2.1.Partijen hebben op 23 oktober 2017 een donorovereenkomst gesloten. Daarin zijn de man als donor en de vrouw als ontvanger, voor zover hier van belang, het volgende overeengekomen:
“Artikel 1
1. Deze overeenkomst bevat de gehele overeenkomst tussen Ontvanger en Donor. Er zijn geen andere beloftes, afspraken of voorstellen tussen Ontvanger en Donor gemaakt c.q. gedaan dan die welke expliciet in deze overeenkomst zijn opgenomen.
2. Elke wijziging in de afspraken tussen Ontvanger en Donor welke afwijkt van deze overeenkomst, zal pas van kracht zijn indien de daaromtrent opgemaakte aanvullende overeenkomst door Ontvanger en Donor is ondertekend.
Artikel 2
1. Achtergrond
Ongeveer twee jaar geleden (medio 2015) heeft donor een spermadonatie gedaan bij het Acibadem Sistina Hospital in [plaats] . Het gedoneerde materiaal is tot nu toe nergens voor gebruikt. Donor staat toe dat ontvanger zijn sperma wat in genoemd hospitaal ligt opgeslagen gebruikt voor kunstmatige inseminatie en/of een IVF behandeling. (…)
Het gedoneerde materiaal zal enkel en uitsluitend door Ontvanger gebruikt worden.
(…)
Als er ooit een juridisch geschil voortkomt uit dit contract, zal dat voor de Nederlandse rechter worden gebracht.
Donor en Ontvanger hebben geen relatie, anders dan een zakelijke relatie betreffende deze donorovereenkomst.
(…)
Artikel 3
1. Er zal geen familieleven en/of familierechtelijke betrekkingen tussen Donor en het kind c.q. de kinderen die uit de spermadonaties zijn/worden geboren bestaan of ontstaan. Ontvanger en Donor zien af van alle rechten op legaal en financieel gebied die normaal gesproken zouden ontstaan tussen Donor en het kind c.q. de kinderen dat/die als gevolg van de spermadonaties wordt/worden geboren.
Ontvanger zal nooit donor om financiële ondersteuning vragen voor de opvoeding van het uit deze overeenkomst geboren kind. Dit is voor zover bekend bij Donor en Ontvanger altijd het uitgangspunt bij een spermadonatie. In dit geval wordt op verzoek van donor als toevoeging vermeld dat ontvanger zegt dat niet alleen nooit te zullen doen maar het ook nooit nodig te hebben. Ontvanger heeft op het moment van tekenen een fulltime arbeidscontract voor onbepaalde tijd, en geen zwaarwegende financiële verplichtingen afgezien van een hypotheek. Ontvanger verklaart financieel goed voor het kind te kunnen zorgen.
2. De belangrijkste twee redenen om op deze manier een donor te zoeken, in plaats van via een ziekenhuis, zijn: 1) Voor Ontvanger geeft het persoonlijk kennen van de donor een completer beeld dan een anonieme donor via een ziekenhuis. 2) Op voorwaarde dat er geen familieleven ontstaan en/of familierechtelijke betrekkingen ontstaan (zie artikel 3 lid 1, en artikel 4) wordt afgesproken dat het kind op een vroegere leeftijd zijn vader ontmoet, dan mogelijk is wanneer een anonieme donor gebruikt wordt. Met een anonieme donor via een ziekenhuis kan het wettelijk gezien pas op de 16e verjaardag van het kind. Het uitgangspunt is twee maal per jaar een bezoek van de donor aan het kind (op voorwaarde dat er geen familierechtelijke betrekkingen ontstaan), zodat het kind vanaf zijn jeugd weet van wie hij afstamt. Dat wordt door Ontvanger en Donor gezien als beter voor de sociaal-emotionele en psychologische ontwikkeling van het kind.
Artikel 4
1. Ontvanger mag Donor identificeren naar het kind en haar familie. Ontvanger verklaart dat zij Donor nimmer als de ouder van het kind c.q. de kinderen zal identificeren naar familieleden van Donor of anderszins, zonder de uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van Donor.
(…)
3. Contact tussen donor en het kind zal in elk geval verenigbaar moeten zijn met de bedoeling van Ontvanger en Donor om alle ouderlijke rechten van Donor en zijn verantwoordelijkheden te verbreken.
2. Ontvanger en Donor ondertekenen deze overeenkomst mede om aan te geven dat zij op de hoogte zijn van de inhoud van deze overeenkomst en daarmee instemmen.”