2.2Het gaat in deze zaak om het volgende.
a. Solutions is een afkickkliniek met een vestiging in Rotterdam.
b. [appellant] , geboren [in] 1958, is gestalttherapeut. Nadat hij vanaf 2004 als zzp'er voor Solutions werkzaam was geweest is [appellant] op 1 april 2013 voor onbepaalde tijd in dienst getreden in de functie van behandelcoördinator. Zijn salaris bedroeg (op basis van een 30-urige werkweek) € 4.821,- bruto per maand, exclusief vakantie-toeslag en emolumenten.
c. [appellant] was belast met het verlenen van nazorg aan cliënten die reeds intensief wegens verslavingsproblemen waren behandeld.
d. Een van die cliënten, hierna aan te duiden als ‘mevrouw [X] .’, is daar door [appellant] gedurende negen maanden behandeld. Dit traject is begin 2015 geëindigd, waarna mevrouw [X] . bij Solutions is uitgeschreven. [appellant] heeft haar voor verdere behandeling verwezen naar een niet bij Solutions werkzame therapeut. Wel bleef mevrouw [X] . deelnemen aan zogeheten ex client meetings. Tijdens deze bijeenkomsten trad [appellant] op als gespreksleider.
e. Op 30 aug 2015 heeft mevrouw [X] . [appellant] een sms gestuurd die luidt als volgt:
“Hoi [appellant] ,
Hoe gaat t met jou?
Misschien gek maar ik mis je.
Heb je tijd om ergens vd week kopje koffie te drinken als je in [plaats] bent
Liefsssssxk
f. [appellant] is hierop ingegaan en de ontmoeting heeft op 1 september 2015 plaatsgevonden, in een café. Daarbij heeft in zoverre intiem contact plaatsgevonden tussen [appellant] en mevrouw [X] . dat zij elkaar een aantal malen hebben gezoend.
g. Nadat mevrouw [X] . de ontmoeting met haar nieuwe therapeut had besproken heeft deze het voorval gemeld bij Solutions.
h. Bij brief van 14 september 2015 heeft de hierboven genoemde advocaat namens Solutions [appellant] op staande voet ontslagen. De brief luidt voor zover van belang als volgt:
“
Heden heb ik u telefonisch gesproken op verzoek van mijn cliënte Solutions Center B.V., ten deze rechtsgeldig vertegenwoordigd door de heer [A] .
Tijdens dit gesprek heb ik u meegedeeld dat u met onmiddellijke ingang op staande voet bent ontslagen bent. De reden hiervoor is dat er sprake is geweest van grensoverschrijdend gedrag tegenover een cliënte. Mijn cliënte is afgelopen vrijdagmiddag hierover geïnformeerd door een nieuwe therapeut van de betreffende cliënte, waarbij zij uw gedrag jegens haar heeft gemeld. Tijdens het gesprek bevestigde u het gedrag en deelde u mede dat u hiervoor excuses heeft gemaakt aan de betreffende cliënte.
Zoals u weet betreft Solutions een onderneming in de verslavingszorg. Hierbij wordt met cliënten een intensief therapeutisch traject gevolgd met betrekking tot de verslaving. Uw gedrag hoort niet thuis in de vertrouwensrelatie tussen cliënten en personeel/behandelaren van Solutions en vormt een dringende reden tot ontslag op staande voet volgens artikel 7:678 BW. Op grond daarvan beëindig ik namens cliënte uw arbeidsovereenkomst direct en met onmiddellijke ingang.(…)
i. [appellant] heeft schriftelijk gereageerd met de mededeling dat hij de gang van zaken onbetamelijk vond omdat hij voorafgaande aan het ontslag niet door zijn werkgever was gehoord. Daarbij stelde hij Solutions in de gelegenheid het besluit in te trekken en met hem in overleg te treden om vast te stellen of datgene dat was voorgevallen daadwerkelijk het ontslag op staande voet rechtvaardigde.
j. De advocaat van Solutions heeft [appellant] vervolgens bij e-mail van 17 september 2015 meegedeeld dat zijn cliënte geen aanleiding zag haar standpunt te wijzigen. Voorts schreef mr. Jonkers dat [appellant] zelf tijdens het telefoongesprek dat zij hadden gevoerd de feiten waarop het ontslag was gebaseerd had bevestigd.