Bij de beoordeling van de klacht wordt van het navolgende uitgegaan:
a. Op 21 februari 2000 is overleden Wilhelmina [A], de moeder van klagers (hierna: de erflaatster).
b. De erflaatster heeft bij testament van 28 juli 1983 klagers tot de enige erfgenamen van haar nalatenschap benoemd.
c. De erflaatster is op 7 maart 1961 met Nicolaas Gerardus [X] sr., de vader van klagers (hierna: de vader) in algehele gemeenschap van goederen gehuwd.
d. Op 15 juni 1990 hebben de erflaatster en de vader de woning aan de Julianaweg 44 te [plaats] in eigendom verkregen tegen betaling van een bedrag van NLG 360.000,--.
e. Op 18 december 1992 hebben klagers ten overstaan van de notaris een akte ondertekend, waarin – voor zover hier van belang - is vermeld dat de erflaatster en de vader in algehele gemeenschap van goederen waren gehuwd.
f. Het huwelijk van de erflaatster en de vader is op 31 december 1993 ontbonden door inschrijving van de op 18 oktober 1993 door de rechtbank te Amsterdam op gemeenschappelijk verzoek gewezen echtscheidingsbeschikking.
g. Door de notaris is op 31 december 1993 een akte van deling/levering verleden, waarbij de erflaatster en de vader onder meer verklaren alle tot de huwelijksgemeenschap behorende goederen toe te delen aan de erflaatster en dat die goederen zich in haar macht bevinden.
Bij de akte is voorts de woning aan de Julianaweg te [plaats] aan de erflaatster in eigendom geleverd, onder de verplichting het in onderling overleg overeengekomen bedrag wegens overbedeling aan de vader te voldoen.
Tenslotte hebben de erflaatster en de vader bij de akte elkaar ter zake van de verdeling volledige kwijting verleend.
h. De erflaatster en de vader zijn na de echtscheiding op Curaçao gaan wonen en hebben tot aan het overlijden van de erflaatster feitelijk als echtpaar geleefd. In 1999 hebben zij zich weer in Nederland gevestigd.
i. Op 11 september 2000 hebben klagers en de vader een door de notaris opgestelde overeenkomst/volmacht (hierna: de volmacht) ondertekend.
j. In de volmacht verklaren en erkennen klagers dat alle bezittingen van de erflaatster volledig door de vader zijn gefinancierd en dat deze bezittingen ten name van de vader dienen te worden gesteld. Voorts geven de klagers aan de vader een algemene volmacht om de nalatenschap van de erflaatster af te wikkelen.
k. Op 11 september 2000 is ten overstaan van de notaris de transportakte verleden, waarbij de woning aan de Julianaweg te [plaats] aan de vader is geleverd.
De vader heeft de koopprijs verrekend met zijn vorderingen op de nalatenschap.
l. Bij brief van 4 november 2004 heeft de advocaat van klagers (hierna: mr Bongers) de notaris om een toelichting verzocht op voormelde levering aan de vader.
m. In zijn brief van 14 november 2003 heeft de notaris onder meer het navolgende aan mr Bongers medegedeeld: “(…) meld ik u dat alle ontwerpen voor uw cliënten via hun vader aan hen zijn toegezonden, dat hun vader met hen duidelijk de te tekenen stukken heeft doorgenomen (…) en dat zij ten blijke van hun instemming met de volmacht mij een kopie van hun legitimatiebewijzen verstrekt hebben.
Reeds tijdens het leven van mevrouw W. [X] is door de hele familie [X] op elkaar een volmacht gemaakt, waarvan nog een kopie in mijn bezit is, zodat de handtekeningen van de kinderen aan mij bekend waren.
Bij de levering van het pand heb ik veiligheidshalve de kinderen opnieuw een volmacht laten tekenen waarin uitdrukkelijk vermeld dat alle bezittingen van hun moeder aan hun vader toekomen en als extra bewijs een kopie van hun legitimatiebewijs gevraagd. (…)”.
n. Op 1 maart 2004 hebben klagers een procedure bij de Rechtbank Haarlem aanhangig gemaakt, waarbij zij de rechtbank verzoeken de notaris te veroordelen tot het betalen aan hen van een schadevergoeding.
In dit verband hebben klagers gesteld dat zij door de inhoud van de volmacht zijn misleid. Volgens klagers heeft de notaris een valse voorstelling van zaken gegeven door in de volmacht tot uitdrukking te brengen dat alle bezittingen door de vader waren gefinancierd.
o. Bij vonnis van 4 mei 2005 heeft de rechtbank de vordering van klagers afgewezen.