8.3Het gehuurde is bestemd om te gebruiken als ruimte voor Family Entertainment (…).
Van de Algemene Bepalingen zijn de hiernavolgende artikelen van belang:
- “ “
Staat.
2. Het gehuurde is/wordt bij de aanvang van de huur opgeleverd en wordt door huurder aanvaard in de staat waarin het zich dan bevindt. (…);
-
Gebrek.
3. Er is sprake van een gebrek van het gehuurde als het gezien de staat of gezien een eigenschap of een andere niet aan huurder toe te rekenen omstandigheid niet aan huurder het genot kan verschaffen dat huurder daarvan bij het aangaan van de huurovereenkomst mag verwachten.;
-
Inspectie in verband met de geschiktheid.
4. Huurder is verplicht het gehuurde voor het aangaan van de huurovereenkomst grondig te inspecteren om na te gaan of het gehuurde geschikt is of door huurder geschikt kan worden gemaakt voor de bestemming die huurder daaraan moet geven. De verhuurder heeft de geschiktheid van gehuurde niet onderzocht en is enkel gehouden huurder op de hoogte te stellen van aan verhuurder bekende gebreken waarvan hij weet dat die aan de geschiktheid afbreuk doen. Verhuurder is niet aansprakelijk voor de gevolgen van gebreken, die verhuurder niet kende en niet behoorde te kennen”.
2.2.7In november/december 2007 kwam het verlenen van de belangrijkste bouwvergunningen aan Krijco in zicht. Partijen zijn toen bouwvergaderingen gaan houden om de werkzaamheden te plannen en in kaart te brengen. Daarbij zijn verschillen van mening ontstaan over de urgentie en de omvang van een aantal reeds eerder aan Batavia en architectenbureau [X] bekende constructieve gebreken aan andere onderdelen dan reeds gerestaureerde gevels en daken alsmede over werkzaamheden die nog aan de buitenkant moesten gebeuren in combinatie met de door Krijco uit te voeren en te bekostigen verbouwing. Met die door Krijco uit te voeren en bekostigen verbouwing en inrichting zou tenminste drie miljoen euro zijn gemoeid. Met door Batavia uit te voeren en te bekostigen werkzaamheden zou circa vierhonderd duizend euro zijn gemoeid.
2.2.8Op een op 3 januari 2008 geplande vervolgvergadering over de bouw is de advocaat van Krijco namens haar verschenen en deze heeft gevorderd dat Batavia niet alleen binnen twee maal vierentwintig uur schriftelijk op zich zou nemen om alle constructieve herstelwerkzaamheden op haar kosten binnen enkele weken uit te voeren maar ook bij voorbaat aansprakelijkheid zou erkennen voor vervolgschade van Krijco die zij begroot op vijfenvijftigduizend euro voor iedere week dat zij later dan gepland met de exploitatie van het casino kan beginnen.
2.2.9Hierop is enige tijd heen en weer geschreven door Van Duyn, een van de maten van Batavia, enerzijds en de advocaat van Krijco anderzijds, waarbij Krijco bij haar eis is gebleven. Batavia heeft vervolgens rechtsbijstand gezocht. Het hierop tussen de raadslieden van partijen gevoerde overleg is niet vruchtbaar gebleken. Wel bleken partijen het er (tenslotte) over eens dat Batavia de fundering van het gehuurde zou herstellen (constructieve herstelwerkzaamheden aan/onder de begane grondvloer), maar verder raakte de zaak in een patstelling. Daarop heeft Krijco de huurbetaling gestaakt.
2.2.10Bij vonnis van 22 mei 2008 heeft de kantonrechter Krijco, bij wijze van voorlopige voorziening, kort gezegd veroordeeld tot doorbetaling van de huur, aan welke veroordeling Krijco heeft voldaan. Verder is Krijco veroordeeld om Batavia in de gelegenheid te stellen om in het gehuurde herstelwerkzaamheden aan de begane grondvloer uit te voeren. In dat verband heeft de kantonrechter toen aanvullend overwogen dat Batavia daarbij wel de eis mag stellen dat een en ander in overleg tussen partijen gebeurt omdat het weinig zin heeft om onder de begane grondvloer herstelwerkzaamheden uit te voeren zonder te weten waar en hoe die vloer er overheen moet en wat er gelijktijdig (aan leidingen) onderdoor moet worden gelegd.
2.2.11Batavia heeft de hiervoor bedoelde werkzaamheden echter niet laten uitvoeren, stellende dat dit bij gebrek aan medewerking aan de kant van Krijco (overleg over en coördinatie met door Krijco te verrichten werkzaamheden) zinloos was.
2.2.12Bij vonnis van 11 december 2008 heeft de kantonrechter nieuwe vorderingen van partijen tot het treffen van voorlopige voorzieningen, strekkende tot het uitvoeren van de hiervoor bedoelde, door ieder van partijen uit te voeren herstel-/verbouwingswerkzaamheden en het daarop in gebruik nemen van het gehuurde door Krijco, afgewezen. Daartoe heeft de kantonrechter, samengevat, (onder meer) overwogen dat partijen elkaar niet meer vertrouwden waardoor de voor de reparatie-/verbouwingswerkzaamheden noodzakelijke samenwerking illusoir was geworden en ontbinding van huurovereenkomst waarschijnlijk de enige uitweg bood.
2.2.13Daarna heeft Batavia (alsnog) de beschikking gekregen over de door de gemeente goedgekeurde tekeningen van de door Krijco voorgenomen verbouwingswerkzaamheden, waarop onder meer de liftschaft staat ingetekend. De nog ontbrekende constructieberekeningen zijn nadien door Krijco nageleverd.
2.2.14Bij vonnis van 24 februari 2009 heeft de kantonrechter, bij wege van voorlopige voorziening, (kort samengevat) a. Krijco veroordeeld om constructieberekeningen aan Batavia ter beschikking te stellen; b. Batavia veroordeeld om binnen veertien dagen nadat aan de hiervoor sub a bedoelde veroordeling is voldaan, te beginnen met de noodzakelijke herstelwerkzaamheden aan het fundament van het gehuurde (herstel poeren, vervanging stalen balken door betonnen balken en terugleggen vloer), deze werkzaamheden onafgebroken voort te zetten en binnen vier maanden na aanvang daarvan deugdelijk te voltooien en c. Krijco veroordeeld om binnen achttien dagen nadat aan de hiervoor sub b bedoelde veroordeling is voldaan te beginnen met door haar voorgenomen verbouwingswerkzaamheden zoals in het desbetreffende vonnis bedoeld en deze onafgebroken voor te zetten totdat deze zijn voltooid.
2.2.15Vervolgens is tussen Krijco en Batavia, kort samengevat, een geschil ontstaan betreffende de vraag of partijen (over en weer) hebben voldaan aan de op hen rustende veroordelingen zoals omschreven in het hiervoor sub 2.2.14 bedoelde vonnis van de kantonrechter. Dat is uitgemond in een executiegeschil. Bij vonnis van 4 december 2009 heeft de voorzieningenrechter in de rechtbank Haarlem Batavia verboden om tot executie van het vonnis van de kantonrechter van 24 februari 2009 over te gaan op de grond dat Krijco tot 11 september 2009 niet heeft voldaan aan hetgeen waartoe zij bij dat vonnis is veroordeeld .
2.2.16In de onderhavige bodemzaak heeft Batavia in conventie een aantal vorderingen ingesteld en heeft Krijco in reconventie een aantal vorderingen ingesteld. De kantonrechter heeft bij het bestreden vonnis zowel de conventionele vorderingen van Batavia als de reconventionele vorderingen van Krijco afgewezen.