Uitspraak
1.Het verdere geding in hoger beroep
2.De verdere beoordeling
“Op dit moment beschikt het hof in elk geval niet over een duidelijk en geconcretiseerd overzicht welke ruiten door welke oorzaak moesten worden vervangen, en welke schade daarmee gemoeid is geweest. Een eindoordeel kan daarom nog niet worden gegeven.”Het hof heeft de zaak vervolgens naar de rol verwezen om partijen de gelegenheid te geven zich bij akte uit te laten over de wijze waarop zij, met het oog op de te beantwoorden vragen, wensen voort te procederen en hen in dat verband (onder meer) in overweging gegeven om beiden een overzicht maken als onder rov. 2.17 bedoeld, waarbij zij de rapporten van Pilkington en SKG alsmede de in het tweede tussenarrest gegeven oordelen dienden te betrekken.
op een aantal posities” van niet gebroken ruiten de klem- en deklijsten tijdelijk zijn verwijderd en dat is geconstateerd dat “omtrekspeling en glasondersteuning
niet altijdcorrect zijn uitgevoerd”. De nader onderzochte ruiten waren niet gebroken, maar dergelijke gebreken zijn wel kenmerkende oorzaken van glasbreuk, aldus IBS.
vaakgeen steunblokje aanwezig,
ofslechts een klein stukje
ofwas er sprake van ongelijke ondersteuning”; “
ookwaren er ruiten waarbij er helemaal geen omtrekspeling was
ofde ruit contact had met onderdelen van het systeem”. Onder 2 wordt vermeld “
Een groot aantalbreuken betreft een breuk in de hoek van het glas (…). Volgens de verwerkingsvoorschriften (…) dienen de beglazingsrubbers ingekort te worden (…) Indien de rubbers niet correct of helemaal niet zijn ingekort ontstaat er ter plaatse van het overlappende rubber een hoge ongelijkmatige klemdruk op de hoek van het glas, met breuk als gevolg. Bij
een aantalruiten is duidelijk zichtbaar dat hier sprake van is (…), maar ook in de spiegeling van diverse ruiten die nog heel zijn is het duidelijk zichtbaar dat er in ieder geval een ongelijke druk op de hoek van het glas aanwezig is (…).
Echter pas na het uitnemen van de ruiten kan dit met zekerheid vastgesteld worden.” Onder 3 wordt vermeld dat tussen de glasdragers van de horizontale klemlijsten “de schroef te diep in het systeem kan worden gedraaid met een te hoge klemdruk als gevolg. Dit is ook zichtbaar bij
enkeleruiten (…)”. Volgens Pilkington kan op basis van de 12 geïnspecteerde ruiten worden aangenomen dat de oorzaak van de overige breuken hetzelfde is.
één ruit(…) is geconstateerd dat het glas ter plaatse van de linker glas ondersteuning niet gelijkmatig wordt ondersteund: het oorspronkelijk glasblokje is gedeeld en schuin onder de ruit geplaatst (…). Hierdoor kunnen er drukpunten (puntlasten) in de ruit ontstaan welke door bovenmatige belasting op de ruit een breuk van de ruit tot gevolg kan hebben.“ En voorts is “
in een aantal gevallen”vastgesteld dat “de afstand van de bevestigingsschroeven te dicht bij de stijl/regel ontmoeting zijn geplaatst”. Bij de gesegmenterde gevels dienen “in de verticale- en horizontale beglazingsrubbers uitsparingen gemaakt [te] worden om zo het verschil op te kunnen vangen. (…)
Bij de vakvullingen waar de klem- en deklijsten zijn verwijderdis vastgesteld dat dit niet is gebeurd”. Alsmede: “Vastgesteld is bij de vlakke gevelelementen de horizontale buiten beglazingsrubbers (klemlijsten)
in een aantal gevallendoorlopen over de verticale beglazingsrubbers. Dit is niet in overeenstemming met de montage instructies van de systeem leverancier”.