ECLI:NL:GHAMS:2016:193
Gerechtshof Amsterdam
- Hoger beroep
- Rechtspraak.nl
Huwelijksvermogensrecht en rechtsmacht in internationaal privaatrechtelijke context
In deze zaak, die voor het Gerechtshof Amsterdam werd behandeld, gaat het om een geschil tussen een man en een vrouw over de verdeling van hun huwelijksgoederen na hun echtscheiding. Partijen zijn in 2009 in Suriname gehuwd en hun huwelijk is op 20 maart 2013 ontbonden. De man is in hoger beroep gekomen van een beschikking van de rechtbank Amsterdam, waarin de verdeling van de gemeenschap van goederen werd vastgesteld. De man verzoekt om de beschikkingsmacht over een stichting, die een onroerende zaak in Suriname bezit, niet als deel van de gemeenschap van goederen te beschouwen. De vrouw heeft incidenteel hoger beroep ingesteld en verzoekt om een hogere waarde aan de stichting toe te kennen.
Het hof heeft zich eerst gebogen over de rechtsmacht en het toepasselijk recht. Het hof concludeert dat de Nederlandse rechter bevoegd is, gezien de verblijfplaats van de man in Nederland. Wat betreft het toepasselijk recht, oordeelt het hof dat Surinaams recht van toepassing is, omdat partijen hun leven voornamelijk in Suriname hebben gedeeld en daar ook een deel van hun vermogen is. Het hof oordeelt dat de stichting, waarvan de man de enige bestuurder is, niet buiten de gemeenschap van goederen valt, ondanks dat de man stelt dat de waarde van de onroerende zaak niet verdeeld hoeft te worden. Het hof wijst de grieven van de man in principaal appel af en stelt de waarde van de vermogensrechten die de man kan geldend maken op € 69.279,-, onder de verplichting om de helft daarvan aan de vrouw te vergoeden.
De uitspraak van het hof vernietigt de eerdere beschikking van de rechtbank voor wat betreft de wijze van verdeling van de beschikkingsmacht over de stichting en stelt deze opnieuw vast, waarbij de man de vermogensrechten toebedeeld krijgt tegen de vastgestelde waarde, met de verplichting om aan de vrouw een bedrag van € 34.640,- te betalen. De beschikking is uitvoerbaar bij voorraad verklaard.