Uitspraak
1.Het geding in hoger beroep
10 december 2014 (ECLI:NL:TNORDHA:2014:38). De kamer heeft in de bestreden beslissing de klacht van geïntimeerde (hierna: klaagster) gegrond verklaard en appellanten de maatregel van waarschuwing opgelegd
.
2.Stukken van het geding
3.Feiten
[naam] (hierna: de man). Klaagster zorgde voor hun zoon en het huishouden. Partijen woonden in de woning gelegen aan de [straat] te [plaats] die al voor het huwelijk aan hen samen toebehoorde. De man was (al voor het huwelijk met klaagster) bestuurder en enig aandeelhouder van de besloten vennootschap [BV X] , waarin hij zijn onderneming dreef.
4.Standpunt van klaagster
5.Standpunt van de notaris en de kandidaat-notaris
– mede gelet op het kostenaspect – gekozen voor de ‘spijtoptantenregeling’. De notaris en de kandidaat-notaris hebben om die reden niet naar de vermogens- en schuldenpositie van de onderneming van de man geïnformeerd. Bovendien lag daar volgens hen vooral een taak bij de man; hij had een eigen informatieplicht jegens klaagster op grond van artikel 1:83 BW. Verder hebben de notaris en de kandidaat-notaris nog aangevoerd dat zij tijdens de besprekingen geen ongelijkwaardige verhouding tussen de man en klaagster hebben waargenomen en daarom klaagster niet nog apart hebben gesproken.
6.Beoordeling
– zo heeft de notaris ter zitting in hoger beroep zelf verklaard – klaagster tijdens de besprekingen steeds te kennen had gegeven ‘alles wel goed te vinden (mits de woning haar eigendom zou worden)’. In een dergelijk geval vergde de zorgplicht van de notaris en de kandidaat-notaris dat zij zich ervan vergewisten dat klaagster wist wat zij daardoor mogelijk prijsgaf, zeker nu in de akte huwelijkse voorwaarden uitdrukkelijk is bepaald dat zij de verdeling te eigen bate en schade aanvaardde. Door geen nader onderzoek als bedoeld te verrichten en dus geen of onvoldoende inzicht in (de omvang van) het vermogen te verwerven, hebben zij klaagster niet naar behoren kunnen voorlichten over de vergaande gevolgen die voor haar uit de akte huwelijkse voorwaarden en in het bijzonder de verdeling voortvloeiden.