Uitspraak
mrs. M.M. Tuijtelen
W. Buikstra, kantoorhoudende te Rotterdam,
Greenchoice,
mrs. A.N. Stoopen
C.J. Scholten, kantoorhoudende te Amsterdam,
mrs. R.B. Gerretsenen
H.T. Verhaar,kantoorhoudende te Rotterdam,
2 Wilhelmus Petrus Maria VAN DER SCHOOT,
mrs. N. van Woerkomen
B. Verkerk,
mr. P.J. van der Korst, kantoorhoudende te Amsterdam.
1. Het verloop van het geding
2.De feiten
contra-garantie, vrijwaring en zekerheidverstrekking” (hierna: de garantieovereenkomst). De considerans van de garantieovereenkomst houdt in dat partijen beogen te bewerkstelligen dat Greenchoice, in verband met haar inkoop van gas bij GasTerra B.V. of een andere gasleverancier voor het kalenderjaar 2007 en eventueel voor opvolgende jaren zo lang Energie Concurrent en Eneco gezamenlijk aandeelhouders zijn van Greenchoice, door de inkooprelatie met Eneco voordeel zal verkrijgen van de financiële kracht van de Eneco-groepsmaatschappijen en dat Eneco een borgtocht zal afgeven aan GasTerra met betrekking tot de verplichtingen van Greenchoice jegens GasTerra. De garantieovereenkomst houdt in dat Greenchoice en Energie Concurrent een contragarantie en vrijwaring verstrekken aan Eneco, dat tot zekerheid van hun verplichtingen uit dien hoofde Greenchoice haar handelsvorderingen verpandt aan Eneco en dat Energie Concurrent op eerste verzoek van Eneco de door haar gehouden aandelen in Greenchoice zal verpanden aan Eneco. Artikel 8.5 van de garantieovereenkomst luidt:
zal aan[Eneco]
(…) een marktconforme vergoeding betalen voor het (doen) afgeven van de Bankgarantie en de Borgtocht, op basis van de regelingen tussen de vennootschappen binnen de ENECO groep. Een en ander zal separaat worden vastgesteld.”
EET rekent een marktconforme vergoeding voor het garanderen van de beschikbaarheid van kapitaal voor exposures GasTerra (…). De kosten voor de beschikbaarheid van dit kapitaal worden voorcalculatorisch doorberekend naar de interne verkoopkanalen van EET en Greenchoice en bedragen voor 2010 ca 0,5 MEUR in totaal. Voor Greenchoice komt dat neer op 22.000 EUR”
EET rekent een marktconforme vergoeding voor het garanderen van de beschikbaarheid van kapitaal voor exposures GasTerra (…). De kosten voor de beschikbaarheid van dit kapitaal worden voorcalculatorisch doorberekend naar de interne verkoopkanalen van EET en Greenchoice en bedroeg voor 2011 voor Greenchoice € 22.000. Voor 2012 zal het bedrag nog worden vastgesteld aan de hand van de feitelijke relevante gegevens voor dat jaar. De systematiek voor het vaststellen van de kosten voor 2012 is gelijk aan de methodiek die gebruikt is voor de bepaling van de door Greenchoice verschuldigde vergoeding voor 2011.”
gasshippingen zich op het standpunt gesteld dat Greenchoice extra onderpand zou moeten verstrekken of een passende fee zou moeten betalen voor de extra risico's die aan
gasshippingverbonden zijn en dat de garantieovereenkomst aangepast zou moeten worden.
Een aanpassing van de garantieovereenkomst, bijvoorbeeld van de fee, is niet uitgesloten, maar uitgangspunt is dat Greenchoice daarbij, met inachtneming van de verschillen, zoveel mogelijk als een interne Eneco-vennootschap moet worden behandeld. Greenchoice moet kunnen profiteren van de financiële kracht van Eneco cs.”
1. De risico's die middels de garantie worden afgedekt zijn daadwerkelijk hoger dan bij het aangaan van de overeenkomst: het PPS all-in product (…) is vervangen door eigen inkopen (“shipping”) waarbij inkoopposities met andere prijsformules en termijnen worden ingenomen, dus meer risico.
Besluit:
zal de aanvraag richting Eneco voorbereiden. Alleen een uitspraak van de kortgedingrechter in een eventueel door[Energie Concurrent]
aangespannen geding om[Greenchoice]
te dwingen niet op het voorstel in te gaan, kan nog aanleiding zijn om uiteindelijk niet te tekenen.”
Op dit moment is de prognose zo dat er eind april nog een klein en kortdurend tekort dreigt van ca 1 mln (…). De kans is groot dat de ingezette acties (zoals tijdige facturatie en cashen van grote achterstallige debiteuren) verder zullen leiden tot het wegwerken van het nu voorziene beperkte tekort.”
Ik constateer vooralsnog dat aandeelhouders niet de juiste/complete informatie over de ontwikkeling van de liquiditeit hebben gekregen.
door Eneco behoorlijk op het verkeerde been gezet voel(t) in de besprekingen eind 2012 en begin 2013”.
“in overleg met Van der Schoot”bezwaren kenbaar gemaakt en vragen gesteld, onder meer ten aanzien van de gasgarantie, de liquiditeiten, de debiteurenstand en de achterstand in facturatie, de tijdigheid en kwaliteit van de stukken voor de aandeelhoudersvergaderingen en het aantrekken van een nieuwe CEO en CFO. Bij e-mail van 23 mei 2013 heeft Van der Schoot aan Van Westen laten weten dat deze brief niet in overleg met hem is geschreven en dat hij de inhoud daarvan geheel voor rekening van Energie Concurrent laat.
Op 4 juli 2012 heeft ACM voorschriften opgenomen in de leveringsvergunningen voor elektriciteit en gas van [Greenchoice]. Met de voorschriften heeft ACM nadere invulling gegeven aan de wettelijke eis te beschikken over een goede administratieve organisatie, met inbegrip van de financiële administratie, en een goede interne of externe controle hierop. Greenchoice kreeg de opdracht om aan te tonen dat zij voldeed aan de voorschriften uit het besluit van 4 juli 2012.
3.De gronden van de beslissing
de (vermeende) schending van zijn wettelijke of statutaire aandeelhoudersrechten”voor hem in ieder geval geen aanleiding is de Ondernemingskamer om vervanging van Van Westen te vragen”.