ECLI:NL:CRVB:2019:2158

Centrale Raad van Beroep

Datum uitspraak
28 juni 2019
Publicatiedatum
3 juli 2019
Zaaknummer
18/4404 PW-V
Instantie
Centrale Raad van Beroep
Type
Uitspraak
Procedures
  • Verzet
Rechters
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Verzet tegen niet-ontvankelijk verklaring van hoger beroep inzake griffierecht en toegang tot de rechter

Op 28 juni 2019 heeft de Centrale Raad van Beroep uitspraak gedaan in de zaak met nummer 18/4404 PW-V, waarin het verzet van de appellant tegen een eerdere uitspraak werd behandeld. De appellant had hoger beroep ingesteld tegen een uitspraak van de rechtbank Rotterdam, maar dit hoger beroep was niet-ontvankelijk verklaard omdat het verschuldigde griffierecht niet was betaald. De appellant heeft verzet aangetekend, waarbij hij aanvoerde dat hij mogelijk in aanmerking kwam voor vergoeding van het griffierecht via de Participatiewet, maar dat de termijnen voor betaling en vergoeding niet parallel liepen. Hij stelde dat zijn inkomen onder de 90% van de bijstandsnorm lag en dat hij geen vermogen had om het griffierecht te betalen.

De Raad overwoog dat de toegang tot de rechter niet belemmerd mag worden door het niet betalen van griffierecht, vooral in situaties van betalingsonmacht. De Raad heeft eerder geoordeeld dat in dergelijke gevallen vrijstelling van het griffierecht kan worden verleend. Echter, de Raad heeft vastgesteld dat de appellant niet aannemelijk heeft gemaakt dat zijn netto-inkomen lager was dan 90% van de bijstandsnorm en dat de door hem overgelegde uitkeringsspecificatie niet betrekking had op de relevante periode. Daarom werd het verzoek om vrijstelling van het griffierecht afgewezen.

Uiteindelijk verklaarde de Centrale Raad van Beroep het verzet ongegrond, en er was geen aanleiding voor een proceskostenveroordeling. De uitspraak werd gedaan door rechter C.H. Bangma, in aanwezigheid van griffier M.A.A. Traousis, en werd openbaar uitgesproken op dezelfde datum.

Uitspraak

Datum uitspraak: 28 juni 2019
18/4404 PW-V, 18/4405 PW-V, 18/4406 PW-V en 18/4407 PW-V
Centrale Raad van Beroep
Enkelvoudige kamer
Uitspraak als bedoeld in de artikelen 8:55, zevende lid, en 8:108, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht in verband met het hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank Rotterdam van 8 september 2017, 16/7305, 17/411, 17/644 en 17/647 (aangevallen uitspraak)
Partijen:
[Appellant] te [Woonplaats] (appellant)
het Drechtstedenbestuur

PROCESVERLOOP

Bij uitspraak als bedoeld in de artikelen 8:54 en 8:108, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht van 7 februari 2019 heeft de Raad het door appellant ingestelde hoger beroep tegen de aangevallen uitspraak niet-ontvankelijk verklaard.
Appellant heeft verzet gedaan.
Het verzet is ter behandeling aan de orde gesteld ter zitting van 17 mei 2019. Partijen zijn niet verschenen.

OVERWEGINGEN

De uitspraak van de Raad van 7 februari 2019 berust op de overwegingen dat het verschuldigde griffierecht niet is betaald en dat redelijkerwijs niet kan worden geoordeeld dat appellant niet in verzuim is geweest.
In verzet geeft appellant te kennen dat het mogelijk is om het griffierecht vergoed te krijgen via de Participatiewet, maar dat de termijn waarbinnen het griffierecht moet worden voldaan niet parallel loopt aan de termijn waarbinnen het griffierecht wordt vergoed. Dit is niet aan hem te wijten. Appellant stelt, onder toezending van zijn meest recente uitkeringsspecificatie, dat zijn inkomen onder 90% van de maximale bijstandsnorm ligt en hij niet over vermogen beschikt. Appellant merkt voorts op dat niet is ingegaan op zijn verzoek om uitstel van betaling van het griffierecht en op deze manier de toegang tot de rechter gefrustreerd wordt.
De Raad heeft in zijn uitspraak van 13 februari 2015, ECLI:NL:CRVB:2015:282, geoordeeld dat bij onvoldoende financiële draagkracht heffing van het griffierecht de toegang tot de rechter kan belemmeren. Mede gelet op het belang dat in een rechtsstaat toekomt aan de toegang tot een onafhankelijke rechterlijke instantie, welk belang mede ten grondslag ligt aan artikel 6 van het EVRM kan in deze situatie niet worden aanvaard dat een (hoger) beroep wegens het niet betalen van griffierecht niet-ontvankelijk wordt verklaard. In een dergelijke situatie kan vrijstelling van het griffierecht worden verleend. De Raad heeft voor die gevallen beslist welke criteria in bestuursrechtelijke zaken gehanteerd worden bij een beroep op betalingsonmacht. Om voor vrijstelling van het griffierecht in aanmerking te komen moet een rechtzoekende aannemelijk maken dat het netto-inkomen waarover hij maandelijks kan beschikken minder bedraagt dan 90% van de voor een alleenstaande geldende (maximale) bijstandsnorm en dat hij ook niet beschikt over vermogen waaruit het griffierecht kan worden betaald. De periode waarover de hoogte van het inkomen en vermogen wordt beoordeeld, vangt aan nadat de griffier de indiener van het (hoger) beroepschrift voor de eerste maal op de verschuldigdheid van het griffierecht heeft gewezen en eindigt op de datum waarop het griffierecht uiterlijk op de rekening van het gerecht moet zijn bijgeschreven dan wel ter griffie moet zijn gestort.
De Raad heeft het verzoek van appellant om hem vrijstelling te verlenen van betaling van het griffierecht afgewezen omdat het netto-inkomen waarover appellant in de hiervoor bedoelde periode maandelijks kon beschikken niet lager lag dan 90% van de maximale bijstandsnorm voor een alleenstaande. De door appellant in verzet overgelegde uitkeringsspecificatie van februari 2019 ziet niet op deze periode. Nu de Raad de juiste procedure heeft gevolgd ten aanzien van het verzoek om vrijstelling van het griffierecht, kan al hetgeen in verzet is aangevoerd niet slagen. Dit betekent dat het verzet ongegrond wordt verklaard.
Voor een proceskostenveroordeling van het verzet is geen aanleiding.

BESLISSING

De Centrale Raad van Beroep verklaart het verzet ongegrond.
Deze uitspraak is gedaan door C.H. Bangma, in tegenwoordigheid van M.A.A. Traousis als griffier. De beslissing is uitgesproken in het openbaar op 28 juni 2019.
(getekend) C.H. Bangma
(getekend) M.A.A. Traousis

VC