Uitspraak
GERECHTSHOF AMSTERDAM
1.EETGEMAK B.V.,
1.Het geding in hoger beroep
2.Feiten
Partijen kunnen de Overeenkomst te allen tijde opzeggen bij aangetekend schrijven met inachtneming van een opzegtermijn van zes (3) maanden met daaropvolgend een transitieperiode van zes (6) maanden naar een nieuwe producent. Na de eerste productierun bij de nieuwe producent is de opzegtermijn en transitieperiode ten einde. In het aangetekend schrijven vernoemt de opzeggende Partij de reden van opzegging.”
14.1 Verkoper, waaronder mede dient te worden begrepen de heer [appellant sub 3] in persoon, verbindt zich jegens Koper en de Vennootschap, ter waarborging en bescherming van de door Koper uit hoofde van deze Overeenkomst betaalde vergoeding voor goodwill, intellectuele eigendom en know-how, om:14.1.1 gedurende de periode dat de heer [appellant sub 3] uit hoofde van een dienstbetrekking, dan wel een managementovereenkomst werkzaam is bij of voor Eetgemak B.V., voor zover de heer [appellant sub 3] in de hoedanigheid van medewerker van dan wel in opdracht van Eetgemak B.V. handelt zich te houden aan de Eetgemak Overeenkomst.14.1.2 indien de heer [appellant sub 3] niet (langer) werkzaam is bij of voor Eetgemak B.V. als bedoeld in het voorgaande lid, dan wel voor zover hij niet handelt in zijn hoedanigheid van medewerker van of in opdracht van Eetgemak B.V., niet zelf of via een Verbonden Partij, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Koper:(a) gedurende een periode van drie (3) jaar na de Ondertekeningsdatum:(i) in Nederland, België en Duitsland, in welke hoedanigheid dan ook, direct of indirect, zich in te laten met of betrokken te zijn bij, of enige persoon te benaderen met het oog op betrokkenheid bij, zakelijke activiteiten die betrekking hebben op het verzorgen, bereiden en bezorgen van koelverse maaltijden voor kinderen voor de dagopvang, buitenschoolse opvang en gezinnen thuis;(ii) een werknemer, gedetacheerde bij de Vennootschap, distributeur of agent van de Vennootschap over te halen of te trachten over te halen om zijn relatie met de Vennootschap te beëindigen of dit anderszins te bewerkstelligen, of de desbetreffende persoon in dienst te nemen of daarmee een contractuele relatie aan te gaan op enig moment gelegen binnen één (1) jaar na de effectieve beëindiging van zijn arbeidsverhouding of relatie met de Vennootschap of iets te doen waardoor de relatie tussen zo een werknemer, distributeur of agent en de Vennootschap nadelig beïnvloed zou kunnen worden;(b) gedurende een periode van drie (3) jaar na de Ondertekeningsdatum klanten, leveranciers of andere personen die een zakelijke relatie onderhouden met de Vennootschap over te halen of te trachten over te halen hun relatie met de Vennootschap te beëindigen of dit anderszins te bewerkstelligen, of iets te doen waardoor die relatie nadelig beïnvloed zou kunnen worden;(c) gebruik te maken van de naam “Lekker & Vers” of een afkorting daarvan of van een combinatie waarin die naam of het logo van de Vennootschap is opgenomen.”
Deze aanvullende samenwerkingsovereenkomst (hierna: “de Overeenkomst”)
OVERWEGINGEN:a) Partijen hebben op 11 oktober 2016 een samenwerkingsovereenkomst gesloten met het doel de sinds 2015 tussen Partijen bestaande samenwerking nader schriftelijk vast te leggen;b) Madaga bevindt zich thans in de afrondende fase van de onderhandelingen ter zake van de koop van alle aandelen in het geplaatst kapitaal van Lekker en Vers B.V.(…), tevens een reeds bestaande afnemer van Eetgemak;
c) Partijen hebben over en weer de wens uitgesproken, om de bestaande samenwerking voor langere duur voort te zetten(…)
(…)
e) Partijen wensen door middel van onderhavige Overeenkomst hun intenties op het gebied van concurrentie ten aanzien van de samenwerking te verduidelijken en nader schriftelijk vast te leggen;KOMEN ALS VOLGT OVEREEN:1 DOEL1.1 Eetgemak zal zich niet bezighouden met directe levering(en) van haar producten aan de dagopvang en buitenschoolse opvang.(…)
2 DUUR EN BEËINDIGING2.1 In weerwil van het bepaalde in de samenwerkingsovereenkomst als bedoeld in overweging a), wordt deze Overeenkomst aangegaan voor de duur van 3 (drie) jaar en vangt aan op de datum van ondertekening van deze Overeenkomst.(…)
2.3 De onderhavige beëindiging is uitdrukkelijk het gevolg van 18 maanden lang aandringen vanuit Madaga op een duurzame verbetering op het gebied van veiligheid, kwaliteit en operationele performance van Eetgemak, echter zonder resultaat. Des te stuitender is het dat er zélfs na een officiële ingebrekestelling – óók afgelopen week – opnieuw klachten zijn ontvangen. Madaga acht het niet meer verantwoord om de samenwerking voort te zetten met Eetgemak.
5.6 Het lijkt mij tot slot essentieel dat wij zo spoedig mogelijk (persoonlijk) in overleg treden, om de afwikkeling met elkaar te bespreken alsook het overeengekomen non-concurrentiebeding welke tot en met september 2020 van kracht is voor wat betreft directe levering(en) van Eetgemak-producten aan de dagopvang en buitenschoolse opvang.(…)”
3.Beoordeling
quid pro quoopvatting komt het hof alleszins logisch en bedrijfseconomisch verantwoord voor. Madaga heeft in dit verband weliswaar gewezen op het belang van het concurrentieverbod voor zichzelf en gesteld dat het concurrentiebeding mede bepalend was voor de koopprijs die Madaga voor Lekker & Vers B.V. bereid was te betalen, maar daarmee heeft Madaga niet aannemelijk gemaakt waarom zij zou hebben mogen aannemen dat Eetgemak - die immers geen partij was bij de verkoop van Lekker & Vers B.V. - bereid was een concurrentieverbod voor drie jaar aan te gaan zonder tegenprestatie in haar voordeel. Het gegeven dat Eetgemak ingevolge artikel 1 van het Addendum enige nieuwe rechten verwierf, waaronder rechten met betrekking tot de productie van Madaga’s ‘nieuwe ontwikkelingen op het gebied van kindervoeding’, is geen doorslaggevende omstandigheid. Uit hetgeen partijen daarover naar voren hebben gebracht volgt dat deze nieuwe rechten voor Eetgemak van slechts beperkte (en in feite vervolgens van geen enkele) betekenis waren. Deze omstandigheden wijzen daarom in de richting van de door Eetgemak c.s. bepleite uitleg van het Addendum.
De grieven 5 tot en met 7 in principaal appeltreffen doel. Met deze grieven zijn Eetgemak c.s. opgekomen tegen de overwegingen van de voorzieningenrechter die hebben geleid tot de uitleg van de Samenwerkingsovereenkomst en het Addendum zoals door Madaga voorgestaan. Eetgemak heeft gevorderd (zie 3.1) Madaga te veroordelen tot 25 september 2020 al haar producten exclusief bij Eetgemak af te nemen. Het hof is evenwel van oordeel dat Eetgemak thans, een belangenafweging mede in aanmerking genomen, onvoldoende spoedeisend belang (meer) heeft bij deze gevorderde voorziening, gezien de nog korte duur van de Samenwerkingsovereenkomst en het Addendum, de (in het beperkte onderzoekskader van dit kort geding niet op te helderen) onzekerheid over de vraag of Eetgemak tekort schiet onder de Samenwerkingsovereenkomst zoals door Madaga gesteld, de mogelijkheden die Eetgemak blijkt te hebben om via andere kanalen haar producten af te zetten (zie ook 3.9 hierna), alsmede de omstandigheid dat Eetgemak de door haar gestelde terugloop aan omzet, liquiditeitsproblemen en schadeplichtigheid jegens afnemers, tegenover de betwisting daarvan door Madaga, niet aannemelijk heeft gemaakt. Toewijzing van de overige vorderingen van Eetgemak c.s. als in 3.1 geformuleerd is niet aan de orde aangezien de Samenwerkingsovereenkomst niet eerder eindigt dan per 25 september 2020.
Grief 8 in principaal appel(door Eetgemak c.s. per abuis aangeduid met grief 7) slaagt in zoverre. Ten slotte betekent dit dat
de grief in incidenteel appelfaalt.
Grief 8 in principaal appelslaagt in zoverre ook.