Uitspraak
1.[appellante 1] ,
2. [appellante 2] B.V.,
3. [appellante 3] HOLDING B.V.,
1.De zaak in het kort
2.Het geding in hoger beroep
3.Feiten
4.De klacht
5.Beoordeling
8 september 2020 aan klager 1 geschreven:
Zoals u heeft besproken met mijn collega zal op 1 oktober a.s. op mijn kantoor worden gepasseerd de akte van levering, waarbij door de heer [naam 2] bovengenoemd registergoed wordt overgedragen. (…) .. verneem ik graag van u welk bedrag per 1 oktober aanstaande moet worden voldaan ter verkrijging van royement van het executoriaal en conservatoir beslag (…) Uiteraard zal pas van de getekende volmacht door ons kantoor gebruik worden gemaakt nadat het in de aflosnota genoemde totaalbedrag (..) naar u is overgemaakt”
Fijn dat we nog even e.e.a. hebben kunnen doornemen. Ik probeer nog even terug te geven wat ik meen dat de gang van zaken is.- Het pand moet onbezwaard overgaan en zonder dat kan de transactie niet doorgaan of wordt teruggedraaid.- Wettelijk moeten de noteringen in het kadaster kloppen voordat geld kan wordenovergemaakt. De overmaking van 127.407,65 euro is daarom een dag na de transactie.Dat lijkt niet te rijmen met uw eerdere mededeling van 8 sept 2020 (citaat): “Uiteraard zal pas van de getekende volmacht door ons kantoor gebruik worden gemaakt nadat het in de aflosnota genoemde totaalbedrag met bijberekening van de volgens de aflosnota verschuldigde dagrente(n) naar u is overgemaakt
Bij deze laat ik u weten dat u de gang van zaken goed heeft begrepen.Voor wat betreft de zinsnede: “Uiteraard zal pas van de getekende volmacht door onskantoor gebruik worden gemaakt nadat het in de aflosnota genoemde totaalbedrag metbijberekening van de volgens de aflosnota verschuldigde dagrente(n) naar u isovergemaakt.”Dit is helemaal correct wij maken pas gebruik van de volmacht nadat het door u te ontvangen bedrag is ontvangen eventueel met bijberekening van dagrenten.”
3.4. Dat [appellante 2] als lasthebber gevolmachtigd is om [appellante 1] als lastgever onmiddellijk te vertegenwoordigen, is gesteld noch gebleken, De voorzieningenrechter gaat er dus vanuit dat [appellante 2] optredend in eigen naam de vordering op [naam 2] heeft geïnd. Nadat het conservatoir beslag op de woning van [naam 2] , executoriaal was geworden, heeft [appellante 2] de op haar naam verkregen executoriale titel verder tenuitvoergelegd en is de woning verkocht. De netto-opbrengst is op de kwaliteitsrekening van de notaris gestort. De rechtspositie van [appellante 2] komt er kort gezegd op neer dat zij een aandeel heeft in het saldo van die kwaliteitsrekening. Volgens de hiervoor onder 2.3. genoemde e-mail van het notariskantoor van 30 oktober 2020 zou het relevante deel van de opbrengst dan ook door dat kantoor als beheerder van de kwaliteitsrekening aan [appellante 2] worden overgemaakt, conform afspraken daarover. Het aandeel in het saldo is een goed van [appellante 2] , waarop [naam 2] ten laste van [appellante 2] beslag kon leggen. Uit praktische overwegingen moet een dergelijk beslag onder de notaris worden gelegd. De conclusie is dat de beslagen doel hebben getroffen.”
Kamerstukken II2018/2019, 35225, 3, p. 50).