3.3Partijen zijn vervolgens op 12 september 2016 een wijziging/aanvulling op de huwelijkse voorwaarden overeengekomen. In de akte is het volgende opgenomen:
“VERKLARINGEN VOORAF
(…) De reden voor de huwelijkse voorwaarden is niet veranderd. De reden voor deze aanvullende voorwaarden ligt in het feit dat echtgenoten voornemens zijn in Spanje een woning aan te kopen, op beider naam, waarvan de gehele koopsom alsmede alle overige kosten samenhangende met deze eigendomsverwerving, geheel door de comparant sub 1 zal worden voldaan uit gelden die hij krachtens erfrecht - en onder een uitsluitingsclausule als bedoeld in artikel 94 lid 2 letter a Boek 1 van het Nederlands Burgerlijk Wetboek - van zijn ouders heeft verkregen.
Zij willen nu het in eerdere huwelijkse voorwaarden (de dato een april tweeduizend veertien)
Opgenomen artikel 4 (“VERGOEDINGSRECHTEN”) aanvullen met een specifieke overeenkomst ter zake het vergoedingsrecht dat zal ontstaan als een aankoop als hiervoor bedoeld op de aangegeven wijze zal plaatsvinden.
De echtgenoten maken gebruik van de mogelijkheid zoals beschreven in artikel 1: 114 van het
Nederlands Burgerlijk Wetboek om tijdens hun huwelijk de huwelijkse voorwaarden te wijzigen.
(…)
GEWIJZIGDE HUWELIJKSE VOORWAARDEN
Zij wijzigen hun huidige huwelijkse voorwaarden door de regeling welke daarin is opgenomen in artikel 4 (“VERGOEDINGSRECHTEN”) te vervangen door de volgende regeling:
VERGOEDINGSRECHTEN
Artikel 4
A.Algemene bepaling
1. Een echtgenoot heeft een vergoedingsrecht jegens de andere echtgenoot indien een bedrag of waarde ten behoeve van die andere echtgenoot aan zijn vermogen is onttrokken. De vergoeding is gelijk aan het bedrag of de waarde ten tijde van de onttrekking, ongeacht waarvoor het onttrokken bedrag of de onttrokken waarde is aangewend.
2. Een vergoedingsrecht is direct opeisbaar, tenzij redelijkheid en billijkheid zich tegen die
opeisbaarheid verzetten.
3. Over een vergoedingsrecht is rente verschuldigd, nadat het bedrag in rechte is gevorderd, in welk geval vanaf het tijdstip dat een echtgenoot in gebreke is met de voldoening daarvan de
wettelijke rente is verschuldigd.
4. De echtgenoten kunnen bij schriftelijke overeenkomst van het in de voorgaande leden bepaalde afwijken.
(…)
B.BIJZONDERE BEPALING
De echtgenoten zullen naar verwachting spoedig na de ondertekening van deze akte overgaan tot de aankoop van een woning in Spanje, hierna te noemen: ‘de Spaanse woning’. De echtgenoten zijn hierbij voornemens de aankoop van de Spaanse woning en de daarmee verband houdende kosten geheel te doen plaatsvinden met eigen vermogen van de man als hiervoor in de inleiding van deze akte bedoeld. Indien en voor zover de aankoop van de Spaanse woning gerealiseerd is met het eigen vermogen van de man dan zal daardoor een vergoedingsrecht ontstaan van de man op de vrouw, welk vergoedingsrecht een herbelegging is van geld dat door de man van zijn ouders is geërfd, wat hiervoor door zaaksvervanging in de plaats treedt, en als zodanig niet zal vallen in een eventuele toekomstige gemeenschap van goederen of ook niet onderworpen kan worden aan een verrekenbeding als opgenomen in artikel 10 van de eerdere akte houdende huwelijkse voorwaarden (de dato een april tweeduizend veertien) of enige andere toekomstige wijziging van het tussen de echtgenoten bestaande huwelijksvermogensregime.
Ten aanzien van dit vergoedingsrecht komen de echtgenoten, in plaats van het bepaalde in artikel 87 boek 1 van het Nederlands Burgerlijk Wetboek, nu voor alsdan, het volgende overeen:
a. De vergoeding is gelijk aan de helft van de waarde van de Spaanse woning op het tijdstip
waarop de vergoeding opeishaar wordt.
(...)”.