Uitspraak
GERECHTSHOF AMSTERDAM
1.Het geding in hoger beroep
2.Feiten
“niet zichtbaar”.
“(…) Deze bouwkundige opname is een visuele inspectie en een momentopname. De non-destructieve wijze van deze opname heeft zijn beperkingen.
“(…)Gevels exterieur Soort gevel: asbest verdacht
“(…) Naar aanleiding van de bouwkundige keuring en het onderzoek naar de gevelbeplating (…), waarin is vast komen te staan dat de beplating asbesthoudend materiaal bevat, heeft Verkoper toegezegd de vervanging van de beplating voor te leggen binnen de vergadering van VVE. De bedoeling is dat de beplating vervangen wordt en wel voor 1 oktober 2012 en dat dit niet tot kosten leidt voor Koper. (…) Bij het verwijderen van het asbest zal het houten frame daar waar nodig worden vervangen. (…)
Het asbest zal uiterlijk 1 oktober 2012 geheel zijn verwijderd. (…) Mocht de asbestverwijdering en vervanging van de beplating niet naar wens van Koper en Verkoper lukken, zal de overeenkomst worden ontbonden zonder kosten voor beide partijen.(…)”
“(…) De asbestinventarisatie is uitgevoerd conform de eisen zoals gesteld in het Certificatieschema SC-540. De inventarisatie is op 12 juli 2012 uitgevoerd. In totaal is één asbestverdacht materiaal (bron) waargenomen. (…)”.Het betreft het plaatmateriaal dat op de vierde verdieping als gevelbekleding van het appartement is gebruikt.
“(…) inclusief het reeds aan verkoper geoffreerde bedrag voor vervanging van de gevelbeplating.”Het bedrag is op 17 september 2012 door [appellant] aan [koper] betaald.
3.Beoordeling
het verkrijgen van inzicht in de kosten van direct noodzakelijk herstel van gebreken aan de woning (achterstallig onderhoud). (…) Onder de kosten van direct noodzakelijk herstel worden verstaan de kosten die direct moeten worden gemaakt om verdere schade of ver- en/of gevolgschade aan de woning te voorkomen. Daarnaast worden de onderhoudskosten voor de komende 5 jaar weergegeven. Dit zijn de kosten van noodzakelijk onderhoud waarmee vervolgschade wordt voorkomen.”De keuring betrof een visuele keuring, zodat Perfectkeur slechts melding hoefde te maken van gebreken die zij met het oog kon waarnemen. Gelet op het voorgaande dient beoordeeld te worden of Perfectkeur reeds in 2007 had moeten zien dat de gevelbeplating niet - zoals haar rapport uit 2007 vermeldt - uit “trespa” bestond maar uit asbestverdacht materiaal, zoals zij in haar rapport in 2012 heeft geconcludeerd.