De moeder is zich blijkens haar stellingen in hoger beroep ervan bewust dat zij met het sturen van de Snapchats fout heeft gehandeld. Zij is daarna een intensief psychologisch traject gaan volgen en spreekt haar psycholoog nog steeds wekelijks. Dit om te voorkomen dat zij terugvalt in haar eerdere coping-mechanisme, aldus de moeder. Het hof betwijfelt echter of daarmee voldoende positief resultaat zal worden behaald, aangezien de moeder het sturen van de Snapchats blijkens haar stellingen ziet als een eenmalige misstap, en niet onder ogen ziet dat haar handelwijze onderdeel is van een jarenlang bestaand patroon dat op deze wijze wordt voortgezet. Het hof is er dan ook niet van overtuigd dat de moeder tot op heden in staat is gebleken dit patroon van beïnvloeding van de kinderen tegen de vader te doorbreken. Voor dat oordeel is temeer aanleiding, nu het hof voorafgaande en na de onder 2.4 genoemde kindgesprekken mailberichten van de kinderen heeft ontvangen, waarvan de inhoud haaks staat op hetgeen de kinderen, ieder afzonderlijk, in hun gesprek met de voorzitter hebben verklaard. In die gesprekken hebben zij ieder voor zich verklaard dat zij het, hoewel zij graag (veel) vaker omgang met de moeder willen hebben, ook goed (volgens [minderjarige 2] ) dan wel normaal (volgens [minderjarige 1] ) hebben bij de vader en hebben zij geen negatief woord over hem gezegd. In de mailberichten van 10 mei 2023 respectievelijk 11 juni 2023 laten de kinderen zich echter uitermate negatief uit over hun (verblijf bij de) vader. Zo zouden zij het zat zijn om bij hun vader te wonen omdat hij altijd boos op hen is, en zouden zij het verblijf bij hem beschouwen als een gevangenis en een chaos, waarin zij voortdurend dingen moeten doen die zij niet willen, zoals schoonmaken, helpen bij de vele verhuizingen, het tennissen van de vader bijwonen en reizen met zijn ex-vriendin. De vader zou verkeerde keuzes maken voor hen en niet correct zijn in zijn hoofd. Deze berichten vallen moeilijk te rijmen met hetgeen de kinderen ieder in het kindgesprek met de voorzitter hebben verklaard. De berichten lijken veeleer het standpunt van de moeder weer te geven, waarbij nog komt de vader gemotiveerd heeft aangevoerd dat en waarom de kinderen het mailbericht van 10 mei 2023 gezien het tijdstip van verzending niet zelf kunnen hebben gestuurd en [minderjarige 1] volgens de verklaring van de GI ter zitting in hoger beroep heeft ontkend het hof te hebben gemaild. Ook bevatten de mailberichten de mededeling dat de kinderen door de rechter willen worden gehoord maar dat de vader hen niet naar het gesprek met de rechter wil laten gaan, terwijl zij in werkelijkheid door de vader naar de plaats van het kindgesprek zijn gebracht en [minderjarige 2] in het kindgesprek te kennen heeft gegeven dat het haar niet uitmaakt of zij met de rechter praat of niet.
Het hof zal, gelet op het voorgaande, voorbij gaan aan de inhoud van de mailberichten en uitgaan van hetgeen de kinderen ieder in het kindgesprek hebben verklaard. Het hof houdt er daarbij rekening mee dat, zoals uit de overgelegde rapporten blijkt, bij de kinderen sprake is van ernstige loyaliteitsproblematiek als gevolg van de situatie tussen hun ouders, wat ook bleek uit het feit dat zij tijdens het gesprek op hun hoede waren en zich terughoudend opstelden in de zin dat zij zich beperkten tot het geven van beknopte antwoorden op de vragen van de voorzitter.
In het gesprek heeft [minderjarige 2] gezegd dat het haar niet uitmaakt of de vader alleen beslissingen over haar neemt, terwijl [minderjarige 1] heeft verklaard dat zij graag wil dat ook de moeder beslissingen over haar neemt. Gezien al hetgeen hiervoor is overwogen, is het hof echter van oordeel dat de rechtbank terecht en op goede gronden de vader alleen met het gezag over de kinderen heeft belast, waaruit volgt dat zij bij hem blijven wonen en verder zullen opgroeien. Hetgeen de moeder daartegen verder nog heeft aangevoerd, leidt het hof niet tot een ander oordeel. Zo is in hoger beroep gebleken dat de schoolresultaten van de kinderen zijn verslechterd en dat de moeder zich intensief inzet voor verbetering daarvan, zowel naar de vader als naar de school toe. Zij staat daarbij een andere aanpak voor dan de vader. Anders dan de moeder kennelijk meent, is niet gebleken dat de verminderde schoolresultaten worden veroorzaakt door de opvoedsituatie bij de vader die volgens de moeder instabiel is, noch door de aanpak die de vader voorstaat. Het hof sluit niet uit dat de schoolresultaten vooral het gevolg zijn van de situatie tussen de ouders waarin de kinderen klem zitten en die, hoe begrijpelijk de zorgen van de moeder ook zijn, door haar intensieve bemoeienis onveranderd blijft. Verbetering van de schoolresultaten is dan pas te verwachten als er meer rust en duidelijkheid komt in het leven van de kinderen, en daardoor meer ruimte om aan hun eigen verdere ontwikkeling toe te komen. Met de rechtbank spreekt het hof de hoop uit dat de onderhavige beslissing over het gezag daaraan zal bijdragen.