ECLI:NL:CRVB:2012:BX5379

Centrale Raad van Beroep

Datum uitspraak
20 augustus 2012
Publicatiedatum
5 april 2013
Zaaknummer
12-49 WAO-V
Instantie
Centrale Raad van Beroep
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Bestuursrecht; Socialezekerheidsrecht
Procedures
  • Verzet
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Verzet tegen niet-ontvankelijk verklaring van hoger beroep inzake WAO-V

In deze zaak heeft de Centrale Raad van Beroep op 20 augustus 2012 uitspraak gedaan over het verzet van appellant tegen een eerdere uitspraak van de Raad van 30 maart 2012. In die uitspraak was het hoger beroep van appellant niet-ontvankelijk verklaard omdat de gronden van het hoger beroep niet binnen de gestelde termijn waren ingediend. Appellant had zijn gronden pas op 12 maart 2012 ingediend, terwijl de termijn op 9 maart 2012 was verstreken. Appellant stelde dat hij de brief van de Raad, waarin de termijn was aangegeven, pas op 9 maart 2012 had ontvangen, maar de Raad kon dit niet aannemelijk maken. De Raad stelde vast dat de brief op 10 februari 2012 per aangetekende post was verzonden en dat er geen bewijs was dat deze brief later was ontvangen. De Raad oordeelde dat er geen feiten of omstandigheden waren die erop wezen dat appellant niet in verzuim was geweest. Daarom werd het verzet ongegrond verklaard. De Raad zag geen aanleiding voor een veroordeling in de proceskosten van het verzet.

Uitspraak

12/49 WAO-V
Centrale Raad van Beroep
Enkelvoudige kamer
Uitspraak als bedoeld in artikel 8:55, vijfde lid, van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 21 van de Beroepswet in verband met het hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank Amsterdam van 25 november 2011, 11/3758 (aangevallen uitspraak)
Partijen:
[appellant] te [woonplaats], Marokko (appellant)
de Raad van bestuur van het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (Uwv)
Datum uitspraak: 20 augustus 2012
PROCESVERLOOP
Bij uitspraak als bedoeld in artikel 8:54 van de Algemene wet bestuursrecht en artikel 21 van de Beroepswet van 30 maart 2012 heeft de Raad het door appellant ingestelde hoger beroep tegen de aangevallen uitspraak niet-ontvankelijk verklaard.
Tegen de uitspraak van de Raad van 30 maart 2012 heeft appellant verzet gedaan.
Het verzet is ter behandeling aan de orde gesteld ter zitting van 2 augustus 2012, waar partijen - het Uwv met voorafgaand bericht - niet zijn verschenen.
OVERWEGINGEN
De uitspraak van de Raad van 30 maart 2012 berust op de overwegingen dat de gronden van het hoger beroep niet binnen de bij - aangetekend verzonden - brief van 10 februari 2012 gestelde termijn van vier weken zijn ingediend, en dat redelijkerwijs niet kan worden geoordeeld dat appellant niet in verzuim is geweest.
Vaststaat dat de gronden van het hoger beroep zijn ingediend bij faxbericht van 12 maart 2012. Dat is na het verstrijken van de termijn, die eindigde op 9 maart 2012.
In het verzetschrift heeft appellant aangegeven dat de brief van de Raad van 10 februari 2012 niet aangetekend is verzonden en dat hij deze brief pas op 9 maart 2012, per gewone post, heeft ontvangen.
De Raad stelt in de eerste plaats vast dat de brief van 10 februari 2012, blijkens het verzendregister van de Raad, per aangetekende post aan appellant is verzonden. De brief is bij de Raad niet terug ontvangen en is daarna niet ook nog een keer per gewone post verzonden. De Raad stelt vervolgens vast dat appellant geen bewijsstukken heeft overgelegd waaruit de late ontvangst van de brief kan worden afgeleid. De Raad acht ook niet aannemelijk dat een aangetekend verzonden brief naar Marokko vier weken onderweg zou zijn. Nu ook overigens niet is gebleken van feiten of omstandigheden die leiden tot het oordeel dat appellant niet in verzuim is geweest, dient het verzet ongegrond te worden verklaard.
Voor een veroordeling in de proceskosten van het verzet ziet de Raad geen aanleiding.
BESLISSING
De Centrale Raad van Beroep verklaart het verzet ongegrond.
Deze uitspraak is gedaan door T.G.M. Simons, in tegenwoordigheid van D.W.M. Kaldenhoven als griffier. De beslissing is uitgesproken in het openbaar op 20 augustus 2012.
(getekend) T.G.M. Simons
(getekend) D.W.M. Kaldenhoven
KR