In deze tussenuitspraak van de Centrale Raad van Beroep wordt de herziening en terugvordering van wachtgeld van betrokkene, een voormalig brandweercommandant bij de gemeente Haarlemmermeer, behandeld. Betrokkene ontving een wachtgelduitkering op basis van de CAR/UWO na zijn ontslag per 1 maart 1997. Het college van burgemeester en wethouders van Haarlemmermeer heeft betrokkene in 2010 medegedeeld dat zijn recht op wachtgeld over de periode vanaf 1 januari 2004 herzien zou worden, omdat hij inkomsten had uit werkzaamheden voor een vennootschap waarvan hij mede-aandeelhouder was. Het college concludeerde dat deze inkomsten invloed hadden op zijn recht op wachtgeld en vorderde een bedrag van € 183.003,- terug.
Betrokkene heeft in hoger beroep aangevoerd dat de door zijn vennootschap behaalde winst buiten beschouwing moet blijven bij de vaststelling van het recht op wachtgeld. Hij betwist ook dat de vennootschapsbelasting en pensioenkosten correct zijn berekend en stelt dat de terugvorderingstermijn korter zou moeten zijn dan door het college is gesteld. Het college heeft op zijn beurt hoger beroep ingesteld tegen de uitspraak van de rechtbank die het bestreden besluit had vernietigd.
De Raad overweegt dat de vennootschapsbelasting in dit geval wel in aanmerking moet worden genomen bij de berekening van de netto-inkomsten van betrokkene. De Raad volgt de rechtbank niet in haar oordeel dat deze kosten geen verband houden met de werkzaamheden van betrokkene. De Raad bevestigt dat het college bevoegd is om onverschuldigd betaalde bedragen terug te vorderen, tenzij andere rechtsbeginselen zich daartegen verzetten. De Raad concludeert dat de terugvorderingstermijn vijf jaar bedraagt, maar dat de rechtbank terecht heeft geoordeeld dat de terugvordering alleen kan plaatsvinden over de periode vanaf 24 juni 2004, de datum waarop de verjaring is gestuit. De Raad draagt het college op om het besluit van 10 januari 2012 te herstellen, waarbij de vennootschapsbelasting en btw met betrekking tot representatiekosten in aanmerking moeten worden genomen.