Uitspraak
GERECHTSHOF AMSTERDAM
1.BLOKKER HOLDING B.V.,
1.de vennootschap naar vreemd recht MITSUI O.S.K.LINES Ltd,,
1.Het geding in hoger beroep
2.Feiten
3.Beoordeling
zoals jullie kunnen zien kunnen we accoord gaan met onderstaande container detention regeling (maar wat met de storage op de inland depots?) (…)”
als ik uw mail lees denk ik dat de demurrage/detention regeling toch nog niet helemaal duidelijk is.
(…)”
voor de detention (incl. storage op de inland terminal) kunnen we dan de 25 dagen free time gemiddeld aanbieden over alle werkmaatschappijen zoals in onze offerte van eerder deze maand aangegeven.(…)”
combined transport bills of lading) afgegeven, waarbij steeds “Blokker” te Amsterdam dan wel Blokker Holding of één van haar werkmaatschappijen als consignee is vermeld en Mitsui als vervoerder.
Carrieren
Merchant(mede) als consignee
.
The Terms of the Carrier’s applicable Tariff are incorporated herein. Copies of the relevant provisions of the applicable Tariff are obtainable from the Carrier upon request.
demurrage(de tijd dat de betreffende zeecontainer op de zeehaventerminal in Rotterdam heeft gestaan) ad
detention(de tijd dat de betreffende container onderweg is van of naar of staat op de inland terminals van de werkmaatschappijen van Blokker Holding) ad € 433.275 gezonden.
Terms of the Bills of Lading,ook wel
liner terms) steeds op de achterkant van de cognossementen waren afgedrukt en dat de tarieven waarnaar verwezen wordt voldoende kenbaar waren. De berekening van Mitsui (na correctie en eiswijziging) van de verschuldigde bedragen is door Blokker Holding onvoldoende concreet betwist, zodat de (verminderde) vordering toewijsbaar is, aldus de rechtbank.
liner terms). Dat de vervoersovereenkomsten met Mitsui als (zee)vervoerder zijn gesloten volgt zonder meer uit de cognossementen, die op naam van Mitsui staan. Het enkele gegeven dat de correspondentie die tot het aangaan van de raamovereenkomst leidde met Mol is gevoerd sluit verder niet uit dat Mitsui contractspartij van Blokker Holding kan zijn, namelijk indien Mol - zoals zij stelt - daarbij ook als agent van Mitsui optrad. Feiten of omstandigheden waaruit kan volgen dat Mol niet als zodanig als agent is opgetreden heeft Blokker Holding niet aangevoerd. De grief faalt.
average for all BU[hof: business units]
destination CY”.
liner termsverwezen wordt. Het verweer van Blokker Holding op dat punt faalt om de navolgende redenen. Voor enige analogie of parallel met de (Nederlandse/Europese) wettelijke regeling aangaande algemene voorwaarden ziet het hof in de professionele verhouding tussen deze internationaal opererende partijen en de zeevervoerovereenkomsten die zij gesloten hebben geen ruimte. De normale (Haviltex)normen voor de uitleg van overeenkomsten gelden hier. Bij gebreke van een expliciete afspraak over toe te passen tarieven brengt toepassing van de Haviltex-uitleg mee, dat, als de 30 dagen gemiddeld werden overschreden, Mol en Mitsui er in redelijkheid vanuit mochten gaan dat Blokker Holding instemde met de gebruikelijke (
rack rate) op de website gepubliceerde D+D tarieven en moest Blokker Holding in redelijkheid begrijpen dat Mol en Mitsui daarvan uitgingen. Dat wil zeggen dat de raamovereenkomst dan zo moet worden uitgelegd dat deze mede de toepasselijkheid van die tarieven inhoudt.
4.Beslissing
uiterlijk 4 weken na heden schriftelijk en onder opgave van de verhinderdata van alle voornoemde betrokkenen in de periode van december 2015 tot en met maart 2016 aan het (enquêtebureau van het) hof dient te verzoeken een datum te bepalen;