3.1. (i) Studio 100 is een onderneming die actief is in de televisie-, film- en theaterindustrie. Zij exploiteert onder meer de
characters(verder ook: personages) Kabouter Plop en zijn vrienden en Piet Piraat en zijn vrienden. Een televisieprogramma met Kabouter Plop wordt uitgezonden sinds 1998, een televisieprogramma met Piet Piraat sinds december 2001. In het televisieprogramma Kabouter Plop staan de kabouters Plop, Kwebbel, Lui en Klus centraal. Deze kabouters hebben de navolgende kenmerken:
- zij dragen in de verschillende afleveringen steeds dezelfde kleding,
- de kleding kenmerkt zich door het gebruik van primaire kleuren,
- zij dragen een muts met hangoren, bellen en een afbeelding,
- zij hebben een lange neus met een rood puntje,
- de mannelijke kabouters hebben een ringbaard in verschillende kleuren,
- twee mannelijke kabouters dragen een rond brilletje,
- de vrouwelijke kabouter draagt een schort, heeft twee vlechten met strikken en een
wijde rok.
In het televisieprogramma Piet Piraat staan Piet Piraat, Berend Brokkenpap, Steven Stil en een vrouwelijke piraat, Stien Struis, centraal. Zij hebben de navolgende kenmerken:
- Piet Piraat draagt een rode lange jas met gouden accenten, een gouden bef, een
zwarte hoed met daarop de letter “P” en zwarte laarzen met grote kappen,
- Stien Struis heeft een gezet figuur, blonde krullen, een rood kapje, een gele blouse met een bruin vestje, een broek die onderaan poft en zwarte schoenen met een gesp.
(ii) [appellanten] organiseren kindershows. Bij die shows voeren zij onder meer de Vrolijke Kabouters op, alsmede Pret Piraat met een vriendin. In de shows met de Vrolijke Kabouters worden twee of vier kabouters opgevoerd. In de shows waarin vier Vrolijke Kabouters optreden, worden twee van die kabouters vertolkt door andere personen dan [appellante] en [appellant] .
De kabouters hebben de navolgende kenmerken:
- zij dragen kleding die zich kenmerkt door het gebruik van primaire kleuren,
- zij dragen een muts met hangoren en een afbeelding, soms met bellen,
- zij hebben een lange neus met een rood puntje,
- de mannelijke kabouters hebben een ringbaard en een rond brilletje,
- de vrouwelijke kabouter draagt een schort, heeft twee vlechten met strikken en een
wijde rok,
Pret Piraat en diens vriendin hebben de navolgende kenmerken:
- Pret Piraat draagt een rode lange jas met gouden accenten, en witte bef, een zwarte
hoed met daarop de letter “P” en zwarte laarzen,
- de vrouwelijke piraat heeft blonde krullen, een rood kapje, een gele blouse met een
bruin vestje, een broek die onderaan poft en zwarte schoenen.
(iii) De gewone commanditaire vennootschap [A] te [vestigingsplaats] , België, en de gewone commanditaire vennootschap [B] te [vestigingsplaats] , België zijn merkhouders van het woordmerk KABOUTER PLOP, dat op 14 augustus 1997 onder nummer 0615285 is gedeponeerd bij het Benelux Merkenbureau, thans genaamd en in dit vonnis verder te noemen Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE). Het depot is gedaan voor onder meer klassen 35, 38 en 41 (waaronder publiciteit en promotie, organisatie en uitvoering van voorstellingen, organiseren van sportieve evenementen en verhuur van toneeldecors).
Studio 100 is exclusief licentieneemster van dit woordmerk en op grond van een procesvolmacht bevoegd de rechten op dit woordmerk te handhaven.
(iv) Studio 100 is merkhouder van het woordmerk PIET PIRAAT dat op 23 november 2001 onder nummer 0708746 is gedeponeerd bij het BBIE, voor onder meer klasse 35, 38 en 41.
( v) Op 23 maart 2005 hebben [appellanten] het woordmerk PRET PIRAAT gedeponeerd bij het BBIE, onder nummer 774219, voor de klassen 35, 38 en 41.
(vi) Bij brief van 8 april 2005 heeft Studio 100 [appellanten] aangeschreven. Zij schrijft daarin onder meer:
Uw organisatie maakt inbreuk op de auteursrechten en persoonlijkheidsrechten van de makers van Piet Piraat en bovendien levert deze organisatie ook een aanzienlijke schade op voor Studio 100.(…)Studio 100 stelt u dan ook verantwoordelijk voor de al veroorzaakte en nog te veroorzaken schade. Daarom verzoekt Studio 100 u – en indien nodig sommeert zij u – om vóór donderdag 14 april 2005 schriftelijk en per fax (…) te bevestigen dat u met onmiddellijke ingang:• het optreden van look-a-likes van Piet Piraat of andere gelinkte figuren in de toekomst zult (doen) afgelasten;
(…)
Indien u aan de hierboven vermelde sommaties niet, niet tijdig of niet volledig gehoor mocht geven, behoudt Studio 100 zich het recht voor om zonder bijkomende aankondiging juridische maatregelen te treffen.
[appellanten] hebben bij brief van 12 april 2005 gereageerd. Zij laten in die brief kort gezegd weten van mening te zijn dat van een inbreuk geen sprake is en dat zij het verzoek van Studio 100 niet zullen inwilligen. (vii) Op 27 april 2012 en 13 augustus 2012 heeft Studio 100 [appellanten] nogmaals aangeschreven. Ook in deze brieven beroept Studio 100 zich op haar auteursrechten en merkenrechten ten aanzien van PIET PIRAAT en – nu ook – KABOUTER PLOP. Studio 100 verzoekt [appellanten] in deze brieven hun optredens aan te passen. Studio 100 laat daarbij weten gerechtelijke stappen te zullen nemen als aan het verzoek niet voldaan wordt. Op 11 juni 2013 zijn [appellanten] door Studio 100 gedagvaard. (viii) Op 29 juli 2013 hebben [appellanten] op eigen initiatief een onthoudingsverklaring getekend waarin zij verklaren het gebruik te staken van de tot op dat moment door hen gebruikte kaboutermuts, piratenhoed met de letter “P” en naam PRET PIRAAT. Bij optredens nadien hebben [appellanten] voor de kabouters een muts gebruikt die naar één zijkant hangt en voor de piraat een piratenhoed met een vogelembleem gebruikt.