2.7Met betrekking tot de overige door de rechtbank opgesomde feiten bestaat geen geschil, zodat het hof van die feiten uitgaat. De feiten die het hof tot uitgangspunt neemt zijn aldus de volgende:
i. [appellanten] is eigenaar van een appartement gelegen op het landgoed [landgoed]. Het appartement van [appellanten] maakt deel uit van een in 2005 gerealiseerd appartementencomplex met voorzieningen voor mensen met een zorgbehoefte.
ii. Dit appartementencomplex is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de Stichting Loosdrechtse Bos (hierna: SLB), sinds 1987 erfpachter van verschillende percelen en opstallen op het landgoed, met Stichting Latei projectontwikkeling en Latei Projectontwikkeling B.V. (hierna gezamenlijk en ieder voor zich: Latei). SLB heeft daartoe op 17 juli 2003 vier percelen bouwterrein op het landgoed aan Latei verkocht. Levering van deze percelen heeft plaatsgevonden bij leveringsakte van 5 september 2003 (hierna: de leveringsakte 2003).
iii. De vier percelen zijn door het kadaster ingemeten. Dit heeft geresulteerd in vier nieuwe kadastrale aanduidingen, te weten gemeente Hilversum sectie H nummers [H-nummer 1], [H-nummer 2], [H-nummer 3] en [H-nummer 4]. Op elk van deze percelen is een appartementengebouw ontwikkeld.
iv. Bij splitsingsakte van 21 april 2004 (hierna: de splitsingsakte 2004) is perceel H [H-nummer 4] gesplitst in 15 appartementsrechten. Deze appartementsrechten werden vervolgens afzonderlijk verkocht aan particuliere kopers, onder wie [appellanten]
v. Ook de percelen H [H-nummer 1], [H-nummer 2] en [H-nummer 3] zijn gesplitst. De daardoor ontstane appartementsrechten zijn verkocht aan Vesteda Project B.V. (hierna: Vesteda).
vi. De gemeente Hilversum (hierna: de gemeente) heeft onder voorwaarden willen meewerken aan de ontwikkeling van het project. De gemeente eiste dat de appartementen alleen bestemd zouden zijn voor mensen van 55 jaar en ouder met een zorgindicatie via het Regionaal Indicatie Orgaan (RIO). Om in aanmerking te komen voor een appartement op het landgoed moest een koper ten minste 300 zorgminuten per week nodig hebben. Een koper diende daarvoor een zogeheten basiszorgovereenkomst te sluiten met de exploitant van de zorgvoorzieningen op het landgoed.
vii. Op 15 juli 2003 is door de gemeente, SLB en Latei een “overeenkomst van terugkoop” gesloten. Op basis van deze overeenkomst heeft Latei zich jegens de gemeente verplicht om (i) de appartementsrechten slechts te verkopen aan personen die (onder meer) aan de hiervoor genoemde criteria voldoen en (ii) met de koper in de koopovereenkomst en leveringsakte een uitgewerkte terugkoopregeling op te nemen. Op grond van deze terugkoopregeling kunnen appartementseigenaren hun woning uitsluitend verkopen aan personen met een RIO-indicatie en wordt een appartement door SLB teruggekocht indien de eigenaar er niet erin slaagt de woning binnen negen maanden te verkopen. Deze regeling zal hierna worden aangeduid als: de terugkoopregeling.
viii. De terugkoopregeling is in de overeenkomst van terugkoop, voor zover hier van belang, als volgt uitgewerkt:
“Artikel 1 Verplichting koper
1. Koper verbindt zich jegens SLB, hierna te noemen: de terugkoper, en de Gemeente Hilversum (...), voor wie LATEI hierbij de belangen waarneemt, die zulks hierbij aanneemt:
a. indien koper het verkochte appartementsrecht inzake het zorgappartement (...) wenst te vervreemden, dit uitsluitend te vervreemden aan een koper die hetzij zelf, hetzij diens partner beschikt over een medische indicatie (...) toegekend bij indicatiebesluit door het Regionaal Indicatie Orgaan (...),
b. door middel van de terugkoper een zorgovereenkomst (...) aan te gaan met een door de terugkoper in te schakelen zorgverlener en deze overeenkomst gedurende de periode van bewoning van het appartement in stand te laten;
c. voor de vervreemding van het appartement de voorafgaande schriftelijke toestemming te vragen aan de terugkoper en de Gemeente en pas na een aldus verkregen toestemming tot een vervreemding over te gaan.
2. (...)
3. De in dit artikel 1.1. a, b en c opgenomen verplichtingen gelden gedurende de periode dat het landgoed Zonnestraal, waar het appartement is gesitueerd, de bestemming “bijzondere doeleinden” in de bestemmingscategorie “medische doeleinden” heeft. Derhalve gelden de in leden 1.a, b en c opgenomen verplichtingen uitdrukkelijk ook voor opvolgende kopers, verkrijgers, beperkt zakelijk gerechtigden, etcetera met betrekking tot het appartement.
4. (...)
Artikel 2 Terugkoop
Indien koper het appartement wenst te verkopen en hij binnen een termijn van negen maanden, nadat hij de wens daartoe bij aangetekende brieven te richten aan de terugkoper en de Gemeente heeft aangegeven, niet heeft kunnen overgaan tot het aangaan van een onherroepelijke koopovereenkomst gevolgd door de levering binnen die termijn van het appartement aan een persoon die voldoet aan het bepaalde in artikel 1 lid 1 letters a, b en c, dan is koper verplicht het appartement te koop aan te bieden aan de terugkoper. De terugkoper verbindt zich die aanbieding te aanvaarden en aldus haar medewerking te verlenen aan de (terug)koop en levering van het appartement (...).”
Artikel 3 van de terugkoopregeling bevat een bepaling die voorziet in de wijze waarop de prijs van een appartement wordt bepaald als het door SLB moet worden teruggekocht. Artikelen 4 tot en met 9 bevatten bepalingen die beogen te bewerkstelligen dat door de (opvolgende) verkrijger(s) van het appartement blijvend wordt voldaan aan de regeling van artikelen 1 en 2, onder meer door opneming van een boetebeding en een kettingbeding.
ix. De terugkoopregeling is integraal opgenomen in de leveringsakte 2003 (zie onder ii) en de splitsingsakte 2004 (zie onder iv). In de splitsingsakte is vermeld:
“G. TERUGKOOPREGELING
Terzake van de toepasselijke terugkoopregeling wordt te dezen verwezen naar de hiervoor onder A.5. vermelde akte van levering[de leveringsakte 2003, toevoeging hof]
, in welke akte woordelijk staat vermeld:
“Op grond van de tussen (…) gemeente Hilversum (…), verkoper en koper gesloten overeenkomst van terugkoop, heeft koper zich verplicht om na splitsing (…) met de koper van een op de locatie Zonnestraal te realiseren (zorg)appartement in de betreffende koopovereenkomst en leveringsakte de volgende terugkoopregeling op te nemen, welke woordelijk luidt als volgt:
(…)”,
waarna de tekst van terugkoopregeling volgt.
x. In 2005 heeft de gemeente ermee ingestemd dat kopers niet langer over een RIO- indicatie zouden hoeven te beschikken, maar dat ook een medische indicatie van een huisarts of medisch specialist zou volstaan.
xi. Tevens is de gemeente akkoord gegaan met het komen te vervallen van de regeling inzake terugkoop door SLB. Latei heeft zich in dit verband jegens de gemeente verbonden om bij nieuwe kopers voortaan in de koopovereenkomst en de leveringsakte een doorverkoopregeling/verhuurregeling (hierna: de doorverkoopregeling) op te nemen. In een met betrekking tot deze wijziging tussen (onder meer) de gemeente, SLB en Latei opgemaakte akte van 4 augustus 2008 (hierna: de wijzigingsakte 2008) is vermeld:
“I. INLEIDING
a. Tussen partijen casu quo hun rechtsvoorgangers is in de maand november tweeduizend zes een overeenkomst getekend met betrekking tot een wijziging van de doorverkoop/verhuur die geldt voor een gedeelte van het terrein van Landgoed [landgoed]. (…)”
Koop en levering van het appartement van [appellanten]
xii. [appellanten] heeft ter verkrijging van zijn appartement op 23 augustus 2007 de koopovereenkomst gesloten met Latei. In de aanhef van deze koopovereenkomst is vermeld:
“Ondergetekenden
(…)
in overweging nemende:
(…)
dat de ondernemer het recht van erfpacht heeft gesplitst in appartementsrechten overeenkomstig de (ontwerp)akte van splitsing met de daarbij behorende tekening(en) en het in die akte van splitsing vastgesteld en/of aangeduide reglement.
(…)
Een exemplaar van de (ontwerp)akte van splitsing en de bijbehorende tekening(en) zijn door partijen gewaarmerkt en aan deze akte gehecht.
zijn per 10 augustus 2007 overeengekomen als volgt:
(…)
Bij deze aanvaardt de verkrijger uitdrukkelijk de lasten en beperkingen omschreven in een bij deze overeenkomst behorende en aan deze akte gehechte door partijen ondertekende bijlage (…)”.
xiii. Bij de leveringsakte 2007 is het appartementsrecht vervolgens door Latei geleverd aan [appellanten] In de leveringsakte is onder de letter G, voor zover hier van belang, vermeld:
“G. TERUGKOOPREGELING
Terzake van de toepasselijke terugkoopregeling wordt te dezen verwezen naar de hiervoor onder A.1. vermelde akte van levering[de leveringsakte 2003, toevoeging hof
], in welke akte woordelijk staat vermeld:
“Op grond van de tussen (…) gemeente Hilversum (…), verkoper en koper gesloten overeenkomst van terugkoop, heeft koper zich verplicht om na splitsing in appartementsrechten van het verkochte ontstane appartementsrechten bedoelde appartementsrechten slechts te verkopen aan de hierna in artikel 1 omschreven (rechts)personen en met de koper van een op de locatie Zonnestraal te realiseren (zorg)appartement in de betreffende koopovereenkomst en leveringsakte de volgende terugkoopregeling op te nemen, welke woordelijk luidt als volgt:
“Artikel 1 Verplichting koper/huurder
1. Koper verbindt zich jegens de Gemeente (...), voor wie LATEI (...) hierbij de belangen waarneemt, die zulks hierbij aanneemt:
a. indien koper het verkochte appartementsrecht inzake het zorgappartement (...) wenst te vervreemden, dit uitsluitend te vervreemden aan een koper die hetzij zelf, hetzij diens partner beschikt over een medische indicatie van een huisarts of een medisch specialist. Daarbij hebben CIZ-geïndiceerden (...) een voorrang op toewijzing van een zorgappartement. (...)
b. door middel van SVB een zorgovereenkomst (...) aan te gaan met een door SVB in te schakelen zorgverlener en deze overeenkomst gedurende de periode van bewoning van het appartement in stand te laten;
c. voor de vervreemding van het appartement de voorafgaande schriftelijke toestemming te vragen aan de Gemeente en pas na een aldus verkregen toestemming tot een vervreemding over te gaan.
2. (...)
3. De in dit artikel 1. 1.a, b en c opgenomen verplichtingen gelden gedurende de periode dat het landgoed Zonnestraal, waar het appartement gesitueerd is, de bestemming “bijzondere doeleinden” in de bestemmingscategorie “medische doeleinden” heeft. Derhalve gelden de in leden 1.a, b en c opgenomen verplichtingen uitdrukkelijk ook voor opvolgende kopers, verkrijgers, beperkt zakelijk gerechtigden, huurders, etcetera met betrekking tot het appartement.”
De artikelen 2 (terugkoop) en 3 (prijsbepaling) uit de terugkoopregeling zijn niet in de leveringsakte 2007 opgenomen. In artikel 6 is bepaald dat de artikelen 1 tot en met 6 gelden als kettingbeding dat bij elke vervreemding door de vervreemder aan de nieuwe verkrijger moeten worden opgelegd.
xiv. In 2007 heeft Landgoed Zonnestraal de activiteiten van SLB voortgezet. In dit verband heeft [appellanten] begin 2008 per post een “tripartite overeenkomst contractsoverneming” toegestuurd gekregen (hierna: de tripartite overeenkomst). Deze tripartite overeenkomst begint met de volgende overwegingen:
“IN AANMERKING NEMENDE:
A. dat partij [appellante sub 2] met SLB een overeenkomst heeft gesloten genaamd “Basiszorgovereenkomst”;
B. dat partij [appellante sub 2] gerechtigd is tot het appartementsrecht (...);
C. dat in de akte van levering van het appartementsrecht aan partij [appellante sub 2] is opgenomen de verplichting tot het aangaan van bedoelde basiszorgovereenkomst en de doorverkoopovereenkomst in artikel 1, en volgende, woordelijk luidende: (...)”
Onder overweging C. is vervolgens in cursieve letters niet de tekst van de leveringsakte 2007 opgenomen, maar de tekst van de terugkoopregeling uit 2003. De triparte overeenkomst luidt verder, voor zover hier van belang, als volgt:
“D. dat SLB haar activiteiten op het landgoed Zonnestraal wenst te beëindigen;
E. dat Zonnestraal de eigendommen op het landgoed Zonnestraal van SLB heeft overgenomen en dat zij ook bereid is om de rechten en plichten uit de basiszorgovereenkomst over te nemen evenals de rechten en plichten met betrekking tot de terugkoopregeling.
Partij [appellante sub 2] is bereid gebleken hieraan zijn medewerking te verlenen;
1. Ter uitvoering van het vorenstaande neemt Zonnestraal hierbij over van SLB (...) de rechtsverhouding van SLB tot partij [appellante sub 2] onder voormelde basiszorgovereenkomst en terugkoopovereenkomst (...).”
[appellanten] heeft de tripartite overeenkomst op 18 maart 2008 ondertekend teruggestuurd.
xv. In 2010 is tussen partijen een geschil ontstaan over de vraag of Zonnestraal ten aanzien van het appartement van [appellanten] gebonden is aan de terugkoopregeling.