GS-Aantekening 1, letter p, op afdeling XVI, GS-Aantekening 5A, onderdeel a., op hoofdstuk 84, en de GS-Toelichting op de posten 8471, 9503 en 9504 zijn mede in de beschouwing betrokken en luiden als volgt:
GS-Aantekening 1, letter p, op afdeling XVI (“machines, toestellen en elektrotechnisch materieel”):
“1. Deze afdeling omvat niet:
(...)
p) artikelen bedoeld bij hoofdstuk 95.”.
GS-Aantekening 5A, onderdeel a., op hoofdstuk 84:
“5.A. Voor de toepassing van post 8471 wordt onder “automatische gegevensverwerkende machines” verstaan:
a) digitale machines, die:
1. het verwerkingsprogramma of de verwerkingsprogramma’s en ten minste de gegevens die voor de uitvoering van dit programma of deze programma’s onmiddellijk noodzakelijk zijn, kunnen opslaan;
2. vrij kunnen worden geprogrammeerd overeenkomstig de behoeften van de gebruiker;
3. door de gebruiker te bepalen rekenkundige bewerkingen kunnen uitvoeren;
4. zonder menselijke tussenkomst een verwerkingsprogramma kunnen uitvoeren, waarbij zij in staat moeten zijn de uitvoering van het programma gedurende het verwerkingsverloop door logische beslissing te wijzigen;”.
GS-Toelichting op post 8471:
“1. Automatische gegevensverwerkende machines en eenheden daarvoor.
Gegevensverwerking houdt de bewerking in van alle soorten informatie in tevoren - met het oog op een bepaald doel of bepaalde doeleinden - vastgestelde logische volgorde.
Automatische gegevensverwerkende machines zijn machines die, door logisch op elkaar betrekking hebbende bewerkingen overeenkomstig tevoren vastgelegde instructies (programma) uit te voeren, gegevens verstrekken die als zodanig kunnen worden gebruikt of, in sommige gevallen, wederom als gegeven voor andere bewerkingen van de informatieverwerking kunnen dienen.
Deze post omvat dergelijke machines, waarin de logische volgorde van de bewerkingen naargelang van de werkopdracht kan worden gewijzigd en de uitvoering van de bewerkingen automatisch kan geschieden, dat wil zeggen zonder menselijke tussenkomst gedurende de gehele uitvoering van de taak. Deze machines werken in hoofdzaak met electronische signalen, maar zij kunnen ook volgens andere technieken werken: pneumatisch, hydraulisch, optisch, enzovoort. In sommige machines worden combinaties van twee of meer van deze technieken gebezigd.
Zij kunnen op zichzelf staande machines vormen, waarbij alle vereiste elementen voor de gegevensverwerking zijn gecombineerd in dezelfde behuizing, of kunnen voorkomen in de vorm van systemen, bestaande uit een variabel aantal afzonderlijke eenheden.
Naar gelang van de methode waarop de gegevens worden verwerkt worden de machines digitale, analoge of hybride (analoog/digitaal) machines genoemd.
(...)
A. Digitale machines
De digitale machines voor verwerking van de in dit onderdeel bedoelde gegevens hebben geheugens en eveneens in geheugens opgeslagen programma’s, die naar gelang van de werkopdracht kunnen worden gewijzigd.
Deze machines verwerken gegevens in gecodeerde vorm. De gebruikte codes bestaan uit een bepaald aantal letters en tekens (...).
De gegevens worden in de regel automatisch in de machine ingebracht met behulp van dragers van gegevens, zoals ponskaarten, ponsbanden, magnetische banden, door directe lezing van documenten, enzovoort. De gegevens kunnen eveneens met de hand (met behulp van een toetsenbord) worden ingebracht of rechtstreeks worden geleverd door bepaalde apparaten bijvoorbeeld meetapparatuur).
De aldus ingevoerde gegevens worden door de invoereenheden in signalen omgezet en in de geheugens opgeslagen.
De digitale gegevensverwerkende machines bedoeld bij deze post moeten in staat zijn om tegelijkertijd aan alle voorwaarden van aantekening 5A letter a op dit hoofdstuk te voldoen. Zij moeten derhalve:
1. het verwerkingsprogramma of de verwerkingsprogramma’s en ten minste de gegevens die voor de uitvoering van dit programma of deze programma’s onmiddellijk noodzakelijk zijn, kunnen opslaan;
2. vrij kunnen worden geprogrammeerd overeenkomstig de behoeften van de gebruiker;
3. door de gebruiker te bepalen rekenkundige bewerkingen kunnen uitvoeren;
4. zonder menselijke tussenkomst een verwerkingsprogramma kunnen uitvoeren, waarbij zij in staat moeten zijn de uitvoering van het programma gedurende het verwerkingsverloop door logische beslissing te wijzigen.
Derhalve zijn dus uitgezonderd machines die werken met behulp van vaste programma’s die niet door de gebruiker gewijzigd kunnen worden, zelfs indien de gebruiker de keuzemogelijkheid heeft uit een aantal van dergelijke vaste programma’s.”.
GS-Toelichting op post 9503:
“Deze post omvat speelgoed dat hoofdzakelijk is bestemd voor het vermaak van personen (kinderen en volwassenen). (...) Onder deze post vallen onder meer:
A. alle speelgoed dat niet is bedoeld bij de posten 9501 en 9502. Het kan voorzien zijn van een motor (mechanische, electrische of andere).
Hiervan kunnen worden genoemd:
(...)
17. speelgoed van opvoedkundige aard (...);”.
GS-Toelichting op post 9504:
“Van de artikelen die tot deze post behoren, kunnen worden genoemd:
(...)
2. videospellen (gebruikt met een televisieontvanger of met ingebouwd scherm) en andere kans- of behendigheidsspellen met elektronische aflezing;
(...)
11. kaartspellen van alle soorten en van alle afmetingen (bridge, tarot, “lexicon”, enzovoort);”.
In casu is ook van belang Verordening (EG) nr. 184/2000 van 26 januari 2000 (de Verordening), Pb EG nr. L 22 van 27 januari 2000, waarin de Commissie de indeling van een “toestel (...), van het type “laptop computer” heeft vastgesteld. In de bijlage bij de verordening is vermeld: