3.10.ING heeft de rente-opslagen op de Leningen I, II en III enkele malen verhoogd voor de periode na 1 januari 2009, aanvankelijk tot 0,85% voor alle leningen; later tot percentages variërend van 0,9% tot 1,06 %; en voor Lening III uiteindelijk, per 1 oktober 2012, tot 1,59%. UGL c.s. hebben de verhoogde rente-opslagen steeds aan ING voldaan. De volgende correspondentie tussen partijen heeft betrekking op deze verhogingen.
a. Bij brief van 15 december 2008 aan UGL IV heeft ING, onder verwijzing naar het in 3.3 geciteerde herzieningsbeding, aangekondigd dat zij de rente-opslag op Lening II per 1 januari 2009 gezien de omstandigheden op de financiële markt moest verhogen naar 0,85%.
b. Bij brief van 19 juni 2009 aan UGL IV heeft ING, onder verwijzing naar het in 3.3 geciteerde herzieningsbeding, een voorstel gedaan tot verhoging van de rente-opslag op Lening III naar 0,85% per 11 juli 2009. De brief vermeldt, voor zover hier van belang:
“Indien u niet uiterlijk op de laatste dag van de rentevastperiode op het voorstel heeft gereageerd, wordt ervan uitgegaan dat u akkoord gaat met de aangeboden nieuwe opslag.”
c. Bij brief van 10 december 2009 aan UGL IV heeft ING, onder verwijzing naar het in 3.3 geciteerde herzieningsbeding, aangekondigd dat zij de rente-opslag op Lening II gezien de omstandigheden op de financiële markt moest verhogen naar 0,9% per 1 januari 2010.
d. Een e-mail van [X] van 7 juni 2010 aan ING luidt, voor zover hier van belang:
“Van[ [Y] ]
begreep ik dat je hem hebt medegedeeld dat ING de opslag op de leningen van[UGL IV]
(nogmaals) wil verhogen.
Dit verbaast mij ten zeerste om de navolgende reden.
Zoals je weet hebben wij voor beide leningen middels een IRS[Interest Rate Swap, toevoeging hof]
de rente vastgezet. Dat wil zeggen dat wij met de bank de variabele rente (3-maands euribor) “geruild” hebben voor een vaste rente. Graag zouden wij een uitleg willen wat de reden is van de tariefsverhoging. Immers van een extra liquiditeitsopslag kan geen sprake zijn, want betreffende IRS-en zijn reeds jaren geleden afgesloten.”
e. Een e-mail van [X] van 9 juni 2010 aan ING luidt, voor zover hier van belang:
“(…) jij (…) als reden geeft dat de liquiditeitsopslag die ING betaalt ook verhoogd is.
Deze uitleg is naar mijn mening niet van toepassing. Zoals ik hieronder al heb aangegeven, van een verhoogde liquiditeitsopslag kan geen sprake zijn. Immers de IRS is al jaren geleden ingekocht tegen een vaste prijs.
Graag ontvang ik een schriftelijke uitleg (per e-mail kan ook) van de ING Bank, wat nu de werkelijke reden is van de tariefsverhoging.”
f. Bij e-mail van 9 juni 2010 heeft ING aan [X] geantwoord, voor zover hier van belang:
“In geval van een Euroflex met een rentederivaat worden, conform de voorwaarden, alleen de rentegrondslagen uitgewisseld. Dit betekent dan ook dat ING in feite de mogelijkheid heeft de opslag op de rentegrondslag te wijzigen. Voor alle leningen met een rentederivaat is door ING besloten deze alleen te verhogen met de toegenomen fundingkosten, de zogenaamde liquiditeitsopslag.”
g. Bij e-mail van 9 juni 2010 heeft [X] vervolgens aan ING geschreven, voor zover hier van belang:
“Je hebt gelijk dat de rentegrondslagen worden uitgewisseld. Wij hebben de euribor geruild met de “vaste rente”. (…) Welke fundingskosten zijn toegenomen?”
h. Bij e-mail van 9 juni 2010 heeft ING aan [X] geantwoord, voor zover hier van belang:
“De liquiditeitsopslag is toegenomen.
De liquiditeitsopslag is een weergave van de extra kosten die ING moet maken om onder deze marktomstandigheden gelden uit de markt te halen. Daar waar in het verleden onze funding (=inkoop van geld) aangetrokken werd tegen Euribor (geldmarkt) en IRS (kapitaalmarkt), betalen banken en ook ING nu een opslag bovenop deze tarieven, de liquiditeitsopslag.”
i. Bij e-mail van 9 juni 2010 heeft [X] als volgt gereageerd, voor zover hier van belang:
“Het punt waar ik nog steeds me zit is dat de IRS reeds jaren geleden is ingekocht. Dus als nu het aantrekken van geld op de kapitaalmarkt duurder is dan kan geen invloed hebben op de IRS die een paar jaar geleden is ingekocht.”
j. Bij e-mail van 9 juni 2010 heeft ING aan [X] geantwoord, voor zover hier van belang:
“ING Bank fund[t]
de Euroflexlening met 3 maands euribor voor 12 maanden. Het aantrekken van 3 maands euribor voor 12 maanden op de geldmarkt is nu duurder dan 12 maanden geleden. Er is dus een paar jaar geleden geld op de geldmarkt ingekocht en niet op de kapitaalmarkt. Jaarlijks moet er dus opnieuw gefund worden.”
k. Bij brief van 18 juni 2010 aan UGL IV heeft ING aangekondigd dat zij de rente-opslag op Lening III per 11 juli 2010 zou verhogen naar 1%. De brief vermeldt, voor zover hier van belang:
“De nieuwe debetrente houdt rekening met de actuele marktomstandigheden zoals de schaarste van geld en het veranderde risicoprofiel bij kredietverlening door de recente economische ontwikkelingen.
(…)
Gaat u akkoord met dit voorstel? Dan hoeft u niks te doen. Wilt u meer informatie? Neem dan voor 1-7-2010 contact op (…) Heeft u voor deze datum niet gereageerd? Dan wordt de rentevastperiode automatisch verlengd.”
l. Bij brief van 5 juli 2010 aan UGL II heeft ING voorgesteld dat zij de rente-opslag op Lening I per 26 juli 2010 zou verhogen naar 1%. De brief is voor het overige, voor zover hier van belang, gelijkluidend aan de zojuist onder k vermelde brief.
m. Bij brief van 13 december 2010 aan UGL IV heeft ING onder verwijzing naar het onder 3.3. geciteerde herzieningsbeding aangekondigd dat zij de rente-opslag op Lening II per 1 januari 2011 wenste te verhogen naar 1,06%.
n. Bij brief van 12 juni 2012 aan UGL IV heeft ING voorgesteld dat zij de rente-opslag op Lening III per 1 oktober 2012 zou verhogen naar 1,59%.
Terugbetalingsverzoek van 26 november 2015