ECLI:NL:GHAMS:2000:AA7628
Gerechtshof Amsterdam
- Eerste aanleg - enkelvoudig
- M. van der Ouderaa
- M. van der Laan
- Rechtspraak.nl
Belastingheffing op sociale zekerheidsuitkering uit de Verenigde Staten
In deze zaak, behandeld door het Gerechtshof Amsterdam op 11 april 2000, ging het om de belastingheffing van een sociale zekerheidsuitkering die belanghebbende ontving uit de Verenigde Staten. De belanghebbende, geboren op 28 januari 1929, ontving in 1997 naast een AOW-uitkering van ƒ 9.800 een sociale zekerheidsuitkering van ƒ 14.877. De inspecteur van de Belastingdienst had een aanslag inkomstenbelasting opgelegd, waarbij rekening was gehouden met een forfaitaire arbeidskostenaftrek. De belanghebbende stelde dat de uitkering niet belastbaar was in Nederland op basis van artikel 19, vierde lid, van het belastingverdrag tussen Nederland en de Verenigde Staten, en dat de wijze van belastingheffing in strijd was met het verbod op discriminatie.
Het Hof oordeelde dat Nederland de sociale zekerheidsuitkering in de grondslag van de belastingheffing kon begrijpen, ondanks de bepaling in het verdrag. Het Hof concludeerde dat de inspecteur niet in strijd had gehandeld met het verbod tot discriminatie, omdat de belastingheffing op de uitkering niet ongelijk was ten opzichte van andere belastingplichtigen in vergelijkbare omstandigheden. De berekening van de belasting door de inspecteur werd als correct beoordeeld, en het Hof verklaarde het beroep van de belanghebbende ongegrond.
De uitspraak benadrukte dat de belastingvrije som evenredig moest worden toegerekend aan het buitenlandse inkomen van de belanghebbende, en dat er geen grond was om de belastingvrije som specifiek aan het binnenlandse of buitenlandse inkomen toe te rekenen. Het Hof wees ook op de noodzaak van een evenredige toerekening van de belastingvrije som, wat recht deed aan de verschillende posities van belastingplichtigen met en zonder sociale zekerheidsuitkering uit de Verenigde Staten. De uitspraak werd gedaan door mr. Van der Ouderaa, lid van de belastingkamer, en mr. Van der Laan als griffier.