iii. Eisers hebben gedurende hun dienstverband met Fortis steeds of gedurende een aantal jaren een arbeidsmarkttoeslag (AMT) ontvangen. In die gevallen waarin de AMT reeds bij de aanvang van de arbeidsovereenkomst werd toegekend was daaromtrent in de arbeidsovereenkomst bepaald:
“
Werknemer ontvangt een arbeidstoeslag van (bedrag) bruto per maand. Ieder jaar zal de arbeidsmarkttoeslag opnieuw worden vastgesteld, afhankelijk van de
ontwikkelingen op de financiële markt, respectievelijk de arbeidsmarkt. De
arbeidsmarkttoeslag telt mee bij de berekening van de vakantietoeslag, dertiende
maand en de pensioengrondslag.”
iv. De AMT werd steeds toegekend voor de periode van 1 april van enig jaar tot 1 april
van het jaar daarop, en werd jaarlijks bij brief (her)bevestigd als volgt:
“
Wij kennen u een zogenaamde arbeidsmarkttoeslag toe. De arbeidsmarkttoeslag, die
naast het salaris wordt uitgekeerd, wordt u in beginsel voor het gehele jaar (...)
toegekend en bedraagt (....) bruto per maand. (…)
De arbeidsmarkttoeslag telt mee bij de berekening van de vakantietoeslag, de 13e
maand en de pensioengrondslag. Voor elk (gedeelte van een) jaar dat de
arbeidsmarkttoeslag is ontvangen, worden aanvullende pensioenrechten verzekerd,
als zijnde excedentjaarsalaris (pensioengrondslag-II), conform het pensioenreglement
van de Stichting Pensioenfonds Fortis Bank Nederland,
Voor de goede orde wijzen wij u er echter op dat de arbeidsmarkttoeslag door ons kan
worden herzien, afhankelijk van de ontwikkeling op de financiële markten,
respectievelijk de arbeidsmarkt.”
v. Fortis heeft in 2009 en 2010 door [Z] arbeidsmarktonderzoeken laten uitvoeren. Uit het in 2009 uitgevoerde onderzoek bleek dat het salaris van een aanzienlijke groep medewerkers van Fortis bovenmatig (hoger dan het marktsalaris voor de desbetreffende functie) was. De AMT van [appellant sub 2] en [appellant sub 3] is vervolgens met twintig procent gekort. Voor alle overige appellanten werd vastgesteld dat zij marktconform werden beloond en is de AMT niet gewijzigd. Van een aantal werknemers van Fortis, van wie de AMT is verlaagd en die daartegen hebben geprotesteerd, is de (verlaagde) AMT bij die gelegenheid als onderdeel van hun loon “vastgemaakt” omdat zij hadden kunnen aantonen dat de AMT hun als vast onderdeel van hun salaris was toegekend.
vi. In september 2010 heeft ABN AMRO met dezelfde vakbonden als met wie eerder over de Fortis cao overeenstemming was bereikt – een principeakkoord over een nieuwe cao gesloten. Dit akkoord is gevolgd door de ABN AMRO cao 2010-2012 (hierna ABN AMRO cao). Bij deze cao werden met ingang van 1 januari 2011 de arbeidsvoorwaarden van de Fortis medewerkers en de (oude) medewerkers van ABN AMRO geharmoniseerd.
vii. In laatstgenoemde cao is de AMT, zoals die op grond van de Fortis cao kon worden toegekend, per 1 januari 2011 vervangen door de arbeidsmarkttoeslag zoals die voorheen binnen ABN AMRO Bank gold (verder: TMT). De TMT telt, anders dan de AMT, niet mee voor de berekening van de vakantietoeslag, de 13e maand en de pensioengrondslag. Op 1 april 2011 is [appellanten] vervolgens TMT toegekend volgens de ABN AMRO cao.