2.1Autoradam heeft [appellant] op 3 juli 2020 laten weten hem graag wekelijks op een vaste dag langs te zien komen om koffie te drinken om daarmee het contact met zijn collega’s niet te verliezen. [appellant] is op 11 en 18 september 2020 niet bij Autoradam langs geweest om koffie met de collega’s te drinken. Ook omdat Autoradam de week daarvoor geen contact met [appellant] kon krijgen heeft zij op 22 september 2020 de loonbetaling stopgezet wegens ‘werkweigering’ met de aanzegging dat zij tot een ontslagprocedure zou overgaan als [appellant] zou blijven weigeren passende werkzaamheden te verrichten.
Problemen rond de revalidatie
2.2.1De bedrijfsarts heeft [appellant] op 4 juni 2020 gezien en hem voor revalidatie doorverwezen naar zijn huisarts. De door de bedrijfsarts vastgestelde beperkingen van [appellant] waren: lang zitten, staan, lopen, bukken, tillen en duwen. [appellant] heeft met het oog op revalidatie contact opgenomen met Heliomare, een behandelinstituut voor rugklachten. Heliomare heeft Autoradam op 31 augustus 2020 laten weten [appellant] gedurende 15 weken te willen behandelen en daarvoor een werkgeversbijdrage van
€ 1.450,00 gevraagd.
2.2.2[appellant] heeft Autoradam toestemming verzocht voor een vakantie naar Turkije voor de duur van drie weken, welke toestemming door Autoradam geweigerd is omdat een vakantie naar een land met ‘code rood’ de revalidatie zou vertragen.
2.2.3.Autoradam heeft de door Heliomare gevraagde werkgeversbijdrage geweigerd bij brief d.d. 8 september 2020. Autoradam heeft [appellant] begin oktober 2020 laten weten dat zij via derden vernomen had dat [appellant] niet ziek zou zijn.
Het gesprek tussen partijen op 22 oktober 2020 en de nasleep daarvan
2.3.1Op 22 oktober 2020 hebben [appellant] en [X] , directeur van Autoradam, bij [appellant] thuis de ontstane problemen met elkaar besproken. [X] heeft daags daarop per mail aan [appellant] geschreven dat zij de volgende afspraken hebben gemaakt: a. [appellant] gaat een afspraak met Heliomare maken om uiterlijk eind november met zijn behandeling te starten en laat dat op 26 oktober aan [X] weten;
b. Autoradam betaalt de werkgeversbijdrage aan Heliomare;
c. [appellant] mag drie weken met vakantie om daarna direct met de behandeling bij Heliomare te starten indien dit mogelijk is bij Heliomare;
d. De loonsanctie wordt met terugwerkende kracht opgeheven; (..).
[appellant] heeft gesteld deze mail niet op 23 oktober (maar pas een aantal dagen later) gelezen te hebben, omdat deze in zijn spambox was beland.
2.3.2Op 31 oktober 2020 heeft [appellant] aan [X] geschreven dat hij contact met Heliomare heeft opgenomen, dat hem is geadviseerd zijn revalidatie in de vestiging in Amsterdam te starten, wat in de eerste week van 2021 mogelijk zou zijn. Ook schreef [appellant] dat [X] hem telefonisch had laten weten dat hij wilde dat [appellant] al eerder in de vestiging van Heliomare in Heemstede zou starten en dat Autoradam, als [appellant] niet naar Heemstede zou gaan, de loonbetaling weer zou stopzetten.
2.3.3Op 30 oktober 2020 heeft de bedrijfsarts [appellant] desgevraagd laten weten dat deze hem in staat achtte om op alle locaties van Heliomare (waaronder Heemstede) de revalidatie te volgen. Op 3 november 2020 heeft de bedrijfsarts dit aan Autoradam bevestigd. Daarbij heeft de bedrijfsarts mediation voorgesteld.
2.3.4.Op 30 oktober 2020 en op 5 november 2020 heeft Autoradam aan [appellant] tweemaal een officiële waarschuwing gegeven wegens niet meewerken aan zijn re-integratie en hem gesommeerd om zo spoedig mogelijk in november met de re-integratie te starten, bij gebreke waarvan een ontbindingsprocedure gestart zou worden.
2.3.5.Bij brief d.d. 8 november 2020 heeft [appellant] zich tegenover Autoradam beroepen op de afspraak over het opnemen van vakantie voorafgaand aan de revalidatie en zich beklaagd over de vele waarschuwingen. Bij brief d.d. 11 november 2020 heeft Autoradam daarop gereageerd met een herhaald verzoek om aanmelding bij Heliomare in Heemstede, een bewijs dat [appellant] al in november zal starten met de revalidatie en wederom de loonbetaling gestopt met de mededeling dat ontslag op staande voet zou kunnen volgen. Daarop heeft [appellant] zich ziekgemeld voor het koffiemoment van die dag, waarna Autoradam dat koffiemoment eenzijdig heeft verplaatst naar 17 november, op welke dag [appellant] niet is verschenen.
Het ontslag op staande voet
2.4.1Op 18 november 2020 heeft Autoradam [appellant] schriftelijk op staande voet ontslagen wegens “
tekortkomingen in de nakoming van diens re-integratieverplichtingen, zoals het niet meewerken aan de koffiemomenten, het niet verschijnen op de bedrijfslocatie na daartoe een uitnodiging ontvangen te hebben, alsmede het niet oppakken van de revalidatie bij Heliomare te Heemskerk, alsmede de wijze waarop u in onze richting reageert met verwijten en beschuldigingen en gemaakte afspraken betwist, waaronder het proberen af te dwingen van een niet toegestane vakantie.”
2.4.2[appellant] heeft de kantonrechter niet de vernietiging van het hem gegeven ontslag op staande voet verzocht, maar geopteerd voor de gefixeerde schadevergoeding, de transitievergoeding en een billijke vergoeding ten bedrage van € 96.660,08 bruto, gelijk aan het salaris tot aan de pensioengerechtigde leeftijd van [appellant] .
2.4.3Daarmee staat tussen partijen vast dat de arbeidsovereenkomst op 18 november 2020 is geëindigd door opzegging van de kant van Autoradam. Deze zaak gaat over de gevolgen van die beëindiging.