Uitspraak
GERECHTSHOF AMSTERDAM
Kern van het geschilDit geschil gaat over de vraag of Wipro als werkgever jegens [appellant] aansprakelijk is voor het feit dat ten behoeve van [appellant] geen IVA (Wet Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten)excedent verzekering is afgesloten.
1.Het verdere geding in hoger beroep
-akte uitlaten producties (het hof begrijpt: akte overlegging van producties) zijdens Wipro van 31 januari 2023;
-akte uitlating producties zijdens [appellant] van 11 april 2023.
Hierna is arrest gevraagd.
2.De verdere beoordeling
f. alle correspondentie inclusief e-mailverkeer tussen Wipro enerzijds en IAK, Absentum, AON en/of One Underwriting anderzijds gedurende de jaren 2015 tot en met 2019, voor zover betrekking hebbend op een van de onder a genoemde verzekeringen en/of op [appellant] ;
g. alle correspondentie tussen Wipro en haar moedermaatschappij in India betreffende de onder a genoemde verzekeringen over de periode 2015 tot en met 2019 en/of [appellant] , daaronder begrepen de beantwoording van de e-mail van 12 september 2016 van [naam 1] aan [naam 2] en [naam 3] (HR India);
g.(
dit had i moeten zijn, Hof) : een vermelding van eventuele andere verzekeringen dan de onder a genoemde, die met betrekking tot arbeidsongeschiktheid van de werknemers van Wipro zijn afgesloten dan wel van kracht waren gedurende de periode 2015 tot en met 2019.
originelepolisbladen die jaarlijks zijn afgegeven in de periode 2015 tot en met 2019, zoals wel was opgedragen. Het is evident dat de opdracht ziet op ‘de originele polisbladen die elk jaar zijn afgegeven aan Wipro over de periode 2015 tot en met 2019’, om daarmee te kunnen vaststellen of er in genoemde jaren wel of niet een polis ten behoeve van (o.m.) [appellant] is afgegeven. Uit de stellingen van partijen is immers het beeld opgekomen dat er aanvankelijk mogelijk andere polissen zijn afgegeven, die nadien met terugwerkende kracht zijn veranderd. Door niet, zoals opgedragen, de originele in genoemde jaren afgegeven polissen/polisbladen over te leggen heeft Wipro het hof niet in de gelegenheid gesteld dit beeld al dan niet vast te stellen. Wipro heeft ter zake deze niet-voldoening aan de haar gegeven opdracht geen nadere toelichting verstrekt en hiervoor ook geen gewichtige redenen opgegeven. De gevolgen hiervan komen daarom voor haar rekening. Het hof zal eerst de wel overgelegde stukken beoordelen.
Alle werknemers’. Op de betreffende polisbladen staat onder de paragraaf ‘clausules’ het volgende:
“Maximale uitkering EUR 100.000UitkeringstabelDekking WIA Excedent 90 %Clausule eindleeftijd AOWClausule Bijzonderheden”Het polisblad is vervolgens ondertekend door Absentum in september 2019. De daarop volgende bladzijde bevat het Clausuleblad waarbij onder het kopje “Clausule Bijzonderheden” het volgende is vermeld:
“(…)Verzekerden WIA ExcedentBinnen de grenzen van de polisvoorwaarden is de dekking van de WIA-Excedent alleen van toepassing voor een afgesloten groep verzekerden, die in de pensioenregeling bij Wipro Limited is aangeduid als Wipro Former Philips”.
Ten aanzien van opdrachten (b), (c) en (e): productie 162.5. In productie 16 is vermeld
-in 2015: in de kolom document ‘output NV tool (bevestiging opgave)’ 56 personen en in dezelfde kolom onder ‘aanhangsel (definitieve verwerking)’ naverrekening definitieve premie 64 personen en herberekening voorschot 56 personen.
-in 2016: in de kolom document ‘output NV tool (bevestiging opgave)’ 49 personen en in dezelfde kolom onder ‘aanhangsel (definitieve verwerking)’ naverrekening definitieve premie 89 personen en herberekening voorschot 71 personen.
-voor 2017 en 2018 staat in de kolom document ‘output NV tool (bevestiging opgave)’ respectievelijk het aantal van 41 en 31 personen, terwijl uit de kolommen daaronder blijkt dat over die jaren geen naverrekening en herberekening van het voorschot heeft plaatsgevonden.
2016:
-een presentielijst waaruit blijkt dat [appellant] op 10 mei 2016 een informatiesessie voor de OR heeft bijgewoond (productie 22)
-een gespreksverslag van 6 september 2016 (productie 29): hierin staat dat enige tijd geleden een offerte is opgevraagd voor een WIA Excedent verzekering voor werknemers met een inkomen boven het maximum dagloon, dat daaraan geen prioriteit is gegeven en dat dat er ‘dit jaar ook niet meer van gaat komen’.
-een verzoek van IAK aan De Amersfoortse van 29 november 2016 om geactualiseerde offertes voor de WIA Excedent verzekering (productie 30); deze e-mail verwijst naar bijgevoegde ‘actuele deelnemer overzichten’ die echter niet bij de productie zijn gevoegd. Ook wordt in de mail gesteld dat Wipro de beslissing over wel of geen verzekering sinds het voorjaar heeft uitgesteld. Verzocht wordt om ‘één offerte voor Wipro Hoofddorp en één voor Wipro ex-Philips’.
Over
2017is in het geheel geen correspondentie verstrekt, terwijl het moeilijk is voor te stellen dat er na de offerte aanvraag van november 2016 om offertes voor de WIA Excedent verzekering, hierover geen enkele communicatie meer zou hebben plaatsgevonden. Twee producties (17 en 20) zijn uit
2018: respectievelijk betreffende een premie verlaging op de lopende WIA Excedent verzekering van ‘Wipro Ex Philips’ en de brief van 17 december 2018 aan [appellant] waarin er voor het eerst op is gewezen dat de aan hem verstrekte UPO’s onjuist waren.
Alle andere producties betreffen het jaar 2019.
grief 3betoogt [appellant] dat Wipro in strijd handelt met de beginselen van goed werkgeverschap door hem niet te compenseren voor de schade die hij lijdt als gevolg van het feit dat geen WIA Excedent verzekering is afgesloten. Deze grief slaagt. Het volgende is hiertoe redengevend.