“De [ Appellant sub 1 ] connectie
[ voornaam ] [ X ], berucht XTC handelaar, is terug en wordt weer gezien in zijn oude Amsterdamse Leidsebuurt. Zo is hij ook alweer gespot in onder andere het Jazz Cafe Alto en grill-steakhouse Maya. Deze horecabedrijven zijn van [ voornaam ] [ Appellant sub 1 ] (hé, zelfde achternaam) maar [ voornaam X ] komt daar ook over de vloer. [ voornaam Appellant sub 1 ] bezit nog een paar pandjes, vooral in de Leidsebuurt (Korte Leidsedwarsstraat [ nummers ], en ) en nog een leuke villa in Buitenveldert aan de [ straatnaam ].
Op 11 oktober 1999 leidde de politionele Operatie Octopus tot een vangst van een miljoen ecstasypillen. Door een internationaal samenwerkingsverband van verschil-lende landen werden 49 mensen gearresteerd in onder andere Israël en Nederland. De hoofdverdachten waren twee Israëli, een Belg en de Nederlanders [ naam ] uit [ plaatsnaam ] en[ voornaam ] [ X ] uit [ plaatsnaam ]. [ voornaam ] [X ], of zoals hij deze week weer in de kranten opdook als [ ] ., kreeg in 2002 een flinke celstraf van 12 jaar cel voor het leiden van een internationaal opererende XTC-drugsbende. In 2003 werd zijn uiteindelijke straf uitgesproken: negen jaar. In Nederland werd deze groep bekend als de York-bende.
Het Openbaar Ministerie vordert nu, half juni 2011, 5 miljoen van [ voornaam ] [ X ] met de pluk-ze wetgeving. Tegelijkertijd vraagt men zich in de Leidsebuurt toch af hoe het toch zit met de oude horecazaken van [ voornaam ] [ X ].
Waar in wallengebied ‘1012’ zelfs befaamd jazzcafe de Cotton Club dreigde te verdwijnen omdat de exploitante een familieband had met [ S ], blijkt veroor-deeld crimineel [ Appellant sub 1 ] banden (gehad?) te hebben met een cafe en een restaurant.
Het Parool schreef destijds in 2002: “de miljoenen die met de handel binnenkwamen, zou [ Appellant sub 1 ] geïnvesteerd hebben in onroerend goed, onder andere hotels in Israël.” Maar naast investeringen in Israël bleef de Leidsebuurt het centrum van [ voornaam ] [ X ]’s handel.
Jaren geleden, de Leidsebuurt. Aan één kant van de straat zat Restaurant Maya, van waaruit de XTC handel werd gedreven. Aan de andere kant van de straat zat een “illegale” vestiging van het Hard Rock Cafe, uitgebaat door [ C ], die tevens op belangstelling kon rekenen van de lokale politie.
Het lijkt dan ook zeer waarschijnlijk dat [ Appellant sub 1 ] en [ C ] elkaar sinds die tijd uit de Leidsebuurt kennen. Lisa Sweetingham noemt dit in haar boek “The Chain of Trust”. Een citaat uit dit boek “Chemical Cowboys”:
“[ Appellant sub 1 ]’s Maya restaurant en jazz club was known by Dutch police to be a thriving nightspot for underworld figures. Oded Tuito and his drug-smuggling friends would visit Maya when in Amsterdam.
Another notable Maya patron was a tough Israeli con from the north named Jacob “the Dog” Elchik. Like [ Appellant sub 1 ], Elchik had moved to Holland and married a Dutch woman…”
Dit spannende boek beschrijft een groot deel van de activiteiten van de York-bende waarvan [ voornaam ] [ X ] volgens justitie één van de kopstukken was.
Omdat de zaak tegen [ Appellant sub 1 ] zo lang heeft geduurd wil het O.M. hem nu een korting van één ton geven op de claim van 5 miljoen. Grappig.
En wat zijn de andere cadeautjes die de Gemeente Amsterdam nu geeft aan een paar andere boeven in de Leidsebuurt? Zou de gemeente nu echt gewoon allerlei (bouw)vergunningen geven aan het duo [ C ] en [ B ] voor hun pand aan de Lange Leidsedwarsstraat [ nr ]?
Kijk als gemeente maar niet te lang naar de herkomst van het geld, je zou nog maar een verrast kunnen worden. Gewoon de andere kant opkijken is veel beter voor de economie, toch?
UPDATE 12 juli 2011: [ Appellant sub 1 ] is veroordeeld door Rechtbank Breda tot betaling bijna 8 ton”.
(d) Zoals onder 2 vermeld, is [ voornaam ] [ X ] de broer van [ Appellant sub 1 ].
(e) In de eerste aanleg van dit kort geding hebben [ Appellanten ] - op hierna voor zover nodig weer te geven gronden - gevorderd dat de Stichting op straffe van de verbeurte van een dwangsom zal worden bevolen, kort gezegd, het artikel althans onderdelen daarvan van de website te verwijderen en verwijderd te houden, publicaties van gelijke strekking achterwege te laten, exploitanten van internetzoekmachines om verwijdering van het artikel te verzoeken en de naam van de auteur van het artikel aan [ Appellanten ] bekend te maken, alles met veroordeling van de Stichting in de kosten van het geding. Na verweer van de Stichting heeft de voorzieningenrechter de vorderingen afgewezen en [ Appellanten ] in de proceskosten verwezen. Tegen deze beslissing en de gronden waarop zij berust komen [ Appellanten ] in dit hoger beroep op.