2.1De rechtbank heeft in het bestreden vonnis onder 2.1 tot en met 2.9 de feiten vastgesteld die zij tot uitgangspunt heeft genomen. Deze feiten zijn in hoger beroep niet in geschil en dienen derhalve ook het hof als uitgangspunt. Waar nodig aangevuld met andere feiten die als enerzijds gesteld en anderzijds niet of onvoldoende betwist zijn komen vast te staan, zijn de feiten de volgende.
2.1.1.Sira Bouw en Naarden Vastgoed hebben een overeenkomst van aanneming van werk gesloten (met Sira Bouw als aannemer en Naarden Vastgoed als opdrachtgever) voor verbouwingswerkzaamheden aan het pand aan de [adres 1] (hierna: het pand) teneinde verschillende woonruimten op de etages in het pand te realiseren. In de op 22 januari 2014 door partijen ondertekende aanneemovereenkomst/werkomschrijving voor de renovatiewerkzaamheden van de te creëren appartementen in het pand (hierna: de overeenkomst) staat, voor zover van belang, het volgende vermeld:
Aannemer controleert zelfstandig maatvoering in tekening en overlegt met opdrachtgever over eventueel noodzakelijke afwijkingen van tekening. Zowel het bestek als de tekening geven aan welke werkzaamheden dienen te gebeuren.
De gehele verbouwing en het eindresultaat dienen aan het bouwbesluit te voldoen, hiervoor is de aannemer verantwoordelijk. (constructeur).
(…)
2.1.2.In het bij de overeenkomst behorende bestek staat, voor zover van belang, het volgende vermeld:
Opbouw en hoofddak:
(…)
Levering en montage van een Burgerhout schoorsteenkap ten behoeve van ventilatie, riool en rookgasafvoer.
(…)
Elektra, (…) , gas en water:
(…)
Plaatsing leidingen:
(…)
Aannemer maakt alle aansluitingen zodanig dat bewoners na aanvraag gas, water en elektra alleen de kraan hoeven om te draaien of een stekker in stopcontact hoeven te steken en alles functioneert. (…)
Mechanische ventilatie:
Mechanische ventilatie aanbrengen in alle badkamers / toiletruimtes / keukens / CV ruimte.
Conform Bouwbesluit en capaciteitsberekening.
Uitvoeren met krimpmanchetten en spirellobuis, geen flexibel.
Tevens ventilatie B.G. checken en bovendaks aanleggen.
2.1.3.Sira Bouw heeft de woningen op de eerste, tweede en derde verdieping medio juni 2014 opgeleverd en de woning op de begane grond juli 2014. De woning op de vierde etage is in september 2014 door Sira Bouw opgeleverd. Naarden Vastgoed heeft vervolgens de appartementsrechten geleverd aan de kopers ervan.
2.1.4.In 2015 heeft de bewoner van de woning op de derde etage (dochter van de voormalige eigenaar van het, toen nog ongesplitste, pand) geklaagd over stankoverlast. Zij heeft het bedrijf Ab-Riool om een onderzoek verzocht. In een brief van 17 juli 2015 schrijft Ab-Riool onder meer dat na het inschakelen van de centrale verwarming de rook direct de badkamer werd ingeblazen en dat er wel rioolontluchtingen zijn aangetroffen, maar geen rookgasdoorvoeren. Als conclusie onder voorbehoud is vermeld dat bij de verbouwing van de bovenste verdieping is verzuimd de rioolontluchting, rookgasafvoer en ketelluchttoevoer door het dak heen te voeren, waardoor die uitmonden onder het dakbeschot. Verder destructief onderzoek wordt aanbevolen en tevens wordt gewezen op het gezondheidsrisico voor de bewoners, bestaande in het gevaar van koolmonoxidevergiftiging.
2.1.5.In een chatbericht van 17 juli 2015 schrijft [A] (hierna: [A] ) van Naarden Vastgoed aan [B] (hierna: [B] ) van Sira Bouw:
Zojuist mails gestuurd over rioolstank ect [adres 1] , gaarne in overleg met [C] oplossen AUB.
2.1.6.Sira Bouw heeft zich in juli 2015 bij het pand vervoegd, maar heeft geen reparaties of onderzoek verricht.
2.1.7.In een aantal chatberichten tussen [A] en [B] staat het volgende vermeld:
24-07-15 20:32:14 [A] : (…) Verder heb ik echt wel een probleem op de [adres 2] en heb ik ook nog met een vader te maken die Makelaar is en mij zojuist haarfijn de juridische kant van dit verhaal heeft uitgelegd waar ik niet vrolijk van wordt, dus moet wel actie ondernemen.
24-07-15 20:36:34 [B] : [A] , ik sta achtermijn werk zal het oplossen op [adres 1] jongens en [D] is op de hoogte zodra wij in kunnen pakken wij het zo snel mogelijk op.
24-07-15 20:40:39 [A] : Moet nu via [E] de eigenaar, deze heeft nu de regie, en gaat op mijn verzoek met derde aan de gang wegens allerlei miscomminicatie jullie kant, waardoor het nog steeds niet is opgelost, zo ga ik niet om met mijn klanten.
24-07-15 20:42:20: [B] : Ook, goed
2.1.8.In augustus 2015 is het bedrijf Moore & More B.V. op verzoek van de vader van de bewoner van de woning op de derde etage aangevangen met een nader onderzoek.
2.1.9.In een aantal chatberichten tussen [A] en [B] staat het volgende vermeld:
22-09-15 19:36:43: [A] : Beste [B] , bijgaand de foto’s van de dakdoorvoeren op de [adres 2] wat een Burgerhoutkap had moeten zijn conform bestek. Ik moet je daarom aansprakelijk stellen en je de kans geven dit alsnog uit tevoeren 14 dagen na heden.
22-09-15 19:54:56: [B] : Dit heb jij destijds goedgekeurd, Ik heb 3 x oplevering gehad , er is nog bouwkundige keuring geweest er waren geen argumenten. Nu kom je naar 2 jaar hiermee !!!(…)
22-09-15 20:04:10: [A] : Niet goedgekeurd kon het dak niet op, ben wel 25 jaar erkend installateur geweest, je denk toch niet dat ik dan zoiets dan goedkeur.
2.1.10.Bij brief van 23 september 2015 heeft Naarden Vastgoed Sira Bouw in gebreke gesteld voor het niet uitvoeren/aanbrengen van een Burgerhoutkap conform bestek en haar een termijn van veertien dagen gegund om dat gebrek te herstellen. Verder heeft Naarden Vastgoed aangezegd dat indien Sira Bouw niet aan deze sommatie voldoet, zij de werkzaamheden door een ander zal laten uitvoeren. Sira Bouw heeft niet aan de sommatie voldaan.
2.1.11.Bij e-mail van 24 november 2015 om 20.44 uur heeft [A] aan [B] een “2e set foto’s op de [adres 1] ” gestuurd. Per e-mail van 24 november 2015, 21.33 uur, heeft [B] als volgt gereageerd:
Beste [A] ,
Deze foto’s zeggen mij niet veel.
Jij had mij moeten uitnodigen om ter plekken te komen kijken wat niet is gebeurd, zonder enig overleg en goedkeuring voor mij, heb jij zelf de keuzen gemaakt om een derde partij uit te nodigen.
Ik heb het werk 2 jaar geleden op geleverd
Er was niks aan de hand. tot dat ik mijn openstaande nota’s van de [adres 3] op eisten.
2.1.12.Bij e-mail van 24 november 2015, 22.29 uur, heeft [A] als volgt gereageerd:
Hierbij nodig ik je nogmaals uit om te kijken wat er aan de hand is bij de door jouw uitgevoerde[werkzaamheden; hof]
, welke zijn opgeleverd in juni 2014.
Eerste klachten zijn gemeld in juni 2015, dus ongeveer een jaar na data.(…)
Dus geen 2 jaar geleden,op 17 juli 2015 heb je voor de deur gestaan en feitelijk niks uitgevoerd, want je wilde op vakantie, wat je goede recht is,maar is was een urgent probleem met de ROOKGASAFVOER wat fataal had kunnen aflopen, tijd is er dan niet meer om te wachten tot je terug bent van vakantie, er moest direct gehandeld worden, tenslotte kwamen de rookgassen door toe doen van terugslag in de badkamer, voo de bewoonster had dit fataal kunnen worden (…) je bent morgen 25 november 2015 welkom op het werk en kun je zelf constateren wat er loos is,en laat ik het nogmaals aan jouw over om dit euvel op zeer korte termijn te verhelpen. (…)
2.1.13.Bij e-mail van 25 november 2015, 8:37 uur, heeft [A] aan [B] geschreven:
Beste [B] ,
Hierbij nodig ik je nogmaals uit om ter plaatse te komen kijken naar de situatie die wij aantroffen in de leidingschacht naar aanleiding van klachten van de bewoners.
2.1.14.Bij e-mail van 25 november 2015, 13.33 uur, heeft [A] onder meer aan [B] geschreven:
Beste [B] ,
3e en laatste verzoek om te komen kijken naar de situatie op bovenstaand adres hoe wij de installaties in de koker hebben aangetroffen naar aanleiding van klachten van de bewoners. Mocht je niet komen of reageren, dan heb ik er alles aan gedaan om je op de hoogte te stellen en je de kans gegeven om het zelf op te lossen.
Mocht je hier geen gebruik van maken,dan ben ik genoodzaakt de zaak door derde in orde te laten maken, zodat de klachten verdwijnen. De kosten die hieruit voortvloeien ben ik dan genoodzaakt bij Sirabouw te verhalen cq. neer te leggen.
2.1.15.Bij e-mail van 25 november 2015, 16.42 uur heeft [B] gereageerd door onder meer te schrijven:
Beste [A] ,
Wij hadden in augustus een afspraak met de bewoner om te kijken wat de probleem was daarvoor had ik [D] loodgieters bedrijf en mijn timmerman een gestuurd, wij konden niet terecht op 4 hoog bewoner moest weg, wij hadden een nieuwe afspraak ingepland.
Het zelfde dag belde jij mij op om doorgegeven dat het jou te lang duurde en wij niet meer welkom waren en jij door een derde het probleem zou laten oplossen en bij mij zou verhalen.
twee maanden geleden werd ik door een dame gebeld van bedrijf Moore en More BV, die mij advies vroeg hoe de ventilatie liep in de pand en dat [adres 1] van Moore en More BV, van jou de opdracht hadden gekregen om [adres 1] de probleem optelossen.
Wat je nu schrijft dan ben ik genoodzaakt de zaak door een derde in orde te laten maken klopt niet, opdracht had je al twee manden geleden gegeven (…)
Sirabouw BV had de mogelijkheid moeten krijgen om destijds te kijken en eventueel als er een probleem was op te lossen , dat heb je geweigerd en ook ontnomen. De foto’s wat ik gisteren heb mogen ontvangen van jou sta ik zeker niet achter
dit hebben wij niet zo uitgevoerd of achtergelaten dit is niet onze werk (…)
2.1.16.In het rapport van Moore & More B.V. van 28 november 2015 staat, voor zover van belang het volgende:
De eigenaar van de [adres 1] heeft mij begin augustus 2015 gecontacteerd om het stank probleem in de woning van zijn dochter op te lossen.
(…)
Totaal plaatje problemen [adres 1] :
1. Riool stank 3 hg – riool niet afgesloten.
2. Water in stopcontact van slaapkamer 3 hg.
3. Kook geur van anderen in de woning van 3 hg geen keer klep gemaakt en gescheurde flexibele pijp. MV (hof: mechanische ventilatie) komt niet boven dak uit
4. Kook geur van andere woning op 2 hg (geen keer klep – nog controleren) en gescheurde flexibele pijp. MV komt niet boven dak uit
5. Te kleine afvoer voor CV beluchting 2 hg
6. Kook geur van andere woning op 1hg ( geen keer klep – nog controleren) en gescheurde flexibele pijp MV komt niet boven dak uit
7. Te kleine afvoer voor CV beluchting 1 hg
8. Geen burghoutkappen op het dak.
(…)”
2.1.17.Bij brief van 3 december 2015 heeft de advocaat van Naarden Vastgoed het rapport van Moore & More aan de advocaat van Sira Bouw gestuurd en haar een termijn van zeven dagen gegeven voor herstel van de gebreken. Sira Bouw heeft daarvan geen gebruik gemaakt.
2.1.18.Bij offerte van 7 december 2015 met betrekking tot de [adres 1] heeft Moore & More onder meer aan Naarden Vastgoed laten weten:
Op 2 Oktober 2015 hebben wij na meerdere inspecties en overleg een ingreep gedaan om überhaupt te begrijpen wat er aan de hand is op het boven dak en met de afvoeren en aanvoeren van lucht. De stank was niet normal toen het dakhuisje op het vlakke dak open ging, dit moet er echt bij gezegd worden. Onderstaand factuur is voor deze werkzaamheden gefactureerd.
Factuur nr 201510120 € 818,= ex BTW
(…)
27 oktober hebben wij de 2e ingreep gedaan en alle bestaande afvoeren naar buiten geleidt met anjerkappen zodat geen afvoer bij een aanvoer zat onder de daklaag en onderlaag voorzien van een houten plaat waardoor stank niet terug onder de daklaag kon slaan. Het dak huisje is gesloopt en verwijderd. (…) Deze ingreep hebben wij nog niet gefactureerd gekregen van de dakdekker maar hebben een prijs indicatie van rond de € 1950,00 ex BTW ontvangen. Geur werd minder, maar nog steeds niet de oplossing.
18 november hebben wij beslist het plafond van 3 hg A te openen. Daar vonden wij het volgende:
Er zat geen terugslag klep.
Riool beluchter was niet afgedopt (110mm)
En de MV was van alu-folie en geen spiraal hard aluminium, en gescheurd op deze verdieping.
Terugslagklep besteld en geplaatst. Riool beluchter afgedopt en de MV gelaten zoals deze nu is (voor even).
Plafond voor even gesloten en gestuct. (…)
Ingreep kosten voor riool stank (niet de MV lucht) € 985,00 ex BTW
Op 1 hg heeft bewoonster geruime tijd al problemen met haar ketel.
Deze hebben wij via diverse aanpassingen gedurende de laatste paar weken (4x) steeds weer aan de praat gekregen. Helaas is het expansievat wel stuk gegaan.
De kosten zitten nu rond de € 550,00 ex BTW ex expansievat kosten. (…)
2.1.19.Naar aanleiding van klachten van bewoners heeft Naarden Vastgoed een tweede onderzoek laten verrichten door installatiebureau [Y] B.V. (hierna: [Y] ). Dat onderzoek is op 20 januari 2016 uitgevoerd: Sira Bouw was uitgenodigd daarbij aanwezig te zijn maar heeft aan de uitnodiging geen gevolg gegeven.
2.1.20.In het rapport van 25 januari 2016 van [Y] staat, voor zover van belang, het volgende vermeld:
Conclusie
Op dit moment voldoen de rookgasafvoer- verbrandingsluchttoevoer, ventilatie installatie en de brandwerendheid van de leidingschacht niet aan het bouwbesluit. Dit betekent dat de veiligheid en gezondheid van de bewoners gevaar loopt. Wij adviseren dan ook om de bewoners op de hoogte te stellen van het feit dat de woningen niet geschikt zijn voor bewoning en zo snel mogelijk maatregelen te treffen om de veiligheid en gezondheid van de bewoners te garanderen.(…)
2.1.21.Bij (waarschuwings)brief van 15 april 2016 heeft [F] , Teammanager Toezicht en handhaving van de gemeente Amsterdam, bevestigd dat op 14 april 2016 de CV-ketel (vanwege lekkages, ook in de daarop aangesloten afvoeren) op last van de toezichthouder in het pand [adres 1] (voorzijde) is uitgeschakeld in verband met zeer hoge concentraties koolmonoxide die in het pand waren gemeten.
2.1.22.Op verzoek van de bewoners aan de voorzijde van het pand heeft het bouwkundig adviesbureau Bouwintentie een onderzoek gedaan. In een (ongedateerd) bericht van de directeur van Bouwintentie ( [G] ) aan de betrokkenen staat, voor zover van belang, het volgende vermeld:
CV installaties:
De CV- installaties zijn afgekeurd!(…)
Er is bij 1 cv ketel om storingen te voorkomen de luchtaanvoer verwijderd. Er loopt condenswater in de cv ketels terug. (…) De cv kasten zijn te klein, het al kleine drukvat kan daardoor niet vastgezet worden en hangt op de pijpen. De cv ketels deksels kunnen er moeilijk op en af.
Losse leidingen:
Wat we hebben kunnen zien is dat zowel elektra als water-, rookgas als mechanische ventilatieleidingen niet goed zijn vast gebeugeld.
Brandwering:
Er zijn geen brandwerende kistjes in het plafond bij de spots. De luikjes naar de mechanische ventilatie-units zijn niet brandwerend. Omdat er aan de rookgasafvoeren is gerommeld is de brandwering naar de bovenliggende verdieping verdwenen.
Riolering:
De pompinstallatie in de kelder is niet goed aangesloten op de riolering en is ook geen terugslagklep in die leiding. (…)
mechanische ventilatie:
er zijn flexibele slangen dichtgeknepen door te kleine bochten. het aantal afzuigventielen is te weinig, er dient meer lucht afgezogen te kunnen worden. (…)
Elektra:
De aarding van de radiatoren en waterleidingen dienen met een aardklem en een blanke draad zichtbaar te zijn. Die zijn niet aanwezig of zonder aardklem om heen gedraaid. Bij storing kun je een stroomstoot krijgen. De stroomdraden bij de ventilatie- units liggen open en bloot. Bij [H] zijn er 5 groepen i.p.v. van max. 4 na de hoofdschakelaar. De gasleiding in het trappenhuis is niet geaard.
2.1.23.Bij brief van 17 mei 2016 heeft de advocaat van Naarden Vastgoed de advocaat van Sira Bouw het rapport van Bouwintentie gestuurd en meegedeeld dat de noodzakelijke herstelwerkzaamheden nog niet waren aangevangen alsmede dat Sira Bouw zelf nader onderzoek kon doen naar de gemelde gebreken en deze eventueel kon herstellen. Sira Bouw heeft van deze mogelijkheid geen gebruik gemaakt.
2.1.24.Op 31 mei 2016 is in opdracht van Naarden Vastgoed aangevangen met de herstelwerkzaamheden aan zowel de appartementen gelegen aan de voorzijde als de appartementen gelegen aan de achterzijde van het pand. Naarden Vastgoed heeft ten behoeve van deze werkzaamheden van [Y] verschillende facturen ontvangen voor in totaal een bedrag van € 26.455,57 en heeft van [X] Bouw Support verschillende facturen ontvangen voor in totaal een bedrag van € 27.081,20. [X] Bouw Support heeft bij brief van 21 april 2017 de volgende gebreken gemeld:
Elektra; niet afgedopte bedrading, aarding niet ok, géén brandvertragende centraaldoos.
Afzuiging; veel flexibele slang welke gescheurd was, geen brandwerende manchetten toegepast, mdf luik was niet brandwerend.
Warm- en koudwaterleidingen; warmwaterleidingen zaten op koudwaterleidingen (kans op legionella)
Centrale verwarming; luchtaanvoer en rookgasaanvoer zat zeer onvakkundig aangesloten, met de onjuiste materialen. Dit gaf hoge dosering CO2 in de woningen. Condens uit de afvoer kon niet weg.
Riolering; géén brandwerende manchetten toegepast. Syfons “knullig” aangesloten.