ECLI:NL:GHAMS:2012:BY4699
Gerechtshof Amsterdam
- Schadevergoedingsuitspraak
- I.M.H. van Asperen de Boer Delescen
- H.J. Bronkhorst
- J. Bevaart
- Rechtspraak.nl
Schadevergoeding ex art. 89 Sv in geval van ondergaan van overleveringsdetentie alleen mogelijk indien overlevering is geweigerd
In deze zaak gaat het om een verzoekschrift tot schadevergoeding op basis van artikel 89 van het Wetboek van Strafvordering, ingediend door verzoeker na het ondergaan van overleveringsdetentie. Verzoeker heeft 46 dagen in detentie doorgebracht, waarvan 1 dag in verzekering en 45 dagen in een huis van bewaring. Hij vraagt een schadevergoeding van in totaal € 3.240,-. De rechtbank te Amsterdam heeft het verzoek echter niet-ontvankelijk verklaard, waarop verzoeker in hoger beroep is gegaan.
Het Gerechtshof Amsterdam heeft het hoger beroep op 3 augustus 2011 behandeld. Tijdens de zitting is de advocaat-generaal gehoord, maar verzoeker zelf is niet verschenen. De advocaat-generaal heeft geconcludeerd tot afwijzing van het hoger beroep. Het hof heeft de stukken van de strafzaak bekeken en is tot de conclusie gekomen dat de rechtbank terecht heeft geoordeeld dat verzoeker niet-ontvankelijk is in zijn verzoek.
Het hof heeft de beslissing van de rechtbank bevestigd, met uitzondering van een specifieke alinea die abusievelijk was opgenomen. Het hof oordeelt dat de mogelijkheid van schadevergoeding, zoals voorzien in artikel 67 van de Overleveringswet, niet kan worden uitgebreid naar andere gevallen dan die in dat artikel zijn genoemd. Dit betekent dat schadevergoeding alleen mogelijk is als de overlevering is geweigerd. De kosten die door de uitvoerende lidstaat worden gedragen, zoals vermeld in het Kaderbesluit van de Raad van de Europese Unie, zijn niet van toepassing op de schadevergoeding waar verzoeker om vraagt.
Uiteindelijk heeft het hof het hoger beroep afgewezen en bevolen dat de beschikking onverwijld aan verzoeker wordt betekend. De beschikking is gegeven door de twaalfde meervoudige strafkamer van het Gerechtshof Amsterdam, met vermelding van de betrokken rechters en griffier.