Uitspraak
GERECHTSHOF AMSTERDAM
1.[geïntimeerde sub 1] ,
[geïntimeerde sub 2],
1.Het geding in hoger beroep
2.Feiten
wist deze schuur uiteindelijk te verkopen aan buurman [appellant] , die daarbij als voorwaarde stelde, dat hij met een landbouwwagen achter een tractor, door de steeg zou moeten kunnen rijden, met de mogelijkheid direct na de woning van [appellant] naar links af te slaan om het daar aanwezige pad te kunnen volgen.”
3.Beoordeling
grief 1het oordeel van de rechtbank dat, kort gezegd, in de steeg tussen de woningen van partijen de kadastrale erfgrens en de juridische erfgrens samenvallen. Volgens [appellant] moet op grond van de verkeersopvattingen en de feitelijke situatie worden geoordeeld dat hij de in de steeg gelegen grond tussen de kadastrale erfgrens en de woning van [geïntimeerden] (verder: de strook grond) door extinctieve verjaring heeft verkregen. Hiertoe voert hij aan dat hij de strook grond sinds zijn intrek in zijn woning - dus ruim 53 jaar geleden - in gebruik heeft en dat hij ook voortdurend de feitelijke macht over de strook grond heeft uitgeoefend hetgeen voor iedereen, ook de rechtsvoorgangers van [geïntimeerden] , duidelijk was. [appellant] maakt gebruik van de gehele steeg, inclusief de desbetreffende strook grond, om met zijn tractoren de achterzijde van zijn perceel te bereiken. Hiervoor heeft [appellant] nooit toestemming gevraagd aan [geïntimeerden] of hun rechtsvoorgangers, hetgeen erop duidt dat [appellant] zich als bezitter gedraagt. Ook hebben [geïntimeerden] of hun rechtsvoorgangers het gebruik van de steeg door [appellant] nooit aan voorwaarden onderworpen of het bezit van de strook grond door [appellant] in twijfel getrokken. Dit betekent dat de erfgrens recht langs de zijgevel van de woning van [geïntimeerden] loopt, net zoals bij de voorgevel het geval is. In de [naam straat] is het volgens [appellant] bovendien gebruikelijk dat de erfgrenzen recht langs de muren van de woningen lopen. Dit blijkt ook wel uit een foto uit 1966 die als productie 1 bij de memorie van grieven is overgelegd, waarop te zien is dat in het verlengde van de woning van thans [geïntimeerden] binnen de zijgevel een buxus heg was geplaatst (en dus niet op de door [geïntimeerden] gestelde erfgrens 20 centimeter daarbuiten), aldus steeds [appellant] .
grief 2bestrijdt [appellant] het oordeel van de rechtbank dat het hekwerk van [appellant] dat aan de zijgevel van de woning van [geïntimeerden] is bevestigd, een inbreuk op het eigendomsrecht van [geïntimeerden] oplevert en (om die reden) verwijderd moet worden. Volgens [appellant] heeft hij van de rechtsvoorgangers van [geïntimeerden] toestemming gekregen een hek te plaatsen en was reeds bij de koop van de woning door [geïntimeerden] een hek aanwezig. Het huidige hekwerk is volgens [appellant] rond eind april 1999 geplaatst (zie verklaring [D] , productie 3 bij memorie van grieven). Omdat [geïntimeerden] nooit eerder over de aanwezigheid van het hek hebben geklaagd, hebben zij hun recht om verwijdering daarvan te vorderen, verwerkt, aldus [appellant] .
grief 3bestrijdt [appellant] de toewijzing van de subsidiaire vordering van [geïntimeerden] inhoudende dat [appellant] de bomen en struiken gelegen binnen de in artikel 5:42 lid 1 BW genoemde afstand tot de erfgrens dient te snoeien tot de hoogte van de huidige erfafscheiding van 198,5 centimeter.
grief 4bestrijdt [appellant] het oordeel van de rechtbank dat niet is komen vast te staan dat [geïntimeerden] , door het plaatsen van een schutting aan de
grief 5aan dat de rechtbank ten onrechte zijn vordering tot vergoeding van de schade die - volgens [appellant] - is ontstaan doordat [geïntimeerden] bij het plaatsen van hun schutting de doorschietende wortels van de ligusterhaag van [appellant] hebben doorgehakt, heeft afgewezen. Naar het hof begrijpt, stelt [appellant] dat het recht om de doorschietende wortels te verwijderen is verjaard en dat [geïntimeerden] daarom onrechtmatig jegens hem hebben gehandeld. Ter onderbouwing van de schade verwijst [appellant] naar een rapport van Groendirectie van 8 oktober 2013 waarin de schade is begroot op € 1.960 inclusief btw.