Uitspraak
GERECHTSHOF AMSTERDAM
1.Het geding in hoger beroep
2.Feiten
- Als basis voor het inrichten van wegen zijn voortkomend uit het Duurzaam Veiligheidsbeleid landelijk een aantal (voorlopige) criteria en eisen geformuleerd. Deze zijn in algemene zin ook van toepassing op het Amsterdamse wegennet, naast de specifiek per verkeersdeelnemer geformuleerde ontwerprichtlijnen. (…)
- Basis voor de toetsing van verkeersontwerpen vormt voorts de in de verkeerswereld gangbare handboeken, waaronder diverse CROW publicaties. In “het Amsterdamse” wordt echter door de compactheid van met name de oudere stadsdelen soms een afwijkende maatvoering gehanteerd, of worden er onderdelen toegevoegd zoals bijvoorbeeld voor de tram.
3.Beoordeling
black spots, de kruisingen, biedt het DO geen oplossing, terwijl voor het overige de De Lairessestraat in haar huidige uitvoering niet bijzonder gevaarlijk is, aldus steeds de Stichting. Daarnaast voert de Stichting aan dat in het DO niet is verzekerd dat de brandweer voldoende ruimte heeft om bij brand de brandweerauto neer te zetten waar dat nodig is. Het hof oordeelt als volgt.
(black spots), terwijl het DO daarvoor nu juist geen oplossing biedt, sterker nog, de kruisingen voor de fietsers juist gevaarlijker maakt, omdat de vrijliggende fietspaden de fietsers aan het zicht van het gemotoriseerde verkeer onttrekken, waardoor bij de kruisingen de beide groepen onverwacht met elkaar worden geconfronteerd. In reactie op dit betoog heeft de verkeerskundige in het door de Gemeente in hoger beroep overgelegde rapport uiteen gezet dat en hoe (door het concentreren van de oversteekbewegingen naar de kruispunten met oversteekvoorzieningen, de vormgeving van de kruisingen en het opknippen en verkorten van de oversteek) het DO nu juist ongevallen met fietsers op de kruisingen voorkomt. Het is voor het hof (ook hier) niet evident dat de Gemeente en haar deskundigen het bij het verkeerde eind hebben.