ECLI:NL:GHAMS:2013:BZ4586

Gerechtshof Amsterdam

Datum uitspraak
12 maart 2013
Publicatiedatum
8 april 2013
Zaaknummer
200.099.629/01
Instantie
Gerechtshof Amsterdam
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Civiel recht
Procedures
  • Eerste aanleg - meervoudig
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Arrest inzake de overdracht van aandelen in Retif Holland B.V. en de gevolgen van vereffening onder Belgisch recht

In deze zaak, die voor de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam werd behandeld, heeft de eiseres, Terana S.A.S., een verzoek ingediend met betrekking tot de overdracht van aandelen in de besloten vennootschap Retif Holland B.V. De zaak is voortgevloeid uit een eerder arrest van de Ondernemingskamer van 8 mei 2012, waarin Terana de gelegenheid kreeg om zich uit te laten over bepaalde overwegingen. Terana heeft in haar akte aangegeven dat volgens haar de Belgische staat als rechthebbende van de aandelen moet worden aangemerkt, op basis van artikel 539 van het Belgisch Burgerlijk Wetboek. De Ondernemingskamer heeft echter geoordeeld dat de aandelen reeds op Terana zijn overgegaan als gevolg van de vereffening van de vennootschap Financière Retif N.V./S.A. en dat deze overgang ook naar Nederlands recht geldig is. De Ondernemingskamer concludeert dat Terana niet ontvankelijk is in haar verzoek, omdat de aandelen reeds aan haar zijn overgedragen. De beslissing werd openbaar uitgesproken op 12 maart 2013, waarbij de betrokken rechters en raden aanwezig waren. De zaak benadrukt de complexiteit van de overdracht van aandelen en de toepassing van zowel Belgisch als Nederlands recht in dergelijke situaties.

Uitspraak

GERECHTSHOF TE AMSTERDAM
ONDERNEMINGSKAMER
ARREST in de zaak met nummer 200.099.629/01 OK van
de vennootschap naar Frans recht
TERANA S.A.S.,
gevestigd te Villeneuve - Loubet, Frankrijk,
EISERES,
advocaat: mr. J.G.D. Fleers, kantoorhoudende te Rotterdam,
t e g e n
ALLE NIET BIJ NAAM BEKENDE HOUDERS VAN AANDELEN IN HET KAPITAAL VAN DE BESLOTEN VENNOOTSCHAP MET BEPERKTE AANSPRAKELIJKHEID RETIF HOLLAND B.V., STATUTAIR GEVESTIGD TE ROTTERDAM,
zonder bekende woon- of verblijfplaats in of buiten Nederland,
GEDAAGDEN,
niet verschenen.
1. Het verloop van het geding
1.1 Voor het verloop van het geding verwijst de Ondernemingskamer naar haar arrest van 8 mei 2012 in deze zaak.
1.2 Bij dat arrest heeft de Ondernemingskamer eiseres (hierna Terana te noemen) in de gelegenheid gesteld zich bij akte uit te laten over hetgeen is overwogen in 3.1 tot en met 3.6 van dat arrest.
1.3 Op de rol van 19 juni 2012 heeft Terana zich bij akte uitgelaten. Vervolgens is de zaak opnieuw voor arrest geplaatst.
2. De gronden van de beslissing
2.1 De Ondernemingskamer blijft bij hetgeen zij in haar tussenarrest van 8 mei 2012 heeft overwogen.
2.2 Terana onderschrijft de desbetreffende overwegingen, met dien verstande dat zij nog gewezen heeft op een derde mogelijkheid (in aanvulling op de twee in 3.4 van het tussenarrest weergegeven mogelijkheden). Volgens die mogelijkheid zou de Belgische staat op de voet van artikel 539 van het Belgisch Burgerlijk Wetboek de rechthebbende van de beide aandelen in Retif Holland B.V. (hierna: Retif Holland) zijn.
2.3 Op de vraag of Financière Retif N.V./S.A. (hierna: Financière) na de vereffening is blijven bestaan alsmede op de vraag wat de gevolgen van wijzigingen in dat bestaan zijn, is Belgisch recht van toepassing. Naar Belgisch recht hield Financière als gevolg van de afsluiting van de vereffening, op 12 december 2005, en in ieder geval na afloop van vijf jaar nadien, op te bestaan en gingen het vereffeningssaldo alsmede de bekende goederen van rechtswege over op de aandeelhouder van de vereffende vennootschap, derhalve op Terana. Het rechtsgevolg van de vereffening – te beoordelen naar Belgisch recht – is dat ook de beide in het vermogen van Financière vallende – bij haar vereffening vergeten – aandelen in Retif Holland zijn overgegaan op Terana en dat die overgang naar Belgisch recht moet worden aangemerkt als een verkrijging onder algemene titel. Die verkrijging is ook naar Nederlands recht geldig zonder dat daartoe een tot overdracht bestemde notariële akte als bedoeld in artikel 2:196 BW vereist is.
In het midden kan blijven of anders zou moeten worden geoordeeld indien niet alle crediteuren bij de vereffening konden worden voldaan en zou moeten worden aangenomen dat alsnog aangetroffen goederen ten goede van die crediteuren zouden moeten komen en daarom – als uitzondering op de regel – de vereffening toch heropend zou moeten kunnen worden. Immers er moet van uit worden gegaan dat alle crediteuren zijn voldaan (zie rechtsoverweging 3.5 van het arrest van 8 mei 2012).
2.4 De Ondernemingskamer concludeert, dat de beide aandelen in Retif Holland (reeds) op Terana zijn overgegaan en dat Terana derhalve reeds op die grond niet in haar vordering kan worden ontvangen.
3. De beslissing
De Ondernemingskamer:
verklaart Terana S.A.S., gevestigd te Villeneuve - Loubet, Frankrijk, niet ontvankelijk in haar verzoek.
Dit arrest is gewezen door mr. P. Ingelse, voorzitter, mr. A.M.L. Broekhuijsen-Molenaar en
mr. G.C. Makkink, raadsheren, en prof. dr. J. Klaassen RA en prof. dr. mr. F. van der Wel RA, raden, in tegenwoordigheid van mr. R. Verheggen, griffier, en door de rolraadsheer in het openbaar uitgesproken op 12 maart 2013.