ECLI:NL:GHAMS:2002:AE7507
Gerechtshof Amsterdam
- Eerste aanleg - enkelvoudig
- M. Vrouwenvelder
- J. de Jong
- Rechtspraak.nl
Boete wegens niet tijdig betalen van omzetbelasting en de gevolgen van reorganisatie binnen een concern
In deze zaak, behandeld door het Gerechtshof Amsterdam, is in geschil of aan de fiscale eenheid X B.V. terecht een boete is opgelegd wegens het niet tijdig betalen van omzetbelasting over het tijdvak van 1 juli 1999 tot en met 31 december 1999. De inspecteur had op 26 september 2000 een naheffingaanslag opgelegd van € 120.344, met daarbij een verzuimboete van 5% van de nageheven belasting, wat neerkomt op € 6.017. De belanghebbende, X B.V., stelde dat er binnen het concern een reorganisatie had plaatsgevonden, wat leidde tot wijzigingen in de samenstelling van fiscale eenheden en dat de Belastingdienst traag en moeizaam omging met het toekennen van omzetbelastingnummers. Dit zou volgens de belanghebbende de oorzaak zijn van de fouten in de aangiften omzetbelasting.
Het Hof heeft de argumenten van de belanghebbende beoordeeld en geconcludeerd dat er onvoldoende bewijs was dat de reorganisatie en de traagheid van de Belastingdienst de oorzaak waren van het niet tijdig voldoen aan de belastingverplichtingen. Het Hof was van mening dat zonder nadere toelichting, die ontbrak, niet duidelijk was waarom de gestelde omstandigheden tot de conclusie zouden leiden dat de belanghebbende geen schuld had aan het niet tijdig betalen van de omzetbelasting. Daarom werd het beroep ongegrond verklaard.
De uitspraak werd gedaan ter vervanging van de mondelinge uitspraak op 25 juli 2002 door mr. M. Vrouwenvelder, lid van de belastingkamer, in aanwezigheid van mr. J. de Jong als griffier. Het Hof oordeelde dat er geen termen aanwezig waren voor een veroordeling in de proceskosten, aangezien de belanghebbende in het ongelijk werd gesteld en er geen bijzondere omstandigheden waren die een andere beslissing rechtvaardigden. De belanghebbende werd geïnformeerd over de mogelijkheid om beroep in cassatie in te stellen bij de Hoge Raad der Nederlanden.