Het hof overweegt als volgt.
Het hof is het volgende gebleken. Er is al jaren sprake van onrust en spanningen in de thuissituatie van de kinderen vanwege problemen van en tussen de ouders. Voor alle kinderen geldt dat er sprake is van een zorgelijke schoolontwikkeling. Er is veel schoolverzuim. Daarnaast laten alle kinderen individuele zorgen zien in hun ontwikkeling.
[kind A]laat opstandig en zelfbepalend gedrag zien en loopt weg als hij hiermee geconfronteerd wordt. De ouders lijken hem de hand boven het hoofd te houden maar hebben ook geen zicht op waar hij is. Dit is zorgelijk omdat hij beïnvloedbaar is en in het verleden in aanraking is geweest met justitie. [kind A] heeft een chronische nieraandoening waarvoor hij onder medische controle staat.
[kind B]is door het schoolverzuim in ernstige mate achteruit gegaan in zijn ontwikkeling, terwijl hij functioneert op normaal begaafd niveau. Hij is ongemotiveerd en krijgt onvoldoende structuur en positieve aandacht. Er is geen zicht op zijn vrijetijdsbesteding. [kind B] heeft een verkleinde blaas waardoor hij regelmatig in bed plast.
[kind C]heeft een verstandelijke beperking. Zij had al sinds het begin van het schooljaar 2018/2019 geen school of dagbesteding, in verband met angsten. Die angsten lijken in stand te worden gehouden of zelfs te worden versterkt door de ouders.
Bij
[kind D]is sprake van ADHD waarvoor hij medicatie krijgt, die niet goed is afgestemd vanwege het ontbreken van psychiatrisch toezicht. Hij laat grenzeloos, zelfbepalend en manipulatief gedrag zien. Hij heeft geen structuur en een verstoord eet- en slaappatroon en de ouders houden hem klein.
De vader is door gezondheidsproblemen (onder meer een longziekte) minder beschikbaar voor de kinderen, waardoor er veel op de moeder aankomt die een overbelaste indruk maakt. De draaglast is structureel groter dan de draagkracht in het gezin. In 2018 is er intensieve begeleiding vanuit Koel en Co in het gezin gekomen met als doel het bouwen van een web rondom het gezinssysteem om ervoor te zorgen dat de kinderen toekomen aan een goede en veilige ontwikkeling. Vanuit Koel en Co wordt diverse hulpverlening ingezet voor de kinderen en de ouders, echter niet met het gewenste resultaat. De ouders zijn niet in staat om de kinderen te begrenzen en aan te sluiten bij de ontwikkelingsleeftijd van de kinderen. Zij belasten de kinderen met volwassenenzaken. Er worden signalen van parentificatie gezien. Als begin 2019 oudste dochter [de meerderjarige E] ernstig ziek blijkt, is de moeder vanaf dat moment 100% beschikbaar voor haar, waardoor er geen ouder volledig beschikbaar is voor de andere kinderen. Gezien wordt dat [kind C] in de ochtenden haar broertje [kind D] moet klaarmaken voor school en ook de zorg heeft voor het kind van haar oudste broer nu de moeder niet aanwezig is in de thuissituatie. De GI verzoekt een uithuisplaatsing voor de kinderen, welke uithuisplaatsing door de kinderrechter bij de bestreden beschikking is uitgesproken.
[kind A] verblijft sindsdien bij Vast en Verder, een woontrainingsprogramma voor dak- en thuisloze jongeren. [kind A] heeft het daar niet naar zijn zin en er wordt volgens de GI verder gezocht naar een passende plek voor hem. Hij volgt een traject bij Straatgeluid waar hij vrijwel altijd komt opdagen en heeft een goede band met zijn coach. Hij start zeer binnenkort met een opleiding.
[kind B] is geplaatst in een gezinshuis in [plaats 3] . Hij krijgt daar regels en structuur en gaat naar een speciale school.
[kind C] en [kind D] zijn samen in een pleeggezin geplaatst. Uit een brief van de pleegouders van [kind C] en [kind D] van 9 januari 2020 blijkt dat beide kinderen grote sprongen maken in hun ontwikkeling sinds de uithuisplaatsing. Waar [kind C] vlak na de uithuisplaatsing niet in staat was om te spelen, haar broertje corrigeerde als hij plezier had en de zorg voor hem op zich nam, zichzelf niet verzorgde en met de radio aan sliep, is zij nu veranderd in een vrolijk meisje dat graag naar school gaat en daar goed functioneert. Ze komt op voor zichzelf. [kind D] was vlak na de uithuisplaatsing angstig en wist niet hoe hij moest slapen. Hij was erg claimend en kon zichzelf niet wassen. Inmiddels gaat hij naar school en laat hij minder onaangepast gedrag en meer tekenen van groei zien. Hij heeft nu een normaal eet- en slaapritme. Volgens de GI blijkt uit zeer recent onderzoek dat hij een licht verstandelijke beperking heeft en dat zijn sociaal emotionele ontwikkeling past bij een leeftijd van 6 tot 18 maanden.