ECLI:NL:GHAMS:2019:3717
Gerechtshof Amsterdam
- Verwijzing na Hoge Raad
- Rechtspraak.nl
Prejudiciële vragen over transitievergoeding bij substantiële en structurele salarisvermindering en langdurige arbeidsongeschiktheid
In deze zaak, behandeld door het Gerechtshof Amsterdam, zijn prejudiciële vragen gesteld aan de Hoge Raad over de transitievergoeding in het geval van een substantiële en structurele salarisvermindering als gevolg van een functiewijziging, in combinatie met langdurige arbeidsongeschiktheid. De appellante, een lerares, was sinds 2002 in dienst bij de Stichting Islamitisch Primair Onderwijs Rijnmond (SIPOR) en viel op 17 januari 2013 ziek uit. Na een beoordeling door het UWV in 2015 werd zij voor 48,49% arbeidsongeschikt verklaard. Ondanks haar arbeidsongeschiktheid werd zij per 1 augustus 2015 benoemd tot onderwijsassistent met een lagere werktijdfactor en salaris. De appellante verzocht om betaling van de transitievergoeding, maar de kantonrechter wees dit verzoek af, met de conclusie dat de arbeidsovereenkomst feitelijk was voortgezet onder gewijzigde voorwaarden.
In hoger beroep heeft de appellante betoogd dat de wijziging van haar functie en de bijbehorende salarisvermindering moeten worden gezien als een gedeeltelijke beëindiging van de arbeidsovereenkomst, wat haar recht op een transitievergoeding zou impliceren. Het hof heeft in een tussenbeschikking geoordeeld dat er sprake is van een gedeeltelijke beëindiging van de arbeidsovereenkomst, wat de basis vormt voor het recht op een gedeeltelijke transitievergoeding. De zaak is van belang voor andere geschillen met vergelijkbare feiten, en het hof heeft daarom besloten om prejudiciële vragen te stellen aan de Hoge Raad over de reikwijdte van de transitievergoeding in situaties van zowel arbeidsduur- als salarisvermindering.
De vragen die aan de Hoge Raad zijn voorgelegd, betreffen de voorwaarden waaronder een vermindering van het salaris gelijkgesteld kan worden aan een vermindering van de arbeidsduur, en of er recht bestaat op een transitievergoeding in dergelijke gevallen. Het hof heeft de verdere beslissing aangehouden totdat de Hoge Raad uitspraak heeft gedaan.