Uitspraak
arrest
GERECHTSHOF AMSTERDAM
Veralvo Holding BV,
Visavi Holding BV,
1.Inleiding
IG Investments).Ingevolge de statuten van IG lnvestments en een aandeelhoudersovereenkomst tussen IG lnvestments en al haar aandeelhouders is Visavi verplicht tot aanbieding van haar aandelen IG lnvestments aan haar medeaandeelhouders indien de zeggenschap over de activiteiten van Visavi wijzigt. Verder bevatten de statuten van IG Investments een aanbiedingsplicht wanneer een aandeelhouder niet voldoet aan een statutaire kwaliteitseis. Herenweg stelt zich op het standpunt dat Visavi en haar rechtsopvolger Veralvo hebben gehandeld in strijd met deze verplichtingen. Herenweg vordert onder meer verklaringen voor recht en verwijzing naar de schadestaatprocedure.
2.Feiten
IG Holdings)is opgericht in 2005 als holding van de Intergas Groep. Intergas Groep voert een onderneming die zich onder meer toelegt op de verkoop van CV-ketels en verwarmingssystemen. Vanaf 2005 waren Visavi , Herenweg, Herenweg (met als enig bestuurder [A.] ) en [B.] aandeelhouder van IG Holdings. Tot 2 januari 2006 was Herenweg bestuurder van IG Holdings. Daarna is [C.] aangesteld als bestuurder van IG Holdings. [B.] is in 2005 aangesteld als bestuurder van de dochtervennootschappen van de Intergas Groep.
HBeheer,de holding van [B.] ), Vlugtinvest BV (hierna:
Vlugtinvest)en De Hoge Dennen Capital PE BV (hierna:
De Hoge Dennen).De aandelen in Visavi zijn gecertificeerd. Enig aandeelhouder van Visavi is Stichting Administratiekantoor Visavi (hierna:
STAK Visavi)met als bestuurder [C.] . STAK Visavi heeft certificaten uitgegeven die aanvankelijk werden gehouden door de beide dochters van [C.] . Daarmee zag de structuur er als volgt uit:
12.BIJZONDERE AANBIEDINGSPLICHT
23.DUUR VAN DE OVEREENKOMST EN BE INDIGING
RvA)van de Intergas Groep geïnstalleerd, bestaande uit vier leden , te weten [C.] , [A.] en twee door Vlugtinvest en De Hoge Dennen voorgedragen leden.
STAK Veralvo). [C.] is enig bestuurder van STAK Veralvo. Daarmee zag de structuur er als volgt uit:
Talanton)bij rapport van 22 februari 2017 de waarde in het economisch verkeer (marktwaarde) per 31 december 2015 van alle aandelen in IG Investments gewaardeerd op€ 145.665.000.
Parcom)een bod uitgebracht op de aandelen in IG Investments van€ 225 miljoen, welk bod Parcom gestand hield tot 15 september 2017. HBeheer, Veralvo, Vlugtinvest en De Hoge Dennen wensten dit aanbod te accepteren. Op grond van artikel 10 van de aandeelhoudersovereenkomst waren zij gehouden om - vóórdat zij het bod van Parcom accepteerden - hun aandelen aan Herenweg aan te bieden voor dezelfde prijs en voorwaarden als uiteengezet in het bod van Parcom.
3.De procedure in eerste aanleg
4.De vorderingen in hoger beroep
5.Motivering van de beslissing in hoger beroep
fusiecode).Verder debatteren partijen over de
deelnemingin IG Investments. In de gegeven omstandigheden blijkt daaruit voldoende duidelijk dat niet slechts werd gedoeld op de overgang van een aandelenpakket, maar tevens op de rechtsverhoudingen die daarmee rechtstreeks verband houden. Daartoe behoort in elk geval de hoedanigheid van contractspartij bij de aandeelhoudersovereenkomst. Mede in het licht van het bepaalde in art. 2:334j lid 1 BW, op grond waarvan een rechtsverhouding slechts in haar geheel overgaat, is in dit verband van belang dat de statuten en de aandeelhoudersovereenkomst nauw op elkaar zijn afgestemd, onder meer op het punt van de aanbiedingsregeling. Een andere uitleg, volgens welke de hoedanigheid van contractspartij niet is overgegaan, zou bovendien leiden tot ongerijmde gevolgen, omdat de overeenkomst juist de rechtsverhouding tussen de aandeelhouders beoogt te regelen. Met deze ruime uitleg van het woord
deelnemingstrookt overigens dat het wettelijke begrip (art. 2:24c BW) evenmin uitsluitend aan de hand van een aandelenbelang wordt bepaald.
corporale jinanceadviseur (art. 10, afdeling G, lid 1 statuten en art. 15.1 aandeelhoudersovereenkomst). Indien partijen daartoe niet in staat zijn binnen dertig dagen nadat zij naar aanleiding van de aanbieding in overleg zijn getreden, kan ieder van partijen zelf voorzien in de benoeming van een
corporale financeadviseur die de marktwaarde bindend vaststelt (art. 10, afdeling G, lid 2 statuten; art. 15.2 aandeelhoudersovereenkomst). Daarmee kon Herenweg uiteindelijk zonder medewerking van Veralvo bewerkstelligen dat de marktwaarde zou worden vastgesteld. De statuten en de aandeelhoudersovereenkomst bepalen verder dat een aandeelhouder zijn aandelen kan behouden indien van het aanbod niet binnen drie maanden (volledig) gebruik is gemaakt (art. 10, afdeling F, lid 3, respectievelijk art. 12.4). In het geval een
corporatefinanceadviseur op de voet van afdéling G (art. 15) is aangesteld, wordt deze termijn verlengd tot drie maanden na vaststelling van de marktwaarde.
corporale financeadviseur hebben benoemd , terwijl (iii) evenmin een verzoek is gedaan aan de voorzitter van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants met het oog op de benoeming van een
corporale financeadviseur op de voet van art. 10, afdeling G lid 2 (art. 15.2 aandeelhoudersovereenkomst). Spiegelbeeldig brengt dit mee dat de rechten van de aandeelhouder die op het aanbod heeft gereflecteerd in dat geval in beginsel zijn uitgewerkt.
corporate jinanceadviseur te benoemen. Dit brengt mee dat Veralvo met ingang van 18 februari 2017 - drie maanden nadat Herenweg op het statutaire (contractueel bepaàlde) aanbod had gereflecteerd en het overleg tussen partijen was gestart - een beroep op art. 10 afdeling F lid 3 (art. 12.4) kon doen en haar aandelen mocht houden.