ECLI:NL:CRVB:2019:1040
Centrale Raad van Beroep
- Hoger beroep
- Rechtspraak.nl
Beoordeling van de weigering van een WIA-uitkering op basis van arbeidsongeschiktheid en de rol van psychiatrische expertise
In deze zaak heeft de Centrale Raad van Beroep op 28 maart 2019 uitspraak gedaan in hoger beroep tegen de beslissing van de rechtbank Rotterdam. De appellant, die als pedagogisch medewerker werkzaam was, had zich op 10 april 2012 ziek gemeld met zowel fysieke als psychische klachten. Het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (Uwv) weigerde hem een WIA-uitkering toe te kennen, omdat zijn arbeidsongeschiktheid volgens hen minder dan 35% was. De rechtbank had eerder het besluit van het Uwv vernietigd en het Uwv opgedragen om een nieuw besluit te nemen, waarbij het Uwv een onafhankelijke psychiater, J. van der Meer, inschakelde voor een expertise. Van der Meer concludeerde dat de appellant leed aan PTSS, maar dat hij op de datum in geding slechts beperkt was in het aspect 'inzicht in eigen kunnen'.
De verzekeringsarts bezwaar en beroep handhaafde de eerder vastgestelde beperkingen, met toevoeging van de door Van der Meer geadviseerde beperking. Het Uwv verklaarde de bezwaren van de appellant opnieuw ongegrond. De rechtbank oordeelde dat de verzekeringsarts de psychische beperkingen van de appellant correct had weergegeven en dat er geen aanleiding was voor een urenbeperking. De appellant ging in hoger beroep en voerde aan dat de vragen aan Van der Meer niet volledig waren en dat er tegenstrijdigheden in de rapporten waren.
De Centrale Raad van Beroep bevestigde de uitspraak van de rechtbank en oordeelde dat het Uwv zorgvuldig had gehandeld door een onafhankelijke psychiater in te schakelen. De Raad concludeerde dat er geen reden was om te twijfelen aan de juistheid van de beperkingen zoals opgenomen in de Functionele Mogelijkhedenlijst (FML) en dat de geselecteerde functies binnen de belastbaarheid van de appellant vielen. Het hoger beroep van de appellant werd afgewezen en de rechtbank uitspraak werd bevestigd, zonder veroordeling tot schadevergoeding of proceskosten.