Uitspraak
mr. E. Baghery, kantoorhoudende te Eindhoven,
[A],
mr. S.C. Krekel, kantoorhoudende te Leiden,
R.F.W. VAN SEUMEREN, in zijn hoedanigheid van curator in het faillissement van Ekopon B.V.,
1.Het verloop van het geding
- te verklaren voor recht dat er bij Ekopon gedurende de onderzoeksperiode sprake is geweest van wanbeleid en dat [A] en X-Markt voor dat wanbeleid verantwoordelijk zijn;
- te vernietigen het besluit van 27 februari 2014 tot het verlenen van decharge aan het bestuur van Ekopon voor het in het boekjaar 2012 gevoerde beleid;
- [A] en X-Markt hoofdelijk te veroordelen tot betaling van de kosten van het onderzoek ad € 24.200 aan Green Equity, verhoogd met de wettelijke rente vanaf de datum waarop Green Equity die kosten aan de onderzoeker heeft betaald tot aan de dag der algehele voldoening;
- Ekopon, [A] en X-Markt hoofdelijk te veroordelen in de kosten van het geding.
2.De feiten
director. De samenwerking van [A] met [E] / [D] strekte verder dan alleen (Monkey Tail en) Ekopon; X-Markt was vanaf 22 september 2012 bestuurder van GE Holding en [B] waren operationeel betrokken bij de deelnemingen van GE Holding.
Zoals we afgesproken hebben, gaat 30% van de aandelen van Ekopon naar jullie. (…) Naast [F] zal [G] ook aandeelhouder worden. Het totale benodigde kapitaal zal in 2012 (en hopelijk zo blijven) 200.000,- Euro zijn. [G] en ik zullen in totaal in 2012 140.000,- in Ekopon investeren. Dat brengt de waarde van jullie 30% aandeel op 60.000,- euro. Hoe willen jullie dit verwerkt hebben? (…) een storting (…) [o]f [e]en achtergestelde lening (…)”.
Ik heb vandaag [D] aan de lijn gehad en na[ar] aanleiding van dat gesprek lijkt het me goed om een agenda samen te stellen.
Even als bevestiging van ons gesprek van vandaag en om eventuele vergissingen te voorkomen, hebben we een aantal zaken afgesproken:
Toen ik je naar Ekopon cijfers vroeg reageerde [je] alsof ik je aanviel en dat vind ik vervelend. Maar gek genoeg voel ik die reactie al aankomen. Ik stel de vraag dan soms uit, terwijl ik weet dat ik het uiteindelijk toch moet vragen. Elke adviseur die ten einde me advies te kunnen geven gegevens zou vragen van het bedrijf waar ik in participeer, zou me voor gek verklaren als ik zeg dat ik er helemaal niets van heb. Ik stel die doodnormale vraag dan uit tot een goed moment. (…) Ook [al] zijn die cijfers slecht zoals jij aangaf, het is wat het is en we willen er allemaal wat moois van maken.”
“Ekopon, ik kan me niet voorstellen dat ik me aangevallen voelde, maar het spreekt voor zich dat daar ook cijfers van moeten komen, we zijn daar nog bezig 2012 aan het afsluiten en we zijn een (…) overzicht aan het maken (…), administratie zit (nog) niet in een systeem maar wordt handmatig bij gehouden. (…) Cijfers zijn niet slecht, maar nog niet goed genoeg.”
“Zoals eerder af- en besproken, gaat er een bedrag van 45.k naar Ekopon overgemaakt worden vanuit [Green Equity], dit is in lijn met wat de andere aandeelhouders, dit jaar ook hebben geïnvesteerd”.
“Ik weet persoonlijk niets van 45K overmaken aan Ekopon, alleen dat jij in juni 2 opties hebt geschetst: 40% aandelen kopen of de boel geheel overnemen, dit zijn voor mij geen keuzes omdat ik nooit operationele en financiële inzichten of businessplan van Ekopon heb gezien ….. sterker ik heb helemaal geen cijfers gezien van Ekopon, … ik ken [G] , klanten en markt niet enz. ….. kortom ik heb hier grote moeite mee en weet ook niet of ik wel door wil gaan met Ekopon, want we worden hier totaal buiten gehouden. Ik vind ook dat de torenhoge kosten wel ERG voor de baten uitgaan, maar weet niet of nauwelijks waaraan …… ik wil accurate inzicht in de kosten en hoe de kosten belast zijn op alle bedrijven waar wij aandelen van hebben: Wat wil ik en kan ik ermee? Hiervoor heb ik echte info nodig; wil ik de hoed en de rand weten wat er gebeurd is en waar het geld naar toe is gegaan, ook met Whale Holding trouwens! Ook al zijn ze niet “klaar”, ik wil volledige openheid in de boekhouding! Al mijn reserves (…) lopen als water door mijn handen, terwijl ik niet weet wat ik heb en wanneer ik er iets mee kan.”
“Ekopon is een ander verhaal, zoals ik al aangaf, zijn de boeken onlangs bijgewerkt (we liepen daar achter) en heb ik een aantal dagen weekenden gewerkt en gepland om daar e.e.a. overzichtelijk te krijgen. Voor Ekopon lijkt het me goed om een aparte afspraak te maken en niet tegelijk met alle Whale-zaken te bespreken”.
“Hey [A] bedankt! Ik wil zoals ik de vorige keer al mailde ook de gegevens van Ekopon, omdat ik mezelf [wil] kunnen beraden op de toekomst van o.a. Ekopon. (…) Graag alsnog naar mij en [D] sturen.”
“Ik ben daar heel heel heel druk mee bezig geweest de afgelopen weken ’s avonds en in de weekenden. Ik heb de cijfers bijna rond vanmiddag maak ik de laatste grotere kostenposten (auto en benzine) in orde en dan zal ik ze versturen”.
“Ik snap daar niks van …. Papieren, facturen, bankpapieren heb je al, WAT (!) ben je toch allemaal aan het doen al die weekenden en avonden?????”
“Bijgaand de maandcijfers van Ekopon (…) De toezegging m.b.t. aandelen overdracht (2000, 15%) en extra lening (1000,- per aandeel) is reeds af/besproken in juni en juli en bekrachtigd in het aandeelhoudersbesluit van 5 juli, door jullie beiden ondertekend”.
“met algemene stemmen en meerderheid van stemmen”vastgesteld en is aan het bestuur
“met algemene en meerderheid van stemmen”decharge verleend voor het over het boekjaar 2012 gevoerde beleid. De jaarrekening 2012 is op 28 februari 2014 gedeponeerd.
due diligencevragenlijst aan [A] gezonden, bestaande uit meer dan 200 vraagpunten. Daarnaast heeft [C] bij herhaling te kennen gegeven de administratie van Ekopon te willen inzien. [A] heeft een en ander afgehouden, zich onder meer erop beroepend dat de uiteindelijke belanghebbenden bij Green Equity een tegenstrijdig belang hadden wegens de verkoop van het – volgens [A] – met SBPI concurrerende product Cannacure via Canna Nederland B.V. Partijen zijn het niet eens geworden over (de tekst van) een geheimhoudingsverklaring.
“Deze overtreding dient direct te worden opgeheven. Zo spoedig mogelijk zal een procedure worden opgezet om betreffende product uit de handel te nemen cq te vervangen door een toegelaten middel. Tevens zal de heer [A] zsm een voorraad specificatie toezenden. Toegezegd is dat het etiket zal worden aangepast op let[t]ergrootte en reclame uitingen. (…) Ik ga er van uit dat u onmiddellijk maatregelen neemt dat herhaling van de overtreding wordt voorkomen. Mocht bij een hercontrole blijken dat opnieuw niet aan de wettelijke voorschriften wordt voldaan, dan kan hiervan proces-verbaal worden opgemaakt en (…) voor verdere afhandeling worden voorgelegd aan (…) de Officier van Justitie”.
“Gebaseerd op de uitkomst van ons gesprek, begrijpen wij dat wij SBPI in Nederland kunnen blijven verkopen indien we de Ureum verwijderen en de claims op het etiket aanpassen, wel zullen alle huidige flessen in afzienbare periode vervangen moeten worden. (…) We weten nu dat we zo’n 9000 flessen moeten vervangen (…)”.
“Voor zover ik de werkwijze van de NVWA ken, is het altijd zo dat een product waarvan de etiketten en bepaalde delen van de receptuur moet worden aangepast, eerst zo spoedig mogelijk uit de markt moet worden gehaald. Dat zal hier vermoedelijk niet anders zijn. Dient Ekopon op last van de NVWA alle in Nederland bestaande SBPI’s uit de markt te halen? Met andere woorden dient Ekopon een terugroep actie te organiseren?”
“Het is helaas nog te vroeg om de gehele uitwerking te overzien, we zijn druk bezig om een en ander uit te werken en houden de aandeelhouders op de hoogte zodra we de vervolgstappen beter in kaart hebben en ook concrete punten kunnen benoemen.”
“Na mijn laatste update eind mei is er veel gebeur[d], we hebben de officiële waarschuwingsbrief ontvangen van de NVWA en met hen de mondelinge afspraken kunnen maken om het product in mei/juni te vervangen. De producent (…) is naarstig op zoek gegaan naar een vervanging van de ureum, die als actieve stof geboekt staat en waarvoor bij bestrijdingsmiddelen een toelatingsnummer vereist is. De resultaten van de vervanging zagen er goed uit (…) Helaas (…) is gebleken dat het product, op dit moment, nog niet klaar is om op de markt te worden geïntroduceerd. Tegelijk heeft de NVWA aangegeven dat zij de formele tijd en richtlijnen al meerdere malen gebogen heeft en eist actie van ons. We laten ons momenteel voorlichten en zijn nog in overleg met de leveranciers en zullen ook gezien de dreiging van een acuut ‘boetebeding’ de komende dagen hieromtrent de gepaste acties gaan ondernemen”.
“het absolute minimum bedrag dat nu nodig is om de continuïteit van de onderneming op korte termijn niet in ernstig gevaar te brengen”.[C] heeft daarop bij e-mail van 4 augustus 2014 geantwoord, kort gezegd, dat hij zich zorgen maakt over de situatie bij Ekopon en de tegenstrijdige berichten over de NVWA-procedure en het bestuur verzoekt binnen zeer korte tijd een algemene vergadering van aandeelhouders bijeen te roepen.
“De leverancier is vijf voor twaalf ineens gaan rennen, en beweer[t] nu (na krap een week) dat aangepast[e] producten klaar zijn en volgende week zullen arriveren. Van de NVWA hebben wij vandaag een schriftelijke mededeling gekregen dat we tot 18 augustus hebben om aangepaste maatregelen te nemen.”
3.Conclusies uit het verslag
4.De gronden van de beslissing
in controlwas en in feite niet bij machte was om de gevraagde informatie te verstrekken. Het verweer van [A] dat in die periode alle zaken betreffende Ekopon konden worden besproken tijdens de informele overleggen met [D] en [D] in het kader van alle onder GE Holding hangende bedrijven, doet hieraan onvoldoende af. Het moge zo zijn dat de informele cultuur die destijds heerste in de groep van GE Holding, en ook bij Ekopon, heeft bijgedragen tot het verslappen van de financiële discipline, en dat [D] en [D] voor die cultuur medeverantwoordelijkheid droegen, dat ontsloeg [A] niet van zijn verantwoordelijkheid als bestuurder van Ekopon om ook op eigen initiatief te zorgen voor voldoende managementinformatie ten behoeve van de minderheidsaandeelhouder Green Equity van wier financieringsbereidheid Ekopon mede afhankelijk was.
ook wel best vond” biedt het verslag noch hetgeen Green Equity heeft aangevoerd voldoende feitelijke grondslag, laat staan dat aannemelijk is geworden dat – zoals Green Equity heeft gesteld – [B] op dat faillissement hebben aangestuurd. De vastgestelde feiten ondersteunen veeleer de conclusies van de onderzoeker dat “
[A] al het nodige geprobeerd heeft om, zonder dat financiële middelen voor Ekopon beschikbaar waren, van de leverancier van SBPI een nieuw product te ontvangen, waarvoor de etikettering moest worden aangepast en waarvoor bij de klanten van Ekopon (…) afspraken voor omruil moesten worden gemaakt.” De Ondernemingskamer acht op grond van het verslag en de gedingstukken veeleer aannemelijk dat het falen van het Ekopon-project, voor zover al niet veroorzaakt door externe omstandigheden, berust op interne tegenstellingen die mede als gevolg van een gebrekkige
governanceonoverbrugbaar waren geworden.
governancevan de vennootschap van meet af aan gebrekkig is geweest. Er was geen
business planen geen (duidelijk) financieringsplan. Over (beheersing en doorberekening van) kosten zijn geen heldere afspraken gemaakt. Formele vergaderingen van aandeelhouders hebben in 2012 en 2013 niet plaatsgevonden. Een gestructureerde financiële rapportage heeft ontbroken en pas in het najaar van 2013 hebben [D] en [D] zich gerealiseerd dat het bestuur onvoldoende
in controlwas. Van een gebrek aan
governancegetuigt voorts dat [A] zonder enige vorm van interne controle namens Ekopon betalingen verrichtte op facturen van X-Markt. De Ondernemingskamer is van oordeel dat niet alleen het bestuur, maar ook (de personen achter) Green Equity verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor deze gebrekkige
governance. In feite is immers sprake geweest van een vanuit de groep van Whale Holding (later: GE Holding) gelanceerde
joint venture, waaraan niet afdoet dat [A] (via DiHo) daarin een meerderheidspositie innam In dit verband is van belang dat de vastgestelde feiten de stelling van [B] ondersteunen dat bij de informele overleggen die zij met [D] en [D] voerden, Ekopon evengoed ter sprake kwam als de bedrijven en initiatieven waarin achtereenvolgens Whale Holding en GE Holding een 100%-belang hadden. Wat betreft de medeverantwoordelijkheid van (de personen achter) Green Equity komt de Ondernemingskamer dan ook tot een vergelijkbare beoordeling als de rechtbank Zeeland-West-Brabant in haar in 2.40 geciteerde rechtsoverwegingen.
“het bestuur management en als vertegenwoordiger van de Vennootschap op te treden over de nog op te richten BV Ekopon BV”.De offertes bepalen dat een tarief van € 125 per uur exclusief BTW en overige kosten zal worden gerekend.
“het bestuur management en als vertegenwoordiger van de Vennootschap op te treden over Ekopon BV”.De offerte bepaalt dat een tarief van € 125 per uur exclusief BTW en overige kosten zal worden gerekend.
“de onderzoeker (…) de nodige reden [ziet] om [te twijfelen] aan de echtheid van de dateringen”waar het de op 22 juni 2012 en 28 februari 2012 ondertekende offertes (hierna: de Ekopon-offertes) betreft. Volgens de onderzoeker volgt uit de bewoordingen van het addendum bij de managementovereenkomst tussen X-Markt en GE Holding dat deze ook overeenkomst ook de werkzaamheden voor Ekopon betrof.
“het management van Ekopon (…) inbegrepen [zat] in de werkzaamheden die onderdeel waren van de managementovereenkomst die tussen X-Markt en [GE Holding] werd gesloten. Met andere woorden, [B] mochten bij Ekopon niet daarnaast nog een aparte vergoeding krijgen”.Green Equity heeft daarnaast op formele gebreken rond de Ekopon-offertes gewezen.
start-upbetrof, snijdt in dit verband geen hout nu uit de gedingstukken volgt dat binnen de groep van GE Holding aan tal van nieuwe projecten en initiatieven werd gewerkt. Dat X-Markt teveel uren aan Ekopon heeft gefactureerd, is niet gesteld of gebleken.
governancebinnen Ekopon maar kan, gelet op het voorgaande, niet leiden tot het oordeel dat [B] zichzelf op onzakelijke wijze hebben bevoordeeld.
governance(zoals, in dit verband, het niet maken van duidelijke afspraken over kostenbeheersing en kostendoorbelasting bij de opzet van Ekopon) en gebrekkige informatieverschaffing (het onvoldoende verschaffen van inzicht in de allengs slechtere financiële positie van Ekopon) valt [B] op het punt van de kostenfacturering geen (verder) verwijt te maken.
het bestuur, dat (…) overwegend kosten aan zichzelf resp. een gerelateerde vennootschap voldeed, bij de andere (…) aandeelhouders (…), aan wie herhaaldelijk om (aanvullende) financiering werd verzocht, ten onrechte de indruk [heeft] gewekt van een liquiditeit en van zakelijke mogelijkheden en kansen voor de Vennootschap, welke gedurende het bestaan van de Vennootschap feitelijk grotendeels hebben ontbroken.”Het verslag bevat onvoldoende feitelijke grondslag zowel voor de daarin besloten liggende aanname dat het bestuur bewust een dergelijke indruk heeft willen wekken, als voor de daarin besloten liggende conclusie dat het Ekopon-project reeds ‘tijdens de rit’ kansloos was.
governancevan Ekopon is van meet af aan gebrekkig geweest, waarvoor zowel [B] als (de aandeelhouders achter) Green Equity verantwoordelijkheid dragen. Zowel de informatieverschaffing als de kostenbeheersing lieten daardoor te wensen over. Toen het in de loop van 2013 voor het bestuur duidelijk werd dat Ekopon in een nijpende financiële positie verkeerde, had het op zijn weg gelegen om uit eigen beweging en met regelmaat de aandeelhouders over de stand van zaken te informeren en prudenter om te gaan met de
governance.Op het moment dat vanuit Green Equity – overigens ook: rijkelijk laat – werd aangedrongen op informatie, bleek het bestuur niet bij machte deze informatie adequaat en tijdig te verstrekken. Het bestuur heeft gefaald om daarin verandering te brengen en dit klemt te meer nu het van Green Equity afhankelijk was voor verdere financiering. Het bestuur heeft evenmin voldoende openheid van zaken betracht over belangrijke ontwikkelingen in de NVWA-procedure, en daarover zelfs ronduit onjuiste informatie verschaft in zijn e-mail van 22 mei 2014. Reeds op grond van het voorgaande dient de conclusie te zijn dat bij Ekopon in de periode vanaf haar oprichting tot haar faillissement sprake is geweest van wanbeleid, en dat de verantwoordelijkheid hiervoor, afgezien van het jaar 2012, hoofdzakelijk bij haar bestuurders [A] respectievelijk X-Markt ligt. Tot de vaststelling dat sprake is geweest van wanbeleid draagt bij dat de jaarrekening 2012 niet tijdig is vastgesteld en dat voor het jaar 2013 geen jaarrekening is opgesteld.
governanceen de informele cultuur hangen verdere formele gebreken samen, zoals daar zijn de gang van zaken rond het storten van kapitaal, het verschaffen van aandeelhoudersleningen en het omzetten van aandeelhoudersleningen in agio, het te laat betalen van loon- en omzetbelasting en het te laat doen van aangifte vennootschapsbelasting waardoor een (betrekkelijk geringe, en naderhand door de Belastingdienst gerestitueerde) verzuimboete werd belopen. Feiten waaruit volgt dat deze formele gebreken als zodanig tot benadeling van Ekopon dan wel haar aandeelhouders hebben geleid, zijn niet gesteld of gebleken. De Ondernemingskamer acht deze gebreken van te weinig gewicht om bij te dragen tot het oordeel dat bij Ekopon sprake is geweest van wanbeleid.
governanceen het ontbreken van overige gronden om – wat betreft het in het jaar 2012 gevoerde beleid – tot de constatering van wanbeleid te komen, ziet de Ondernemingskamer niet in welk redelijk met de enquêteprocedure gemoeid doel thans nog gebaat zou zijn met vernietiging van het desbetreffende besluit. De Ondernemingskamer zal het verzoek tot vernietiging van het dechargebesluit voor het jaar 2012 dan ook afwijzen.