[minderjarige] is geboren uit een korte relatie tussen de ouders. Deze relatie is voor de geboorte van [minderjarige] al verbroken. In de periode na de relatie is aan de vader een contactverbod met de moeder voor de duur van twee jaar opgelegd. In deze procedure, die al sinds 2016 speelt, is aan de vader eerst vervangende toestemming verleend om [minderjarige] te erkennen. Vervolgens is het de vader toegestaan om kaartjes naar [minderjarige] te sturen en aan de moeder is een informatieverplichting opgelegd. Daarna heeft de procedure zich toegespitst op het opstarten van begeleid contact tussen de vader en [minderjarige] , die elkaar nooit eerder hadden ontmoet. Daarvoor is een traject bij Triade Vitree gestart. Nadat Triade Vitree onder meer eerst gesprekken met de vader had gevoerd, heeft de vader [minderjarige] twee keer onder begeleiding van een medewerker gezien. Dat was op 10 februari 2022 en 6 mei 2022. Triade Vitree heeft daarvan verslag gedaan en vervolgens heeft de rechtbank op 9 november 2022 een eindbeschikking gewezen. Vrijwel direct na die beschikking heeft echter een incident plaatsgevonden, dat er in elk geval toe heeft geleid dat bij zowel de moeder als [minderjarige] (hernieuwde) stress- en angstgevoelens voor de vader zijn ontstaan en zij niet in staat zijn om verdere uitvoering aan de bestreden beschikking te geven.
Uit de stukken en de verklaringen op de mondelinge behandeling is gebleken dat de vader, nadat hij de beschikking van de rechtbank had ontvangen, is gaan “zwerven” in de woonplaats van de moeder en [minderjarige] . [begeleidster] , de begeleidster van de vader, is op die dag aan de deur van de vader gekomen en trof hem niet aan in zijn woning. Zij heeft toen tevergeefs (telefonisch) contact met de vader gezocht. Daarop heeft zij contact opgenomen met de dienstdoende psychiater van de vader. Deze psychiater heeft vervolgens een gesprek met de vader gehad en de mededelingen die de vader toen heeft gedaan zijn voor haar in ieder geval aanleiding geweest om, na overleg met de jurist van de organisatie, haar geheimhoudingsplicht te doorbreken en contact op te nemen met de politie. De politie heeft vervolgens aanleiding gezien om de moeder te waarschuwen voor de vader en haar geadviseerd naar een Blijf-van- mijn-lijf huis te gaan dan wel onder te duiken. De moeder en [minderjarige] zijn daaropvolgend een week ondergedoken gebleven. Hoewel de vader zijn uitlatingen tegenover de psychiater en de daarop volgende acties van de psychiater en de politie in een ander perspectief zet, is door deze gebeurtenissen voor de moeder en [minderjarige] hoe dan ook een zeer beangstigende situatie ontstaan. [minderjarige] is daarna aangemeld bij het Centrum voor Jeugd en gezin (CJG). Uit de e-mail van de begeleidend psycholoog, mevrouw M. Storm, van 30 januari 2023 (productie AA), alsmede haar samenvatting (productie FF, volgens de verklaring van mr. Wijngaard gedateerd begin mei 2023) is onder meer het volgende gebleken. [minderjarige] is inmiddels aangemeld bij Kenter Jeugdhulp. Zij heeft vanaf jonge leeftijd al veel meegemaakt. Zij krijgt ook nu nog spanningen mee, wat voor veel onrust en een gevoel van onveiligheid zorgt. [minderjarige] heeft op school moeite zich te concentreren, lijkt weg te dromen en is in de klas erg alert op haar omgeving. Ook wordt gezien dat [minderjarige] angstig is en uit ze haar zorgen dat ze bang is dat de vader haar op school komt ophalen. Thuis merkt de moeder dat [minderjarige] een prikkelbare stemming heeft en snel boos wordt. Zij heeft nachtmerries waarin de moeder wordt vermoord en zij uit lichamelijke klachten. Volgens de psycholoog zijn de klachten die [minderjarige] laat zien, passend bij trauma gerelateerde problematiek. Dit zal verder onderzocht moeten worden wanneer de hulpverlening bij Kenter Jeugdhulp start. Gezien de angst die [minderjarige] heeft, is voorgesteld om eerst te starten bij SAFE (Kenter Jeugdhulp) om een veiligheidsplan te maken en [minderjarige] uitleg te geven over de situatie door middel van een “woord en beeld verhaal”.
Op de mondelinge behandeling is gebleken dat [minderjarige] op de wachtlijst bij Kenter staat, maar dat geen indicatie is te geven over het moment dat zij geholpen kan worden. Bij SAFE staat [minderjarige] bovenaan de wachtlijst. De raad heeft erop gewezen dat het belangrijk is dat er een veiligheidsplan wordt opgesteld waaraan de vader zich moet houden, zodat de moeder zich veilig kan voelen. [minderjarige] moet geholpen worden en handvatten krijgen hoe met de situatie om te gaan en de moeder moet leren hoe zij [minderjarige] daarin kan ondersteunen. Eventuele begeleide omgang zal volgens de raad onder de leiding van SAFE of Kenter moeten plaatsvinden, op het moment dat zij aangeven dat het veilig is. Op dit moment kan er echter geen sprake zijn van begeleide omgang, gelet op de trauma gerelateerde problematiek van [minderjarige] , aldus de raad.