ECLI:NL:GHAMS:2022:1839

Gerechtshof Amsterdam

Datum uitspraak
23 juni 2022
Publicatiedatum
24 juni 2022
Zaaknummer
200.312.046/01 OK
Instantie
Gerechtshof Amsterdam
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Civiel recht; Ondernemingsrecht
Procedures
  • Eerste aanleg - meervoudig
Rechters
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Verzoek tot onmiddellijke voorzieningen in het kader van enquêterecht met betrekking tot aandeelhoudersvergadering en aandelenoverdracht

Op 23 juni 2022 heeft de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam een verzoek tot het treffen van onmiddellijke voorzieningen behandeld, ingediend door Foncière D’Or S.À.R.L., een aandeelhouder van T-Rex Holding Invest B.V. Het verzoek was gericht op het verbieden van stemming in de buitengewone aandeelhoudersvergadering van T-Rex over de overdracht van aandelen en de verkoop van een pand, totdat er een beslissing is genomen op het enquêteverzoek. Foncière betoogde dat er gegronde redenen zijn om te twijfelen aan het beleid en de gang van zaken binnen T-Rex, vooral gezien de voorgenomen verkoop van aandelen in Ecrin Holding SNC en AMH Property SNC, die zou neerkomen op een liquidatie van de onderneming. De Ondernemingskamer oordeelde dat er inderdaad zwaarwegende redenen zijn om te twijfelen aan een juist beleid en dat de belangen van Foncière niet voldoende gewaarborgd zijn. De Ondernemingskamer besloot om de stemming te verbieden en T-Rex te verbieden om mee te werken aan een mogelijke aandelentransactie met OREP. De behandeling van het enquêteverzoek zal op 14 juli 2022 worden hervat.

Uitspraak

proces-verbaal
___________________________________________________________________
GERECHTSHOF AMSTERDAM
ONDERNEMINGSKAMER
zaaknummer: 200.312.046/o1 OK
Proces-verbaal van het verhandelde ter openbare terechtzitting van de Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam van 23 juni 2022.
Tegenwoordig zijn mr. A.J. Wolfs, voorzitter, mr. A.W.H. Vink en mr. A.C. Faber, raadsheren, prof. dr. A.J.C.C.M. Loonen en drs. A.G. Thomassen, raden, en mr. N.E.M. Keereweer, griffier.
Aan de orde is de behandeling van het verzoekschrift van
de vennootschap naar het recht van Frankrijk
FONCIÈRE D’OR S.À.R.L.,
gevestigd te Parijs, Frankrijk,
VERZOEKSTER,
advocaten:
mrs. Y.A. Wehrmeijer, L. van der Leij en R. van Dongen, allen kantoorhoudende te Rotterdam,
t e g e n
de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid
T-REX HOLDING INVEST B.V.
gevestigd te Amsterdam,
VERWEERSTER,
advocaten:
mrs. M.A.L.M. Willems en M. van Riet, beiden kantoorhoudende te Amsterdam,
e n t e g e n
de vennootschap naar het recht van Luxemburg
AVENUE ASSET MANAGEMENT S.À.R.L.,
gevestigd te Luxemburg, Luxemburg,
BELANGHEBBENDE,
niet verschenen.
Hierna zullen partijen en andere (rechts)personen (ook) als volgt worden aangeduid:
  • verzoekster als Foncière;
  • verweerster als T-Rex; en
  • belanghebbende als AAM.
Ter terechtzitting zijn aanwezig:
- Y. Renaudie in zijn hoedanigheid van aandeelhouder van Foncière bijgestaan door mrs. Y.A. Wehrmeijer en L. van der Leij voormeld;
- mrs. M.A.L.M. Willems en M. van Riet voormeld namens T-Rex.
Op 22 juni 2022 heeft Foncière de Ondernemingskamer verzocht – kort samengevat – een onderzoek te bevelen naar het beleid en de gang van zaken van T-Rex, bepaalde onmiddellijke voorzieningen te treffen en T-Rex te veroordelen in de kosten. De Ondernemingskamer heeft aan partijen kenbaar gemaakt dat ter zitting van de Ondernemingskamer van 23 juni 2022 uitsluitend het verzoek tot het treffen van onmiddellijke voorzieningen zal worden behandeld. Mrs. Willems en Van Riet hebben voorafgaand aan de mondelinge behandeling geen verweerschrift ingediend en zich ter terechtzitting gesteld namens T-Rex.
De volgende nadere producties zijn overgelegd van de zijde van Foncière:
  • een aanvulling op de bij verzoekschrift ingediende productie 2;
  • de juiste productie 17 ter vervanging van productie 17 zoals bij het verzoekschrift ingediend;
  • productie 18.
De advocaten lichten de standpunten van de onderscheidende partijen toe, wat betreft mr. Willems betreft aan de hand van overgelegde aantekeningen. Partijen en hun advocaten beantwoorden vragen van de Ondernemingskamer en verstrekken inlichtingen.
Partijen maken gebruik van de geboden gelegenheid om te repliceren onderscheidenlijk te dupliceren.
De voorzitter van de Ondernemingskamer deelt als beslissing van de Ondernemingskamer mede dat mondeling uitspraak zal worden gedaan op de verzochte onmiddellijke voorzieningen.
De voorzitter van de Ondernemingskamer schorst de behandeling ter terechtzitting.
Na hervatting van de behandeling doet de Ondernemingskamer als volgt mondeling uitspraak:
1. Vooralsnog is uitsluitend het verzoek tot het treffen van onmiddellijke voorzieningen aan de orde. Daarbij geldt dat indien nog geen onderzoek is gelast, de Ondernemingskamer slechts onmiddellijke voorzieningen kan treffen als naar haar voorlopig oordeel gegronde redenen bestaan te twijfelen aan een juist beleid en een juiste gang van zaken van de vennootschap en er zwaarwegende redenen zijn die maken dat de toestand van de vennootschap het treffen van die onmiddellijke voorzieningen vereist.
2. De eerste vraag is dan of naar voorlopig oordeel gegronde redenen bestaan te twijfelen aan een juist beleid en een juiste gang van zaken van de vennootschap. Dat is het geval. Redengevend daarvoor is het volgende.
3. T-Rex is een joint-venture vennootschap met als enig doel om, middels de vennootschappen BWP Capital Market B.V., Ecrin Holding SNC en AMH Property SNC, het eigendom te houden van het pand aan de Avenue Montaigne 56 te Parijs. AAM en Foncière houden beide 50% van de aandelen in T-Rex, maar AAM heeft een meerderheid van de stemmen in de algemene vergadering van T-Rex en AAM heeft de enig bestuurder van T-Rex aangewezen. Onder die omstandigheden brengt het bepaalde in artikel 2:8 BW mee dat T-Rex en AAM jegens aandeelhouder Foncière gehouden zijn bij de besluitvorming in de algemene vergadering de nodige zorgvuldigheid in acht te nemen en dit geldt te meer indien het, zoals hier, gaat om een beslissing over de verkoop van alle door T-Rex (indirect) gehouden aandelen in Ecrin Holding SNC en AMH Property SNC, hetgeen de facto neerkomt op een liquidatie van de onderneming. Die zorgvuldigheid brengt mee dat T-Rex en AAM bij de voorbereiding van de besluitvorming jegens Foncière de nodige transparantie betrachten en uit eigen beweging ruimhartig van informatie voorzien over de in het verkoopproces genomen stappen en haar in staat stellen zich daarover zelfstandig een oordeel te vormen.
4. In dit geval is er op 14 juni 2022 aangekondigd dat er van OREP een bod was ontvangen op alle aandelen in Ecrin Holding SNC en AMH Property SNC, de (middellijk) eigenaren van het pand. Daarbij werd aangekondigd dat over de acceptatie van dat bod ter gelegenheid van de buitengewone aandeelhoudersvergadering van T-Rex van 24 juni 2022 een besluit zou worden genomen en dat AAM voornemens was voor de acceptatie van bod van OREP te stemmen.
5. In het bod is opgenomen dat AAM de gelegenheid zal worden geboden om verder te participeren in de ontwikkeling van het pand. Foncière wordt weliswaar dezelfde gelegenheid geboden maar zij heeft gesteld daarvoor niet de financiële middelen te hebben. Foncière heeft verder gesteld dat zij om nadere informatie en een nadere toelichting van het bod heeft gevraagd, maar dat zij die niet heeft ontvangen. Dit is niet weersproken. Foncière heeft stukken overgelegd waaruit volgt dat het pand in het afgelopen jaar aanzienlijk hoger is gewaardeerd dan de hoogte van het bod. Daarnaast heeft Foncière andere biedingen van recenter datum overgelegd waarvan zij zegt dat die neerkomen op een onvoorwaardelijk hoger bod, dan thans ter besluitvorming voorligt in de buitengewone algemene vergadering van 24 juni 2022. Bij deze stand van zaken is de Ondernemingskamer onvoldoende gebleken dat de belangen van Foncière als aandeelhouder voldoende worden gewaarborgd in voorgenomen het besluitvormingsproces.
6. Dit alles in onderling verband en samenhang beschouwd leidt tot de slotsom dat voorshands is gebleken van gegronde redenen te twijfelen aan een juist beleid en juiste gang van zaken van T-Rex, en dat er zwaarwegende redenen zijn die maken dat de toestand van de rechtspersoon het treffen van onmiddellijke voorzieningen vereist.
7. Vervolgens is nog aan de orde of een belangenafweging tot een ander oordeel dient te leiden. In dat kader is van belang dat uit overgelegde correspondentie blijkt dat per 23 december 2022 een herfinanciering dient plaats te vinden van de ten behoeve van de aankoop van het pand aan T-Rex verstrekte bancaire financiering van ruim 100 miljoen euro en dat AAM niet verwacht dat dit zonder meer mogelijk zal zijn. T-Rex heeft aangevoerd dat zij niet verwacht dat op afzienbare termijn een beter bod dan dat van OREP zal worden gedaan en dat het bod van OREP uiterlijk maandag 27 juni om 20:00 uur moet worden geaccepteerd en dat zij verwacht dat die termijn niet zal worden verlengd.
8. De Ondernemingskamer heeft in het dossier onvoldoende concrete verifieerbare aanwijzingen gevonden die deze verwachtingen onderbouwen en ook ter zitting heeft T-Rex die niet nader kunnen substantiëren. Bij die stand van zaken moet het belang van Foncière bij waarborging van een ordentelijk besluitvormingsproces prevaleren.
Dit leidt tot de volgende beslissing:
De Ondernemingskamer:
verbiedt dat op enige aandeelhoudersvergadering van T-Rex, waaronder de BAVA van 24 juni 2022, door AAM en Foncière zal worden gestemd ter zake van de overdracht van de aandelen of de overdacht van het pand totdat de Ondernemingskamer op het enquêteverzoek heeft beslist;
verbiedt T-Rex om mee te werken aan een mogelijke aandelentransactie met OREP naar aanleiding van het bod dat voor de BAVA van 24 juni 2022 is geagendeerd of enig vergelijkbaar bod;
houdt alle overige beslissingen aan;
bepaalt dat de behandeling van enquêteverzoek zal worden hervat ter zitting van de Ondernemingskamer op 14 juli 2022 om 13:00 uur.
De voorzitter meldt dat een proces-verbaal van de mondelinge behandeling met de beslissing zo snel mogelijk, uiterlijk morgen wordt opgemaakt en aan partijen verzonden per e-mail naar het adres van de advocaten en de niet verschenen belanghebbende.
Waarvan proces-verbaal,