ECLI:NL:CRVB:2009:BK6416

Centrale Raad van Beroep

Datum uitspraak
11 december 2009
Publicatiedatum
5 april 2013
Zaaknummer
08/3629 WAO
Instantie
Centrale Raad van Beroep
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Bestuursrecht; Socialezekerheidsrecht
Procedures
  • Hoger beroep
Rechters
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Intrekking van WAO-uitkering en beoordeling van arbeidsongeschiktheid

In deze zaak gaat het om de intrekking van de WAO-uitkering van appellante, die per 18 maart 2007 is ingetrokken door het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (Uwv). De Centrale Raad van Beroep heeft op 11 december 2009 uitspraak gedaan in hoger beroep, waarbij de rechtbank 's-Gravenhage in haar eerdere uitspraak van 28 mei 2008 is bevestigd. De rechtbank had geoordeeld dat de medische grondslag van het besluit van het Uwv juist was en dat er geen aanknopingspunten waren om te twijfelen aan de conclusies van de (bezwaar)verzekeringsarts over de belastbaarheid van appellante op de datum in geding.

Appellante heeft in hoger beroep haar eerdere gronden herhaald en betoogd dat haar beperkingen zijn onderschat, waardoor de belasting van de functies die aan de schatting ten grondslag liggen haar belastbaarheid overschrijdt. De Raad heeft echter geoordeeld dat de rechtbank de herhaalde gronden van appellante afdoende heeft besproken en gemotiveerd waarom deze niet slagen. De Raad onderschrijft de overwegingen van de rechtbank volledig en concludeert dat appellante niet meer beperkt is dan in de Functionele Mogelijkheden Lijst (FML) is aangenomen.

De Raad heeft ook vastgesteld dat er geen objectieve medische informatie is die aantoont dat appellante een specifieke allergie heeft of dat zij beperkt is in het omgaan met conflicten. De medische stukken die door appellante zijn ingediend, zijn ofwel al bekend bij de (bezwaar)verzekeringsartsen of hebben geen betrekking op de datum in geding. De Raad heeft de arbeidskundige component van de schatting onderschreven en voegt toe dat appellante niet beperkt is op het onderdeel huidcontact, waardoor zij in staat wordt geacht de functie van electronica monteur (sbc 267040) te vervullen. Gezien deze overwegingen heeft het hoger beroep geen kans van slagen en wordt de aangevallen uitspraak bevestigd. Er is geen aanleiding voor een proceskostenveroordeling.

Uitspraak

08/3629 WAO
Centrale Raad van Beroep
Enkelvoudige kamer
U I T S P R A A K
op het hoger beroep van:
[Appellante], wonende te [woonplaats] (hierna: appellante),
tegen de uitspraak van de rechtbank ‘s-Gravenhage van 28 mei 2008, 07/5508 (hierna: aangevallen uitspraak),
in het geding tussen:
appellante
en
de Raad van bestuur van het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (hierna: Uwv).
Datum uitspraak: 11 december 2009
I. PROCESVERLOOP
Namens appellante heeft mr. drs. T. Bissessur, advocaat te Zoetermeer, hoger beroep ingesteld.
Het Uwv heeft een verweerschrift ingediend.
Het onderzoek ter zitting heeft plaatsgevonden op 16 oktober 2009. Appellante was vertegenwoordigd door haar gemachtigde. Voor het Uwv is verschenen J. van Riet.
II. OVERWEGINGEN
1.1. Bij besluit van 22 januari 2007 heeft het Uwv de WAO-uitkering van appellante, berekend naar een mate van arbeidsongeschiktheid van 45-55%, per 18 maart 2007 ingetrokken omdat de mate van arbeidsongeschiktheid per die datum minder dan 15% bedraagt.
1.2. Het door appellante tegen dit besluit gemaakte bezwaar is bij besluit van
12 juni 2007 ongegrond verklaard.
2. Bij de aangevallen uitspraak heeft de rechtbank het beroep van appellante tegen het besluit van 12 juni 2007 (het bestreden besluit) ongegrond verklaard. Daartoe heeft de rechtbank overwogen dat de medische grondslag van het bestreden besluit juist is. De rechtbank ziet geen aanknopingspunten om te twijfelen aan de juistheid van de conclusies van de (bezwaar)verzekeringsarts omtrent de belastbaarheid van appellante op de hier in geding zijnde datum van 18 maart 2007. Daarnaast heeft de rechtbank geen grond om, uitgaande van de juistheid van de vastgestelde belastbaarheid van appellante, er van uit te gaan dat de aan appellante voorgehouden functies voor haar niet geschikt zouden zijn.
3. Appellante heeft in hoger beroep haar in eerste aanleg aangevoerde gronden herhaald. Haar voornaamste grief behelst dat haar beperkingen zijn onderschat en dat dientengevolge de belasting van de aan de schatting ten grondslag liggende functies haar belastbaarheid overschrijdt.
4.1. Naar het oordeel van de Raad heeft de rechtbank de in hoger beroep herhaalde gronden afdoende besproken en genoegzaam gemotiveerd waarom die gronden niet slagen. De Raad onderschrijft die overwegingen volledig. De Raad is van oordeel dat hetgeen appellante heeft aangevoerd geen aanknopingspunten biedt voor haar standpunt dat zij meer beperkt is dan in de Functionele Mogelijkheden Lijst (FML) is aangenomen. In het dossier is geen objectief medische informatie voorhanden waaruit blijkt dat appellante een specifieke allergie heeft en evenmin dat zij beperkt is in het omgaan met conflicten. De bij faxbericht van 6 oktober 2009 ingediende medische stukken maken dit niet anders. De informatie in die stukken was óf al bij de (bezwaar)verzekeringsartsen bekend en is met de beoordeling meegewogen óf heeft geen betrekking op de datum in geding.
4.2. Voor wat betreft de arbeidskundige component van de schatting kan de Raad de overwegingen van de rechtbank ook geheel onderschrijven. De Raad voegt hier nog aan toe dat appellante niet beperkt is op het onderdeel huidcontact zodat appellante ook in staat wordt geacht de functie electronica monteur (sbc 267040) te vervullen.
5. Gezien het voorgaande slaagt het hoger beroep niet. De aangevallen uitspraak dient dan ook te worden bevestigd.
6. Voor een proceskostenveroordeling bestaat geen aanleiding.
III. BESLISSING
De Centrale Raad van Beroep,
Recht doende:
Bevestigt de aangevallen uitspraak.
Deze uitspraak is gedaan door G. van der Wiel als voorzitter, in tegenwoordigheid van A.C.A. Wit als griffier. De beslissing is uitgesproken in het openbaar op 11 december 2009.
(get.) G. van der Wiel.
(get.) A.C.A. Wit.
TM