 december 2020 eigenaar geweest van het
appartementsrecht rechtgevende op het uitsluitend gebruik van de woning gelegen aan de [straatnaam] 25-2 te [plaats 1] .
b. Eigen Haard is eigenaar van het appartementsrecht rechtgevende op het uitsluitend gebruik van de woning gelegen aan de [straatnaam] 25-1 te [plaats 1] . Eigen Haard heeft deze woning verhuurd aan een familie. Die woning ligt recht onder de woning die eigendom was van [geïntimeerde] .
c. De eigenaren van beide appartementsrechten zijn van rechtswege lid van de VvE. Het technisch en administratief beheer van de VvE is uitbesteed aan Eigen Haard VvE Beheer.
d. In het splitsingsreglement dat deel uitmaakt van de splitsingsakte van 17 juli 2008 van het complex waar de betreffende woningen onderdeel van uitmaken, staan onder meer de volgende bepalingen:
1. (…)
2. Een eigenaar of gebruiker mag geen onredelijke hinder aan de andere eigenaars of gebruikers toebrengen. (...)
3. (...)
Artikel 3
Iedere eigenaar en gebruiker is aansprakelijk (...) voor onredelijke hinder voor zover deze (...) hinder aan hemzelf, aan zijn huisgenoten of zijn personeel kan worden toegerekend. Hij is verplicht voor zover dit redelijk is maatregelen te nemen of te dulden die de strekking hebben bedoelde schade of hinder te voorkomen of beperken.
1. De vereniging voert het beheer over — en draagt de zorg voor het onderhoud van — de gemeenschappelijke gedeelten en de gemeenschappelijke zaken. De vereniging is daarbij verplicht de gemeenschappelijke gedeelten en de gemeenschappelijke zaken zodanig te onderhouden dat deze verkeren in een staat van onderhoud als waartoe een toegelaten instelling als verhuurder op grond van de bepalingen van het Burgerlijk Wetboek, de Huurwet of enige andere wettelijke bepalingen gehouden is.
2. (...)
1. Tot de gemeenschappelijke gedeelten en de gemeenschappelijke zaken worden onder meer gerekend, voor zover aanwezig:
a. (...) de rook- en ventilatiekanalen, (...), alsmede de vloeren en de wanden die de scheiding vormen tussen gemeenschappelijke gedeelten of tussen (een) gemeenschappelijk(e) gedeelte(n) en (een) privé gedeelte(n) of tussen privé gedeelten;
1. Iedere eigenaar en gebruiker is verplicht zijn privé gedeelte behoorlijk te onderhouden. Tot dat onderhoud behoort met name herstel, vernieuwing en vervanging, het schilder-, behang- en tegelwerk, het onderhoud van de plafonds en van de afwerklagen van de vloeren (...).
e. [geïntimeerde] heeft samen met haar toenmalige partner op 12 november 2018 bij de
beheerder van de VvE schriftelijk geklaagd over ernstige overlast vanwege etensgeuren die vanuit de onder haar woning gelegen huurwoning van Eigen Haard omhoog kwamen.
f. Op 18 februari 2019 zijn in opdracht van Eigen Haard werkzaamheden uitgevoerd aan het plafond van de woning op nummer 25-1. Op 21 maart 2019 zijn werkzaamheden uitgevoerd aan een ventilatiekanaal van de woning op nummer 25-1 en op 15 april 2020 zijn opnieuw werkzaamheden uitgevoerd aan het plafond en daarnaast aan de afzuigkap van die woning.
g. Op 15 en 20 april en 29 mei 2019 heeft [geïntimeerde] opnieuw bij Eigen Haard melding gemaakt van geuroverlast.
h. Op 11 juli 2019 is in opdracht van Eigen Haard een andere afzuigkap geplaatst in de woning op nummer 25-1.
i. Intraclima heeft in opdracht van de VvE rookproeven uitgevoerd op 13 november
2019 en op 24 januari, 15 oktober en 11 december 2020.
j. In het rapport van Intraclima van 20 november 2019 naar aanleiding van de
rookproef van 13 november 2019, staat het volgende:
- Ventilatieschuifje in het kozijn van de keuken was gesloten, tijdens het koken dient deze altijd geopend te zijn.
- Mechanische afzuigkap staat aangesloten op gedeelde ventilatiekanaal, wanneer deze in gebruik zou zijn verstoord dit de luchtstromen en is het mogelijk dat geuren en fijnstof via de kanalen naar andere woningen verplaatsen (...).
- Ruimte om afvoerkanalen van de warmwatervoorziening zijn afgedicht met aluminiumfolie, dit dient netjes luchtdicht te worden afgewerkt (...).
- Doorvoeropeningen in de meterkast, geuren kunnen zich door de meterkasten verplaatsen naar andere woningen (...).
- Opening onder de deur naar het portiek, hierdoor kunnen geuren zich via het portiek verplaatsen.
Bij aanvang van het onderzoek (rond lunchtijd) is de geuroverlast middels de reuk waargenomen in het portiek en de keuken van appartement 25-2. Na de rookproef is zichtbaar geworden hoe geuren zich door de lucht verplaatsen tussen de beide appartementen.
1. Afzuigkap loskoppelen van bestaande kanalen en direct naar buiten afvoeren of vervangen door een recirculatiekap, let wel, filters dienen met regelmaat vervangen te worden.
2. Altijd ventileren tijdens het gebruik van de keuken.
3. Doorvoeropeningen van het leidingwerk voor de warwatervoorziening luchtdicht afdichten.
4. Naden en kieren rondom afvoerkanalen warmwatervoorziening luchtdicht afdichten.
5. Doorvoeropeningen in de meterkast luchtdicht afdichten.
6. Deur naar het portiek voorzien van een tochtstrip/borstel/rubber.
k. Op 20 december 2019 is in opdracht van Eigen Haard een koolstoffilter geplaatst bij de afzuigkap van de woning op nummer 25-1.
l. In het rapport van Intraclima van 4 februari 2020 naar aanleiding van de rookproef op 24 januari 2020 staat het volgende:
Uit de uitgevoerde rooktest kunnen we concluderen dat de rook en dus geuren zich voornamelijk nog door een tweetal problemen tussen de appartementen verplaatsen. De eerste is via de koof in de keukens, omdat de rook bij het inblazen van het ventilatiekanaal door de koof zelf verplaatst is het zeer waarschijnlijk dat het ventilatiekanaal lek is. De tweede is de meterkast van 25-1, door de verbinding met het verlaagd plafond kunnen geuren zich naar het bovengelegen appartement verplaatsen.
m. Op 5 mei 2020 heeft [geïntimeerde] opnieuw geuroverlast gemeld bij Eigen Haard.
n. In juni 2020 is in opdracht van Eigen Haard een flexibele pijp door het
ventilatiekanaal getrokken vanuit de woning op nummer 25-1.
o. Op 22 juli 2020 is in opdracht van Eigen Haard opnieuw een andere afzuigkap
geplaatst in de woning op nummer 25-1 en op 30 juli 2020 zijn gaten en kieren in het
plafond dichtgemaakt.
p. In een rapportage van Make Vastgoedzorg van 11 augustus 2020 naar aanleiding van een inspectie op 6 augustus 2020 staat het volgende advies:
3 BEVINDINGEN 6 AUGUSTUS 2020
Tijdens het bezoek (...) is (...) gecontroleerd of de werkzaamheden naar aanleiding van de aanbevelingen door de firma Intraclima (conform rapportage Intraclima d.d. 4 februari 2020) voldoende zijn uitgevoerd.
1. De afzuigkap is vernieuwd. Het type afzuigkap, de flexibele buis welke weerstand geeft, en de lange afstand tot de uitmonding hebben een negatieve invloed op een goede werking. (...)
2. Openingen in de meterkast zijn onvoldoende gedicht. Er is nog een extra leidingkoker in de
meterkast welke open staat, en de ruimte tussen het verlaagde plafond en het bouwkundige plafond (stuc op riet) staat is een open verbinding met de meterkast.
3. (...)
De afdichtingen zijn onvoldoende uitgevoerd. (...)
Onder het oorspronkelijke plafond (stuc op riet) is een systeemplafond gemaakt. Het systeemplafond is niet dicht. Naast aangegeven doorvoeren zijn er mogelijk lekken in het oorspronkelijke plafond.
(...)
5 ADVIES
Ik adviseer de bouwkundige woningscheidingen (lees vloeren en kanalen) grondig te controleren op gebreken, gebreken te herstellen aan de hand van bevind van zaken, en aanbevelingen uit het advies van Intraclima op te volgen/zorgvuldig uit te voeren. De doorvoeren van de buis van de afzuigkap van 25-1 dient nog te worden gecontroleerd.
Ook de vloer en de speling rond sparingen in de keuken van 25-2 dienen te worden gedicht. Hiervoor dient de keuken deels te worden gedemonteerd.
Daarnaast is het raadzaam de aanbevelingen van de firma Breman met betrekking tot ventilatie op te volgen. De natte ruimten zijn inpandig, kanalen zijn gedateerd en worden veelal slecht onderhouden.
Vervuiling van de kanalen verminderen de werking aanzienlijk.
Voor de afzuigkap bij 25-1 adviseer ik een vaste aansluiting en zo mogelijk een vaste buis te maken.
Na de uitvoering van herstelwerkzaamheden dient te worden vastgesteld of er nog sprake is van overlast.
q. [geïntimeerde] huurt vanaf medio augustus 2020 een woning in [plaats 2] , waar zij begin september 2020 naartoe is verhuisd.
r. Op 29 september 2020 zijn de werkzaamheden in opdracht van Eigen Haard aan het plafond van de woning op nummer 25-1 afgerond.
s. In het rapport van Intraclima van 2 november 2020 naar aanleiding van de
rookproef op 15 oktober 2020 staat het volgende:
Uit de uitgevoerde rooktest kunnen we concluderen werkzaamheden aan het ventilatiekanaal een positieve werking hebben, geur en rookverplaatsing vind niet meer plaats via het ventilatiekanaal. Dat er toch nog wat verplaatsing van rook is waargenomen kunnen we relateren aan de opening tussen de muur en het verlaagd plafond in de keuken van 25-1. Wanneer deze opening is afgedicht is zijn alle temen maatregelen uitgevoerd en is kans op verplaatsing van rook en geuren minimaal.
t. [geïntimeerde] heeft haar woning op 9 november 2020 te koop aangeboden. De woning is op 16 december 2020 aan een nieuwe eigenaar geleverd.
u. In het rapport van Intraclima van 18 december 2020 naar aanleiding van de
rookproef op 11 december 2020 staat het volgende:
Tijdens de fysieke inspectie is gezien dat de openingen en naden bij het plafond van de keuken in 25-1 niet correct zijn afgedicht. De luchtverplaatsing via de hal/meterkast toont ook dat er boven het verlaagd plafond nog openingen zijn welke tot een luchtverbinding tussen de twee woningen leid.
Conclusie
Aanbevolen werkzaamheden zijn niet goed uitgevoerd waardoor er nog luchtverplaatsing tussen de twee woningen is.