Uitspraak
mr. G.R.G. Driessenen
mr. C. van der Schoot, kantoorhoudende te Rotterdam,
mr. Y. Borriusen
mr. M.J.R. Brons, kantoorhoudende te Amsterdam,
[D],
[E],
mr. Y. Borriusen
mr. M.J.R. Brons, kantoorhoudende te Amsterdam.
- verzoekster als Subliem;
- verweerster als [A] ;
- belanghebbenden ieder afzonderlijk als [B] , [C] , [D] en [E] en gezamenlijk als [F c.s.] ;
- [D] en [E] als de zussen;
- verweerster en belanghebbenden gezamenlijk als [G c.s.]
1.Het verloop van het geding
2.Inleiding
3.Feiten
Zoals u weet, zijn [D] en [E] van mening dat het aandeelhouderschap van Subliem B.V. niet meer past bij de huidige situatie en bovendien een mogelijke belemmering vormt voor de groei van [A] . Mede om die reden willen zij op korte termijn afscheid nemen van Subliem B.V. als aandeelhouder. Ook op andere punten wordt de structuur van [A] gewijzigd. Zo is met het oog op risicospreiding recentelijk een nieuwe entiteit opgericht waarin nieuwe buitenlandse activiteiten worden ondergebracht. Van deze nieuw opgerichte entiteit houden [D] en [E] (via hun holdings) beiden 50% van de aandelen. Daarnaast wordt overwogen ook de bestaande activiteiten van [A] over te dragen aan een nieuwe entiteit. Ook van deze nieuwe entiteit zullen [D] en [E] alsdan beiden 50% van de aandelen gaan houden. Voor [A] - de entiteit waarvan Subliem B.V. aandeelhouder is - resteert in geval van een dergelijke transactie dan nog slechts (het recht op) een marktconforme koopprijs. Wanneer deze koopprijs is ontvangen, zal [A] worden ontbonden en vereffend waarbij Subliem B.V. aanspraak maakt op 10% van het bedrag dat resteert nadat alle schuldeisers zijn voldaan. Op basis van de informatie van de waarderingsdeskundige die [D] en [E] hebben ingeschakeld, komt een marktconforme koopprijs naar verwachting neer op een bedrag voor Subliem B.V. in de orde van grootte van € 150.000. Omdat de uitkering aan Subliem B.V. mede afhankelijk is van de omvang van de schuldenlast van [A] ten tijde van de vereffening, kan in dit verband echter geen garantie worden gegeven.”
structureel hebben geweigerd buiten rechte rekening en verantwoording af te leggen aan de algemene vergadering” en weigeren “
zich voldoende rekenschap te geven van de belangen van [H]”.
4.De gronden van de beslissing
startupin rap tempo is ontgroeid. Dat vergt dat ook het bestuur van de vennootschap een professionaliseringsslag maakt. Het komt de Ondernemingskamer voor dat [F c.s.] zich daarvan inmiddels bewust zijn. Zo hebben zij nadrukkelijk toegezegd een eventuele toekomstige verhoging van de managementvergoeding eerst aan de algemene vergadering voor te leggen. Ter zitting is daaraan toegevoegd dat een aandeelhoudersovereenkomst zal worden opgesteld, waarin de gedragsregels tussen de aandeelhouders nader geconcretiseerd zullen worden. Dat niet eerder managementovereenkomsten zijn geformaliseerd is volgens hen te wijten aan een misverstand, maar concepten daarvoor liggen al klaar om aan Subliem verstuurd te worden.